Tomašević i Ćorić zasadili stablo u Parku Maksimir

Tomašević i Ćorić zasadili stablo u Parku Maksimir

(Foto: zagreb.hr)

U povodu Svjetskog dana šume, gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević sudjelovao je danas u akciji sadnje stabala u sklopu projekta “Sadnja mladih stabala autohtonih vrsta drveća na prvi dan proljeća” u Parku Maksimir.

Javna ustanova Maksimir u suradnji sa Šumarskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu organizirala je akciju, a sam projekt je sufinanciran od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Gradonačelnik Tomašević istaknuo je da se jedna trećina grada Zagreba nalazi pod šumama te da Grad godišnje iz proračuna izdvaja 10 milijuna kuna za Javnu ustanovu Maksimir i dodatnih 6 milijuna kuna za park šume unutar grada.

»Cilj i ambicija ove vlasti je broj drveća u gradu Zagrebu – parkovima ili perivojima povećati za 20 posto. Ove godine krenuli smo puno jače nego prošle i nadam se da ćemo do kraja mandata ostvariti ovaj cilj«, poručio je.

Pošumljavanjem protiv klimatskih promjena

Nika Dolenc, v. d. ravnatelja Javne ustanove Maksimir kazala je da unazad nekoliko godina svjedočimo klimatskim promjenama i negativnim utjecajima na šume. Javna ustanova u suradnji sa Šumarskim fakultetom 2018. izradila je program šumsko uzgojnih radova u kojem je odabrano 25 ploha koje su najviše nastradale u sklopu klimatskih promjena i krenulo se u pošumljavanje novih mladih stabala.

S ciljem smanjenja negativnih utjecaja klimatskih promjena, ove godine odabrane su još dvije nove plohe koje nisu bile nikada pod šumom. Upravo na jednoj od njih su danas posađena stabla.

Uz gradonačelnika Tomaševića sadnji stabala su se priključili i ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak i načelnica Sektora za zaštitu okoliša Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Aleksandra Čilić. (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni