Tomašević će se žaliti na odluku Povjerenstva kojom je kažnjen s 3000 kuna

Tomašević će se žaliti na odluku Povjerenstva kojom je kažnjen s 3000 kuna

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević u četvrtak je najavio da će se žaliti na odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa koje mu je izreklo kaznu od 3000 kuna.

Povjerenstvo je kaznilo Tomaševića jer je po njegovoj preporuci u Upravno vijeće Dječje bolnice Srebrnjak imenovan stomatolog Tomislav Lauc, koji je donirao 10.000 kuna za njegovu predizbornu kampanju.

Iz Grada Zagreba priopćeno je kako se gradonačelnik Tomašević »duboko se ne slaže s odlukom Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa i na nju će se žaliti«.

Tvrde da Tomašević ni u jednom trenutku nije izašao izvan svojih ovlasti, već je branio interes grada i građana koji su ga zbog toga i izabrali. Za argument Povjerenstva da donatori u kampanji ne mogu biti imenovani u upravna vijeća gradskih ustanova kažu da nema uporište u zakonu. Štoviše, navode da se njime diskriminira one koji doniraju javno i transparentno, a ohrabruje netransparentne, tajne donacije.

“Morao je imenovati novo Upravno vijeće”

Podsjećaju da je u kampanji za prošle lokalne izbore Tomašević javno obznanio imena 1500 donatora, HDZ 60, a stranka BM 365 niti jednoga. Podsjećaju i da je uskoro nakon što je Tomašević lani preuzeo dužnost gradonačelnika uhićena tadašnja predsjednica Upravnog vijeća bolnice Srebrnjak Ana Stavljenić Rukavina, ujedno predsjednica kluba zastupnika BM 365 – Stranke rada i solidarnosti.

Ističu kako je tada gradonačelnik morao imenovati novo Upravno vijeće, pri čemu je u tom trenutku u mandatu bio pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo, kojeg je imenovao bivši gradonačelnik.

Povjerenstvo je pak ustvrdilo da je Tomašević povrijedio posebna prava obveznika, propisana člankom sedam Zakona o sprječavanju sukoba interesa, tako što je zloupotrijebio prava iz Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Statuta dječje bolnice Srebrnjak. (ZG-mag)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni