Tomašević: Ingra ucjenjuje Grad i državu

Tomašević: Ingra ucjenjuje Grad i državu

»Model javno-privatnog partnerstva još jednom pokazuje kao garantirani ekstraprofit za privatna poduzeća, dok rizike poslovanja preuzima cijelo društvo, odnosno porezni obveznici«, tvrdi gradski zastupnik

Gradski zastupnik Tomislav Tomašević (Zagreb je naš!) u četvrtak se osvrnuo na slučaj Arene Zagreb, nakon što je gotovo obustavljeno održavanje Europskog prvenstva u rukometu u toj dvorani.

Tomašević je ustvrdio da je tvrtka Ingra »ucijenila Grad Zagreb i Vladu RH da podmire navodni dug u iznosu od nekoliko milijuna eura« ili se EP neće moći odigrati u sportskoj dvorani Arena Zagreb.

»S jedne strane, nepodnošljiva je lakoća ucjenjivanja od strane privatnog poduzeća prema gradu i državi za plaćanje dodatnih 2-3 milijuna eura kada je poznato da su i Grad Zagreb i Republika Hrvatska obvezali svoje građane da tom istom poduzeću do isteka 28-godišnjeg ugovora, prema modelu javno-privatnog partnerstva, isplate čak oko 250 milijuna eura unatoč tome što je Ingra za gradnju sportske dvorane uložila tek oko 110 milijuna eura«, kaže Tomašević i dodaje kako se model javno-privatnog partnerstva još jednom pokazuje kao garantirani ekstraprofit za privatna poduzeća, dok rizike poslovanja preuzima cijelo društvo, odnosno porezni obveznici.

No još nepodnošljivijim smatra ponašanje gradske i državne vlasti koje su još 2007. godine bez ikakve strategije financijske održivosti krenule u izgradnju megalomanskih sportskih dvorana pred Svjetsko rukometno prvenstvo 2009. godine.

Grad Zagreb i Vlada RH su se ugovorom iz 2007. godine Ingrinom konzorciju obvezali uplatiti oko 7,5 milijuna eura godišnje na ime naknade za izgradnju i operativne troškove dvorane. Budući da Vlada RH i Grad Zagreb 2016. godine nisu od Ingre otkupili dvoranu po cijeni od 80,5 milijuna eura, time su preuzeli obvezu plaćanja naknade po indeksaciji za proteklih sedam godina te za RH i Zagreb potvrdili ugovornu obvezu plaćanja godišnje zakupnine od 7,85 milijuna eura koja će se svake godine povećavati u narednih 18 godina tj. sve do 2036. godine.

»Za ovakav štetni ugovor i dugoročnu financijsku omču oko vrata građana trebaju odgovarati i gradonačelnik Bandić i državna vlast na čelu s HDZ-om!«, izjavio je Tomislav Tomašević.

Polovina zakupnine od oko 27 milijuna kuna nije jedini godišnji trošak Arene Zagreb za Grad Zagreb. Tako je u proračunu za 2018. godinu osigurano čak 62 milijuna kuna subvencija za Arenu Zagreb, što treba usporediti s 11 milijuna kuna koliko je u istom proračunu previđeno za izgradnju novih vrtića u cijelom Zagrebu, naovdi gradski zastupnik. Izvješće Državne revizije iz 2015. godine pokazuje da je gradsko poduzeća koje je upravljalo Arenom stalno poslovalo s gubicima. Naime, prihodi od iznajmljivanja sportske dvorane iznosili su smiješnih oko 4 milijuna kuna godišnje, od čega polovina dolazi opet od Grada Zagreba koji za najam dvorane izdvaja oko 2 milijuna kuna godišnje.

Zbog svega navedenog iz stranke Zagreb je naš! zahtijevaju da Grad i Zagrebački holding ponude privatnom poduzeću upravljanje Arenom Zagreb s postojećim obvezama prema Ingri. »Ako se ne pronađe privatno poduzeća zainteresirano za to, jasno je da je ugovor o javno-privatnom partnerstvu štetan i da ga treba revidirati, a odgovorni za njegovo potpisivanje trebaju snositi političke i pravne posljedice«, poručuju. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni