Tomašević najavio širenje tramvajske mreže u Zagrebu

Tomašević najavio širenje tramvajske mreže u Zagrebu

Osim ulaganja u javni prijevoz, najavio je i nova ulaganja u pješačku i biciklističku infrastrukturu

(Foto: zagreb.hr)

U povodu Dana planeta Zemlje, 22. travnja zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, sa suradnicima, predstavnicima Vijeća gradske četvrti i Mjesnih odbora, pridružio se akciji čišćenja okoliša Osnovne škole Ivana Cankara na Črnomercu.

Podsjetio je da je Zagreb jedini od velikih gradova u Hrvatskoj koji će primijeniti sustav naplate odvoza mješovitog komunalnog otpada prema stvarnoj količini kako bi se i ekonomski stimuliralo građane da što više odvajaju za recikliranje i kompostiranje.

Spomenuo je u plan Gradske uprave da do kraja mandata zasadi 20 tisuća novih stabala u Zagrebu, rekavši da ih je u prvoj godini posađeno više od 7000.

Nabavka novih autobusa i tramvaja

Najavio je i da će Grad Zagreb, u suradnji s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture te uz pomoć EU fondova, do kraja godine nabaviti oko 60 novih autobusa i pokrenuti proces nabave 20 novih tramvaja. »Do kraja mandata očekujemo da će zagrebačkim cestama prometovati čak 60 novih tramvaja«, istaknuo je gradonačelnik Tomašević.

»Mogu najaviti da kreće i proširenje tramvajskih pruga. U Zagrebu u posljednjih 20 godina nije postavljen niti jedan metar novih tramvajskih pruga. Do kraja 2022. godine očekujemo da će dozvole biti izdane za trasu po Heinzelovoj ulici, od Zvonimirove do Vukovarske, a potom će voziti sve do okretišta u Savišću. To je također projekt koji će se, u suradnji s Ministarstvom financirati uz pomoć EU fondova«, kazao je.

Osim ulaganja u javni prijevoz, najavio je i nova ulaganja u pješačku i biciklističku infrastrukturu. »Kroz nekoliko mjeseci ćemo proširiti pješačke zone u samom središtu grada, i to tako da će Stara Vlaška postati dio pješačke zone, a sljedeće godine ćemo raditi na tome da dio Masarykove pretvorimo u pješačku zonu, posebice dio od Gundulićeve do parka Zrinjevac«, pojasnio je.

Gradnja biciklističkih staza

Nakon akcije čišćenja, gradonačelnik i njegovi suradnici obišli su lokacije u Gradskoj četvrti Črnomerec. U sklopu obilaska posjetili su zgradu Mjesnog odbora, hranilište za mačke uz potok Črnomerec i trasu buduće biciklističke magistrale kod Prilaza baruna Filipovića.

Govoreći o poboljšanju biciklističke infrastrukture, Tomašević je najavio postavljanje više od 1000 novih parkirnih mjesta za bicikle do kraja godine, izgradnju biciklističke staze uz nasip Save, izgradnju istočne biciklističke magistrale uz Branimirovu ispod željezničke pruge te izgradnju biciklističke magistrale »Centar«. Ona će se dvosmjerno potezati od Trga Francuske Republike sve do Trga Eugena Kvaternika, a prva faza izgradnje trebala bi uskoro započeti.

Gradonačelnik je najavio i proširenje te poboljšanje vodoopskrbne mreže tako da se gubitci vode smanje na minimum, uz ulaganje od oko 260 milijuna kuna u ovoj godini te ukupno skoro 2 milijarde kuna do 2028. godine iz EU fondova. Osim toga, u vodoopskrbnu infrastrukturu će se dodatno ulagati iz gradskog proračuna te iz prihoda Zagrebačkog holdinga. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni