Tomašević: Izvukli smo pouke iz krize i pandemije

Tomašević: Izvukli smo pouke iz krize i pandemije

“U jeku pandemije i potresa naučili smo koliko je važan sustav javnoga zdravstva, kao i mehanizmi civilne zaštite za koju smo, do prije 30-ak godina imali bogatu tradiciju i koja je u međuvremenu nestala. Sada je ponovo gradimo”, rekao je Tomašević

Na poziv gradonačelnika Budimpešte Gergelyja Karacsonyja, zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević još danas sudjeluje na dvodnevnom međunarodnom skupu Budapest Forum – Building Sustainable Democracies. Na njemu, uz Zagreb i Budimpeštu, sudjeluju i Varšava, Prag i Bratislava te drugi gradovi.

Budapest Forum ima za cilj razmjenu iskustava o aktualnim izazovima u ovom dijelu Europe s idejom da sudionici ostvare bližu suradnju. Poseban naglasak je na ulozi lokalnih inicijativa u stvaranju otvorenih i održivih demokratskih društava. Forum je okupio i mnoge predstavnike organizacija civilnog društva te istaknute poduzetnike.

Zagrebački gradonačelnik sudjelovao je na panelu „Trebaju li gradonačelnici vladati svijetom? Demokracija, povjerenje i uključenost građana na lokalnoj razini“. Na panelu se razgovaralo se o prilagodbi gradova krizama, ali i o inovacijama i građenju povjerenja u zajednici.

„Ovo je moj prvi međunarodni sastanak kao gradonačelnika Grada Zagreba kojem sam se, s obzirom na važnost tema, rado odazvao. Zagreb je u jeku pandemije, na samom početku lockdowna u ožujku 2020., pogodio snažan potres. Kroz to iskustvo smo naučili koliko je važan sustav javnoga zdravstva, kao i mehanizmi civilne zaštite za koju smo, do prije 30-ak godina imali bogatu tradiciju i koja je u međuvremenu nestala, a sada je ponovo gradimo”, rekao je Tomašević.

“Naučili smo i to da građane moramo pripremiti na takve krize, a ne ih uključivati tek kada problem nastane“, dodao je.

Uključivanje građana  proces donošenja odluka

Upitan je koja je formula uspješnog uključivanja mladih ljudi u procese i kampanje. Na to je odgovorio: „U mladim ljudima leži ogroman potencijal i ono što mi radimo jest da im se obraćamo otvoreno, njihovim jezikom te da ih smatramo ravnopravnim partnerima u izgradnji zajednice.“

Zaključio kako je na lokalnoj političkoj razini potrebno što snažnije uključiti građane u proces donošenja odluka, što u konačnici rezultira povećanim povjerenjem zajednice i javnosti.

Tomašević je naglasio je i kako je za povjerenje građana i demokraciju općenito ključna transparentnost rada javne uprave.

Gradonačelnik Grada Zagreba potpisao je u četvrtak i Deklaraciju Pakta slobodnih gradova. Pakt slobodnih gradova je otvoren i progresivan gradski savez koji su u prosincu 2019. pokrenuli gradonačelnici Budimpešte, Praga, Bratislave i Varšave.

Pristup ovom Paktu otvara prilike za međunarodnu suradnju s mnogim europskim gradovima kao i za suradnju među gradskim službama. Paktu su se u četvrtak pridružili: Gdanjsk, Stuttgart, Ljubljana, Taipei, London, Taoyuan, Los Angeles, Tirana, Amsterdam, Mannheim, Ulm, Barcelona, Pariz, Beč, Neu-Ulm, Firenca, Podgorica, Frankfurt, Rijeka i Njemačka udruga gradova kao prijatelj Pakta. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni