Tomašević: Knjižnica Paromlin će biti najveći projekt u ovom mandatu

Tomašević: Knjižnica Paromlin će biti najveći projekt u ovom mandatu

(Ovogodišnji laureati s gradonačelnikom i predsjednikom Skupštine / Foto: Grad Zagreb)

Na svečanoj sjednici Gradske skupštine uručene su nagrade i priznanja Grada Zagreba

»Zagreb više nije niti kantograd, niti kleptograd, a zaustavljen je i urbanocid«, kazao je predsjednik Skupštine Joško Klisović

U povodu Dana grada Zagreba, 31. svibnja i blagdana Majke Božje od Kamenitih vrata u Staroj gradskoj vijećnici u srijedu je održana svečana sjednica zagrebačke Gradske skupštine na kojoj su dodijeljene nagrade i priznanja Grada Zagreba.

Nagrada Zagrepčanka godine uručena je instruktorici pilatesa Mireli Čavajdi jer upozorila na diskriminaciju i probleme zdravstvenog sustava te na nedostupnost pobačaj. Ona je dobila priznanje i novčanu nagradu.

Nagradu Grada Zagreba primilo je petnaestero istaknutih pojedinaca, udruga, ustanova i udruženja. Medalja Grada Zagreba uručena Policijskim službenicima VIII. policijske postaje Zagreb, PP Trnje – Sandiju Kraljiću, Sanji Jovanović Jurić i Luciji Kolega zbog pružanja nesebične pomoći te iskazanog plemenitog čina i timskog rada prilikom poroda i skrbi o novorođenom djetetu i njegovoj majci do dolaska medicinske službe. Među laureatima su Radio Sljeme, fotografkinja Slavka Pavić, atletičarka Matea Parlov Koštro, specijalist otorinolaringologije prim. dr. Borut Marn, fizičar dr. sc. Saša Ceci i dr.

Priznanje je primila i prof. dr. Ana-Maria Šimundić, ravnateljica Kliničke bolnice Sveti Duh iako bolnicu potresaju neke afere.Popis dobitnika s obrazloženja dostupan je na službenim mrežnim stranicama Gradske skupštine.

Nagrade su dobitnicima uručili zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i predsjednik Gradske skupštine Joško Klisović. Svečanosti su nazočili predsjednik Republike Hrvatske Zorana Milanovića, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić te izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, ministar branitelja Tome Medved te gradski zastupnici i predstavnici vjerskih zajednica i nacionalnih manjina.

“Ovo je tek prvo poluvrijeme”

Čestitajući Dan Grada Zagreba, predsjednik Milanović je iznio svoje dojmove o vođenju Zagreba: »Ne navijam za vas, navijam za način. Mislim da je transparentnost ispravan način«. Međutim, ukazao ja kako bi se trebalo povlačiti više EU novca, »iako niti jedan europski fond od Zagreba ne može napraviti Beč«.

Gradonačelnik Tomislav Tomašević pohvalio se kako su u »prvom poluvremenu«, odnosno tijekom dvije godine njegova mandata pokrenute brojne promjene. Istaknuo je stabiliziranje Gradskog proračuna i reorganizaciju Gradske uprave te je broj gradskih ureda smanjen s 27 na 16. »I još važnije – zapošljavamo isključivo preko javnih natječaja stručne i sposobne ljude«, tvrdi Tomašević.

Naveo je i kako je provedeno restrukturiranje poslovanja Holdinga te je revidirana mjera roditelj-odgojitelj, čime je 160 milijuna kuna oslobođeno za investiranje u dječje vrtiće. Naveo je i da su povećana materijalna prava radnicima ZGH i ZET-a te dječjih vrtića i gradskih ustanova te podsjetio na uvođenje novog modela naplate odvoza otpada.

Omogućeno izvođenje pobačaja

»Nakon sedam godina u gradskoj bolnici Sveti Duh žene ponovo mogu ostvariti svoje ustavno pravo na pobačaj. Uveli smo građanski odgoj i obrazovanje u škole, kako bi učenici aktivno sudjelovali u rješavanju izazova u svojoj okolini«, kazao je.

»Otkrili smo spomenik žrtvama holokausta i ustaškog režima, i vratili spomen ploču na Dotrščini. Podržavamo Pride i otvorenost prema svima koji pridonose našem gradu«, dodao je.

Kao najveću kapitalnu investiciju u svog mandata izdvojio je Paromlin koji će postati gradska knjižnica i novi društveno-kulturno-obrazovni centar.

U svojim govorima uz čestitke, Marko Pavić i Tomo Medved nisu zaboravili istaknuti uspjehe Vlade. Govorili su o najavljenoj poreznoj reformi, ukidanju prireza te sredstvima za lokalnu samoupravu.

»Vlada će i dalje biti partner na dobrobit građana i gospodarstva«, poručio je Tomo Medved.

Prosvjed ispred Stare gradske vijećnice

»Naš Zagreb svakoga dana postaje sve ljepše mjesto za život. Zagreb više nije niti kantograd, niti kleptograd, a zaustavljen je i urbanocid«, kazao je predsjednik Skupštine Joško Klisović.

Spomenimo da je uoči dodjele Nagrada Udruga Hrvatska Mati ispred Stare gradske vijećnice organizirala mirni prosvjed uz trubu koja je svirala pogrebnu glazbu i poruku Tomaševiću kako ove godine Grad Zagreb dodjelom nagrada promiče kulturu smrti i manipulira svoje građane na temu dostupnosti pobačaja.

Nakon što je joj je uručeno priznanje i novčana nagrada ravnateljica KB-a Sveti Duh Ana-Maria Šimundić je u izjavi za medije poručila da još ne zna što će s novčanim iznosom od 50.000 kuna koje je dobila uz priznanje.

»Još nisam dobila odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa«, rekla je. Ranije je poručila da će, ako joj Povjerenstvo odobri primanje novca, taj iznos dati u dobrotvorne svrhe.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni