Tomašević: Izdali ste birače!

Tomašević: Izdali ste birače!

Bandića je podsjetio na referendum za promjenu imena Trga maršala Tita od čega je nakon izbora odustao, dok je Bruni Esih predbacio to što je izričito tvrdila da neće ulaziti u koaliciju s Milanom Bandićem

Izbor Andrije Mikulića za predsjednika zagrebačke Gradske skupštine nije prošao bez kritike oporbe. Prije glasanja za Mikulića na konstituirajućoj sjednici u ponedjeljak oni su optužili novu gradsku vlast za »trgovinu«, budući da je došlo do sporazuma između stranke Neovisni za Hrvatsku predvođenu Brunom Esih i Bandićeve Stranke rada i solidarnosti, čime si je aktualni gradonačelnik Bandić osigurao većinu koja će mu olakšati donošenje odluka.

Gradski zastupnik Zvane Brumnić (SDP) rekao je da mu je osoba koja osobno poznaje Mikulića rekla da za njega nikada ne bi glasala te da osobno ne može glasati za njega jer je upoznat s njegovim proteklim četverogodišnjim radom za koji je rekao da je bio ispod nivoa koji zahtijeva Skupština. Zaključio je kako je očito sakupljena većina koja će podržati Mikulića te poručio kako se nada da će Mikulić sada raditi bolje. »Žalosno je kad politika postane trgovina«, zaključio je.

Tomislav Tomašević (Zagreb je naš!) je također ocijenio da će, izglasa li se predsjednik Skupštine, to biti predmet političke trgovine. I gradonačelnika Bandića i listu Brune Esih (Nezavisni za Hrvatsku) optužio je za kršenje predizbornih obećanja. Bandića je podsjetio na referendum za promjenu imena Trga maršala Tita od čega je nakon izbora odustao, dok je Bruni Esih predbacio to što je jasno tvrdila da »zbog klijentelizma i korupcije« nikako neće ulaziti u koaliciju s Milanom Bandićem. »Prošao je jedan mjesec, a vi ćete već pogaziti predizborna obećanja«, dodao je. Ocijenio je kako se zbog ovakvih postupaka građanima politika gadi, što rezultira slabom izlaznošću na izbore, ali i odlaskom mladih iz Hrvatske.

»Branko Lustig koji je bio izabran na listi Bandić Milan 365 odbio je sudjelovati u toj političkoj trgovini, ali očito da za njega brzo nađena zamjena«, zaključio je.

Mate Kapović (Radnička fronta) ustvrdio je da je posrijedi politika protiv interesa većine. HNS-ovac Tomislav Stojak je najavio će glasati suzdržano napomenuvši kako od promjene imena trga nitko neće bolje živjeti, već se naprotiv samo nepotrebno stvaraju novi antagoniznmi.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić rekao je kako ponovno čestita gradskim zastupnicima na izboru, a pogotovo oponetima, jer je zbog njihovog djelovanja ponovno dobio mandat. »A što se tiče promjene imena Trga maršala Tita – moja su dva strica poginula na Sutjesci, a dvojica na Bleiburgu. Točka«, rekao je. Podsjetio je kako je Skupštni prijedlog za preimenovanje tog trga stigao još 1993., ali da je to onda zaustavio prvi hrvatski predsjednik RH dr. Franjo Tuđman jer, kako je rekao Bandić, »povijesne okolnosti za to tada nisu bile povoljne«.

Tomašević je na to predbacio kakve su se to povijesne okolnosti promijenile od svibnja do lipnja na što mu je Bandić rekao neka posluša njegov govor ispred Glazbene akademije kada je najavio preimenovanje Trga maršala Tita u Trg Republike Hrvatske. »Stvar je u tome da vi kada me ugledate na televiziji gasite televizor. A demokracija je umijeće slušanja drugih«, napomenuo je.

B. Jagačić

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni