Tomašević najavio smanjenje broja gradskih ureda

Tomašević najavio smanjenje broja gradskih ureda

I koaliciju s SDP-om

Kandidat za gradonačelnika Zagreba Tomislav Tomašević danas je na konferenciji za novinare ispred Gradske uprave najavio njen  preustroj, odnosno smanjenje broja ureda i pročelnika te raspisivanje javnih natječaja za direktore gradskih poduzeća. Na konferenciji na koju se dovezao biciklom osvrnuo se na postignute rezultate u prvom krugu lokalnih izbora te najavio kampanju za drugi krug.

Zahvalio je svim Zagrepčanima koji su platformama Zagreb je naš! i Možemo te njihovim koalicijskim partnerima dali svoj glas na nedjeljnim lokalnim izborima, a to je oko 150 tisuća ljudi.

“Bez obzira na što je naša prednost golema u odnosu na protukandidata Miroslava Škoru u drugom krugu ćemo dati sve od sebe u kampanji. Fokusirat ćemo se na različite teme u programu. Ići ćemo po kvartovima te će novoizabrani vijećnici razgovarati s građanima o problemima i kako ih riješiti u što kraćem roku”, najavio je Tomašević. Spomenuo je da su s koalicijskim partnerima osvojili 23 od od 47 mandata u Gradskoj skupštini, što je iznimno sjajan rezultat.

I dalje potreban svaki glas

“Spremni smo slagati većinu u Skupštini sa strankama od centra prema lijevo, koje su u zadnjem mandatu bile oporba Milanu Bandiću i HDZ-u. Jedini koji je prešao prag je SDP i kad prođe drugi krug razgovarat ćemo o sklapanju većine”, izjavio te dodao da neće biti problema jer su im programi kompatibilni. Podsjetio je i kako je Joško Klisović pozvao SDP-ove birače da mu daju glas. “Nama je svaki glas ključan jer nam je potreban velik legitimitet za promjene. Pozivam i one kojima nismo bili prva opcija da nam daju glas”, poručio je Tomašević.

Zahvalio je i volonterima koji su prikupili više od 20 tisuća potpisa, a čestito je i političkim opcijama koje su ušle u zagrebačku Gradsku skupštinu.

“Iako se bez nas neće moći donijeti niti jedna odluka, jer smo najjača politička opcija što se tiče broja zastupnika, za sve dugoročne projekte tražit ćemo konsenzus s političkim opcijama i drugim zastupnicima u Skupštini. Bit ćemo otvoreni za dijalog oko bitnih projekata kako bi se oni nastavili i ako nakon četiri godine više ne budemo na vlasti”, kaže kandidat za gradonačelnika.

Kandidatkinja za zamjenicu gradonačelnika Danijela Dolenec je istaknula kako su u 16 od 17 kvartova najjača lista, a u 12 od 17 njih mogu samostalno činiti većinu. Većinu imaju u 101 mjesnom odboru u Zagrebu, dodala je. “Rezultati izbora su pokazali da su građani prepoznali naš partnerski odnos s njima”, istaknula je Dolenec te je najavila da će gradska i mjesna samouprava biti otvorena građanima i omogućit će se da građani sudjeluju u ključnim pitanjima u gradu.

Manje pročelnika, ali i službenih automobila

Uslijedila su pitanja novinara. Odgovarajući na jedno od njih Tomislav Tomašević je kazao da 27 pročelnika neće moći ostati na svom radnom mjestu jer više neće biti ni toliko gradski ureda. Najavio je da će od njih zatražiti da stave mandate na raspolaganje.

“Demokratska praksa je takva. Premijer je isto zatražio od direktora poduzeća da daju mandate na raspolaganje. Mi tražimo isto takvu demokratsku praksu. To je 27 gradskih ministara, naše je pravo da zatražimo izvješća o njihovom radu. Naše je pravo da imenujemo nove pročelnike temeljem javnog natječaja i nove direktore u Holdingu, koje ne moramo birati na natječaju, ali mi to želimo”, rekao je Tomašević.

Ustvrdio je da nije vidio niti jedan grad na svijetu koji ima 27 “gradskih ministarstava”. Podsjetio je da cijela Republika Hrvatska funkcionira s ukupno 16 ministarstava.

“Kako mi uopće možemo voditi vladu s 27 ministara, a da to bude efikasno, kvalitetno, brzo i učinkovito?”, zapitao je. Dodao je kako su javni natječaji za pročelnike nužni te da nema niti jedne osobe kojoj su obećali da će postati pročelnikom. Na isti način će se birati i direktori poduzeća u sklopu Zagrebačkog holdinga.

Na pitanje o korištenju službenih automobila odgovorio je da će ih “maksimalno skresati”.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni