Tomašević: Grad Zagreb je u višestruko većem dugu od prikazanog

Tomašević: Grad Zagreb je u višestruko većem dugu od prikazanog

Najavio je da će o gradskim financijama i obnovi Zagreba u četvrtak razgovarati na sastanku s predsjednikom Vlade Plenkovićem te ministrima Marićem i Horvatom

Ivana Vranješ

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u utorak je u Nacionalnoj i Sveučilišnoj knjižnici održao sastanak sa županima, gradonačelnikom Zagreba Tomislavom Tomaševićem te predstavnicima Udruga gradova i Hrvatske zajednice županija.

Na trosatnom sastanku se razgovaralo o okviru za nastavak partnerstva i suradnje Vlade s jedinicama lokalne i područne samouprave, prioritetima Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, novom višegodišnjem financijskom okviru, daljnjoj dinamici cijepljenja i o pripremama za nadolazeću turističku sezonu.

Dodao je da su temeljna načela te suradnje stalan i sustavan dijalog, provođenje funkcionalne decentralizacije, fiskalna decentralizacija i projektna suradnja.

„Sva četiri načela uklapaju se u temeljni cilj, a to je politika ravnomjernog regionalnog razvoja Hrvatske i ono što je svima zajedničko je demografska revitalizacija zemlje”, istaknuo je Plenković.

Spomenuo je kako je 2020. godina krize bez presedana zbog COVID-19 pandemije, ali i zbog potresa koji je pogodio Zagreb i Baniju istaknuvši kako se procjenjuje da ta šteta iznosi 128 milijardi kuna, što je četiri puta više od šteta od koronavirusa. Poručio je da je obnova od potresa jedna od najvećih zadaća.

Situacija nije dobra, ali je rješiva

Nakon sastanka novinarima se obratio gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević koji je rekao da je kontinuirana komunikacija između Vlade i župana izuzetno bitna te je izrazio zadovoljstvo temama sastanka.

Što se tiče dinamike procjepljivanja stanovništva u Zagrebu istaknuo je da je ona bolja u odnosu na druge gradove, ali zadnjih tjedan dana opada interes za cijepljenje i potrebno je uložiti dodatne napore da se negativan trend promijeni. Također je rekao da će se poduzeti dodatni napori vezano za nadolazeću turističku sezonu.

Na upit novinara o tijeku pregovora s SDP-om, Tomašević je kazao da se trenutno razgovara o projektnim ciljevima do kraja mandata, a onda će se razgovarati o političkim pozicijama u Gradskoj skupštini.

Osvrnuo se i na gradske financije istaknuvši da situacija nije dobra, ali je rješiva te u tom pogledu očekuje dobru suradnju s Vladom.

“Izvješće za 2019. godinu je pokazalo gubitak od 1,3 milijarde kuna, a izvješće o izvršenju proračuna od 2020. pokazuje gubitak od samo 80 milijuna kuna što nije pravo stanje stvari zato što se tu ne vidi COVID pozajmica od države koju moramo vratiti, odgođeno potraživanje prema Zagrebačkom holdingu, ZET-u, Zagrebačkim otpadnim vodama”, rekao je Tomašević. Pojasnio je da kad se to uzme u obzir radi se o višestruko većem manjku, a činjenica je da je ova godina bila i predizborna te je bilo dosta troškova u prvoj polovici godine.

Najavio je da će o gradskim financijama i obnovi Zagreba u četvrtak razgovarati na sastanku s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem, ministrom financija Zdravkom Marićem i ministrom prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darkom Horvatom.

(Foto: zagreb.hr)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni