Tomašević najavio reviziju ugovora o pročišćivaču otpadnih voda

Tomašević najavio reviziju ugovora o pročišćivaču otpadnih voda

Poručio je kako će to biti “točka na i najštetnijeg ugovora u povijesti grada Zagreba”

Uoči sutrašnje sjednice zagrebačke Gradske skupštine, ujedno i zadnje u sadašnjem sazivu predsjednik Kluba zastupnika lijevog bloka Tomislav Tomašević (Zagreb je NAŠ) u ponedjeljak se osvrnuo se na pročišćivač otpadnih voda koji će se naći na dnevnom redu Skupštine. Poručio je kako će to biti “točka na i najštetnijeg ugovora u povijesti Zagreba”.

„Taj je ugovor napravljen s privatnim konzorcijem. Samo u Zagrebu i Zaprešiću došlo je do privatizacije usluga otpadnih voda”, izjavio je Tomašević. Naglasio je da se potpisom pokojnog gradonačelnika Milana Bandića Zagreb obavezao da do 2028. godine privatnim koncesionarima isplati 1,4 milijardi eura za pročistač, investiciju vrijednu 300 milijuna eura.

„Zbog toga je voda poskupila sa 6 kuna na 15 kuna po kubičnom metru za građane, a za poslovne korisnike s 11 na 27 po kubičnom metru, gotovo trostruko”, pojasnio je Tomašević. Spomenuo je da je izvješće državne revizije utvrdilo da se radi o štetnom ugovoru te je najavio da se nakon promjene vlasti u gradu Zagrebu ide u njegovu reviziju.

Rada Borić iz Nove ljevice je rekla kako će se na sutrašnjoj sjednici birati šest ravnatelja iz područja kulture. Naglasila je kako je zabrinjavajuće da su se unaprijed birali ravnatelji kako je odgovaralo gradonačelniku Bandiću i njegovim bivšim suradnicima, a novost je da se izbori u kulturnim institucijama sada događaju prije nego što mandati ravnateljima isteknu. Prokomentirala je da se “postbandićevsko nasljeđe čak i pogoršalo njegovom smrću”.

Borić smatra da se mandat ravnatelja mora ograničiti na razuman rok kako neki ne bi obnašali dužnost i po 30 godina.

Osvrnula se i na Nagradu “Zagrepčanka godine” za koju je i službeno predložena ravnateljica Klinike za infektivne bolesti prof. dr. Alemka Markotić. Borić je pojasnila da se ta nagrada dodjeljuje osobi koja promiče ravnopravnost spolova i ističe položaj žena u gradu Zagrebu.

Ocijenila je da bi Markotić mogla dobiti nagradu za znanstveno djelo, ali ne i ovu.

„Svi znamo da se ponašala samo kao poslušnica Stožera (Nacionalnog stožera civilne zaštite, op. a.) i kakva smo obrazloženja od nje dobivali u pandemiji. Ona doista ne može biti uzor ženama oko ravnopravnosti spolova”, tvrdi Borić. Dodala je da je političkim pogodovanjem Nagrada Zagrepčanka godine izgubila smisao.

Na upit novinarke ZG-magazina Tomašević je komentirao i otvaranje Informativnog centra Obnova za pomoć ljudima čije su nekretnine stradale u potresu. Naglasio je da je dobro što je Grad Zagreb već ranije počeo pružati pravnu pomoć tim ljudima po mjesnim odborima. No nezadovoljan je radom GSKG-a kao gradskog poduzeća, koji je najveći upravitelj zgrada oštećenih u potresu, a za koje smatra da nije bilo na usluzi građanima.

„A što se tiče Ministarstva graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine, ono nije napravilo ništa u smislu direktne komunikacije s građanima. Mnogi građani su mi se žalili da ih ne mogu dobiti da im protumače propise i doista ne mogu vjerovati da se čekalo godinu dana od potresa da se sada otvara takav centar”, rekao je Tomašević.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni