Tomašević najavio novi sustav naplate odvoza otpada

Tomašević najavio novi sustav naplate odvoza otpada

Za nepropisno odloženi otpad komunalci će moći ispisati kaznu u iznosu od oko 500 kuna za građane, odnosno oko 1000 kuna za tvrtke

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević u petak je novinarima predstavio novi model naplate komunalnog otpada prema kojem će se odvoz plaćati prema proizvedenoj količini. Cijena će biti formirana od fiksnog dijela u iznosu od 45 kuna za kućanstvo ili 90 kuna za poslovne subjekte te varijabilnog dijela, koji će ovisiti o samim korisnicima usluge.

Novost je da i će građani sami u trgovinama kupovati vrećice za odlaganja otpada u spremnike. Vrećica od 20 litara će primjerice koštati 4 kune, a ona zapremnine 40 litara prodavat će se po cijeni od 8 kuna. Naplaćivat će se samo vrećice za mješoviti komunalni otpad, dok će ostale vrećice, za plastiku i biootpad, biti kao do sada – besplatne.

Odlaganje će nadzirati komunalni radnici koji odvoze otpad, a koji će ubuduće i kontrolirati sadržaj kanti. Za nepropisno odloženi otpad (komunalni otpad koji nije odložen u službenu vrećicu), moći će ispisati kaznu u iznosu od 12 mjesečnih paušalnih iznosa što iznosi oko 500 kuna za građane, odnosno oko 1000 kuna za tvrtke.

Miču se kante s javnih površina

Tomašević je najavio i uklanjanje spremnika za otpad s javnih površina kojih u Zagrebu ima oko 200.000. Za nepropisno odložen otpad bit će odgovorni korisnici, odnosno stanari koji će jedini imati pristup spremnicima.

Odluka o gospodarenju komunalnim otpadom je u javnom savjetovanju idućih 30 dana, a na snagu bi trebala stupiti s 1. srpnja ove godine. Odluka će se odnositi na 380 tisuća kućanstava te 200 tisuća poslovnih subjekata u Zagrebu.

Gradonačelnik Tomašević je napomenuo da je riječ o »najjeftinijem i najpravednijem« modelu sustava naplate, koji je usklađen s novim Zakonom o gospodarenju otpadom. Tomašević kaže da će sustav omogućiti individualizaciju na razini kućanstva te da se usluga naplati prema odloženom komunalnom otpadu, točnije onome koji nije sortiran za recikliranje i kompostiranje.

Ukupan mjesečni trošak kućanstva koje proizvodi 120 litara komunalnog miješanog otpada iznosio bi 69 kuna. Kućanstvo koje proizvede upola manje (60 litara mjesečno) platilo bi 57 kuna mjesečno, dok bi ono koje proizvodi 240 litara, platilo 93 kune. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni