Tomašević: Bolja skrb za oboljele od Alzheimerove bolesti je prioritet

Tomašević: Bolja skrb za oboljele od Alzheimerove bolesti je prioritet

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević danas je u hotelu International otvorio prvu stručnu konferenciju pod nazivom Suradnjom u projektu EU-a “Svi za pamćenje (SPAM)” do bolje skrbi za osobe s demencijom i njihove obitelji. Konferenciju su organizirali Grad Zagreba i Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest.

Gradonačelnik Tomašević naglasio je kako su Alzheimerova bolest i drugi oblici demencija javnozdravstveni prioritet današnjice. „Grad Zagreb će poduzimati sve potrebne korake kako bi oboljeli građani imali dostupnu zdravstvenu i socijalnu skrb i bolju kvalitetu života“, poručio je.

Dodao je kako se projektom “Svi za pamćenje” dodatno poboljšava skrb za oboljele od Alzheimerove bolesti i od drugih demencija te za njihove obitelji. Projekt se financira iz Europskog socijalnog fonda u iznosu koji premašuje 1,4 milijuna kuna.

Edukacija njegovatelja

U sklopu projekta istaknuo je važnost uspostave popodnevnog boravka oboljelih u prostorijama Psihijatrijske bolnice Sveti Ivan, kao ustroja mobilnih timova te usluge prijevoza do boravka. Bitnom odrednicom projekta je ocijenio i ciljanu edukacija njegovatelja, ne samo u Zagrebu, nego i u drugim županijama. Podsjetio je i da je Zagreb prvi grad u Hrvatskoj koji je 2017. postao Demenciji prijateljska zajednica.

Pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo i voditeljica projekta “Svi za pamćenje” Mirela Šentija – Knežević je istaknula da ovaj projekt na nacionalnoj razini predstavlja veliki iskorak u pružanju sveobuhvatnih socijalnih usluga oboljelima i njihovim obiteljima.

Projekt “Svi za pamćenje (SPAM)” će se provoditi do rujna 2022. godine i obuhvatit će 300 korisnika oboljelih od Alzheimerove bolesti i drugih demencija. Uz Grad Zagreb i Kliniku za psihijatriju Vrapče partneri na projektu su Psihijatrijska bolnica Sveti Ivan, Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest, Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” i Sveučilište Jurja Strossmayera – Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni