Tomašević kaže da se Zagreb neće povući iz opskrbe plinom

Tomašević kaže da se Zagreb neće povući iz opskrbe plinom

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević danas je izjavio kako Gradska plinara Zagreb – Opskrba (GPZO) neće odustati od distribucije plina iako tom poduzeću prijeti gomilanje novih gubitaka zbog značajnog porasta cijene tog energenta te povećanja broja korisnika. Govori se o približno 50.000 novih korisnika koji su od drugih dobavljača prešli GPZO-u.

»S obzirom na ugovor koji imamo s dobavljačima plina koji je dosta povoljan, to bi bilo dosta loše za cijelu Hrvatsku. Takve posljedice bi bile katastrofalne za tržište plina u Hrvatskoj, tako da to nije opcija«, kazao je Tomašević odgovarajući na pitanje novinara na redovnoj konferenciji za novinare u Gradskoj upravi.

Dodao je kako GPZO plinom opskrbljuje 60 posto pučanstva u Hrvatskoj.

“Nismo očekivali da će se toliki korisnici prebaciti kod nas”

»Kad smo kupovali plin, nismo predvidjeli da će jako puno tržišnih opskrbljivača odustajati od plina i da će se ljudi prebaciti kod nas. To je veliki problem za GPZO«, pojasnio je Tomašević.

Podsjetio je da je GPZO lani imao gubitak od oko 400 milijuna kuna zbog štetnih ugovora. Tada je nastao problem za poslovne korisnike, a sada se otvorio problem i za kućanstva.

Najavio je kako se za novu plinsku godinu sa dobavljačima ugovara cijena po varijabilnim cijenama pa će se po istoj cijeni po kojoj će kupovati, plin prodavati poslovnim korisnicima, kako bi se spriječilo gomilanje novih gubitaka.

Moguće poskupljenje ZET-ovih karata?

Govoreći o poskupljenju energenata ustvrdio je da će to biti i veliki problem za ZET koji je veliki potrošač struje.

»Drastično se povećavaju troškovi i nadam se da ćemo s Vladom naći neko rješenje za to i da nećemo morati poskupljivati cijene«, rekao je i dodao: »Ne bi spekulirao poskupljenje što se tiče postotka, ali treba reći da Zagreb još nije poskupio niti jednu komunalnu uslugu. Ali ovo sad s cijenama struje i plina postaje neizdrživo. Neki gradovi su napravili poskupljenje, mi zasad nismo i nadam se da nećemo, ali morat ćemo ako ne bude došlo do nekog rješenja…«

Tomašević je, među ostalim, ponovio kako je opcija da se GPZO-a HEP-u i dalje »na stolu«.

Njegov zamjenik Luka Korlaet je govorio o planovima poboljšanja biciklističke infrastrukture – širenju biciklističkih staza i postavljanju novih stalaka za bicikle. Najavio je i širenje pješačkih zona u središtu Zagreba. (ZG-mag)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni