Tomašević: “Još uvijek na posao dolazim biciklom”

Tomašević: “Još uvijek na posao dolazim biciklom”

(Foto: zagreb.hr)

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević danas je na konferenciji za novinare predstavio aktivnosti 20. Europskog tjedna mobilnosti, koji se održava od 16. 22. rujna.

Glavna ovogodišnja teme Europskog tjedna mobilnost je održiva mobilnost, pod geslom “Krećimo se održivo! Ostanimo zdravi“.

Tom prigodom svečano je potpisao i Povelju Europskog tjedna mobilnosti.

Tomašević je istaknuo kako je Zagreb jedan od osam hrvatskih gradova koji sudjeluje u obilježavanju Europskog tjedna mobilnosti.

Istaknuo je kako je promet jedan od najvećih uzročnika zagađenja okoliša u urbanim sredinama, pa tako i u Zagrebu. Stoga je pozvao građane da se u tjednu mobilnosti, ali i inače, koriste održivim modelima – pješačenjem, bicikliranjem i korištenjem javnog gradskog prijevoza.

Naglasio je da je dio programa nove gradske vlasti izgradnja sustava intermodularnog, održivog i sigurnog gradskog prijevoza s mrežom magistralnih prometnica.

„Trudit ćemo se da u sljedeće četiri godine to realiziramo i unaprijedimo infrastrukturu za druge održive oblike mobilnosti u gradu”, rekao je Tomašević.

Novinarima je rekao da kao gradonačelnik na posao uglavnom dolazi biciklom, osim kad mora putovati izvan Zagreba.

„Nastojimo svojim primjerom pokazati građanima kako treba izgledati grad 21. stoljeća što se tiče prometa i mobilnosti”, kaže Tomašević.

Europski tjedan mobilnosti u Zagrebu se obilježava 20. put, a sadrži više od stotinu aktivnosti koje će se do srijede, 22. rujna, kada se obilježava Europski dan bez automobila, održavati u gradu.

Među njima su dječja biciklijada u Kustošiji, tango na otvorenom u Parku pravednika među narodima i organizirane šetnje gradom. :

Detaljan program i informacije o manifestaciji dostupni su na ovoj poveznici (.pdf).

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI

Odgovori

You have to agree to the comment policy.