Tomašević najavio da će štrajk radnika Čistoće prijaviti sudu

Tomašević najavio da će štrajk radnika Čistoće prijaviti sudu

Zbog štrajka radnika Čistoće, smeće se u Zagrebu ne odvozi već treći dan. Iako je Uprava jučer prihvatila dio zahtjeva, još nema dogovora o povećanju koeficije nata. Radnici od toga ne odustaju i zato već treći dan nisu izašli na ulice.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević pozvao je radnike da počnu čistiti Zagreb, ali i najavio da će »nezakoniti štrajk prijaviti«, prenosi HRT.

Tomašević je, javlja HRT, izjavio da će Uprava Zagrebačkog holdinga danas prijaviti sudu nezakoniti štrajk radnika Čistoće, a troškovi plaća radnika koji nezakonito štrajkaju snosit će sindikati, što iznosi 100.000 eura dnevno.

Predsjednici Saveza samostalnih sindikata Hrvatske i Mladen Novosel i Novog sindikata Mario Iveković odbacili su poruku zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića da troškove nezakonitog štrajka radnika Čistoće trebaju snositi sindikati, istaknuvši da sindikati nisu ni organizirali štrajk.

Na konferenciji za novinare, održanoj trećeg dana štrajka radnika Čistoće, zagrebačko je gradonačelnik pozvao radnike da se vrate na posao jer je pet njihovih zahtjeva prihvaćeno, a o šest zahtjeva je Uprava Holdinga spremna pregovarati u najkraćem roku.

Uprava Holdinga prihvatila pet od jedanaest zahtjeva

Poručio je da je ova gradska vlast, za razliku od prošle, u potpunosti poštivala, poštuje i planira nastaviti poštivati Kolektivni ugovor prema svim radnicima u Zagrebačkom holdingu. Dodao je kako su, štoviše, svjesni inflacije i otežanih uvjeta rada u Čistoći zbog novog modela gospodarenja otpadom dali uputu Upravi Holdinga da radnicima dodatno povećaju materijalna prava.

»Sindikati su se postavili da žele linearno povećanje svih plaća u Zagrebačkom holdingu, i onih u srednjem menadžmentu i onima s najnižim primanjima kao što su ovi radnici Čistoće koji sada štrajkaju. Mi smo smatrali i Uprava je Holdinga smatrala da je socijalno pravednije u situaciji inflacije da se u većem postotku povećaju plaće onima koji imaju manje plaće, a u manjem postotku onima koji imaju najveće plaće«, rekao je gradonačelnik.

Sindikalist Mario Iveković rekao je kako se od prvog dana prosvjed znalo da vraćanje radnika koji su dobili izvanredni otkaz nije jedini zahtjev. Predali su 11 zahtjeva, Uprava Holdinga je odgovorila na pet, a ostalih šest joj nije prihvatljivo, no o njima se može pregovarati, javlja tportal. Radnici su potom zatražili povećanje koeficijenata – 1,8 radnicima, a 2,4 vozačima, pa su spremni nastaviti rad, poručio je Iveković. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni