Tomašević: Grad treba veću pozornost posvetiti sigurnosti škola i vrtića

Tomašević: Grad treba veću pozornost posvetiti sigurnosti škola i vrtića

(Ilustracija: Sanacija OŠ Petra Zrinskog u Krajiškoj ulici)

Više od 170 objekata škola i dječjih vrtića je oštećeno još u ožujku, podsjetio je predsjednik Kluba zastupnika lijevog bloka

Sigurnost zagrebačkih škola i dječjih vrtića nakon potresa bila je tema današnje konferencije za novinare koju su predstavnici stranaka Zagreb je NAŠ! i Možemo! održali ispred Osnovne škole Ivana Gundulića.

Predsjednik Kluba zastupnika lijevog bloka u Gradskoj skupštini i saborski zastupnik stranke Možemo! Tomislav Tomašević podsjetio je da nakon razornog potresa u ožujku Zagreb nije zaobišao ni potres koji je pogodio Sisačko-moslavačku županiju.

“Imamo povećanje šteta od novog potresa i u centru grada i u podsljemenskim naseljima, ali i na jugu grada. Primjerice u Brezovici. U centru grada ispred mnogo zgrada i dalje su trake, jer za pješacima nije sigurno hodati ispred njih zbog urušenih dimnjaka, dijelova fasada, oštećenih crepova…”, istaknuo je Tomašević. Dodao je da se što prije zbog sigurnosti građana početi sa sanacijom oštećenja, a da Gradska uprava posebno treba posvetiti veću pozornost škola i dječjih vrtića.

“Više od 170 objekata škola i dječjih vrtića je oštećeno još u ožujku. Prema podacima Gradske uprave trinaest ih treba obnoviti i obnova je u tijeku. Budući da nastava počinje za tjedan dana najhitnije treba osigurati sigurnost škola, ali i dječjih vrtića”, kazao je Tomašević. Pojasnio je da treba prije svega utvrditi statičku ispravnost zgrada svih škola i dječjih vrtića i da se na transparentan način to prikaže roditeljima i osigura siguran pristup za djecu i ostale svim zgradama škola i dječjih vrtića.

Potrebna revizija evakuacijskih protokola

Također i da se osigura veća sigurnost djece u školama i dječjim vrtićima u slučaju novih potresa. „To se posebno odnosi na reviziju postojećih evakuacijskih planova i protokola. Svakodnevno imamo podrhtavanja i nove potrese te u tom smislu Grad Zagreb mora hitno na jedan sustavan način osigurati veću sigurnost od potresa za svu djecu u vrtićima i školama”, rekao je Tomašević. Dodao je da je pokrenut niz inicijativa roditelja koji su zabrinuti za sigurnost svoje djece u školama.

Vijećnica u Vijeću gradske četvrti Trnje Iva Ivšić spomenula je neke od inicijativa roditelja koji traže hitno rješavanje problema vezano uz nesigurnost vrtićkih i školskih objekata.

“Obratila nam se jedna inicijativa roditelja na Knežiji zbog OŠ Horvati sagrađene 1897. godine i čija je sigurnost već godinama upitna. Zgrada je nakon prvog potresa dobila žutu naljepnicu, a nakon toga zelenu. Roditelji traže i izgradnju nove škole”, kazala je Ivšić. Istaknula je kako je inicijativa roditelja ukazala OŠ Jure Kaštelana godinama ima problema sa statikom, a njezina rekonstrukcija se najavljuje još od 2012. godine.

Spomenula je da inicijativa roditelja upozoravaju da zbog rušenja raznih objekata u Donjem gradu postoji problem prilaza školama te traže da se osiguraju koridori ili tuneli kako bi djeca sigurno došla do škole.

Ivana Vranješ