Tolušić: Ono što Hrvatska može ponuditi u vinarstvu danas je ovdje

Tolušić: Ono što Hrvatska može ponuditi u vinarstvu danas je ovdje

Otvoren 13. Zagreb VINOcom

“Ukidamo evidencijske markice i osnivamo četiri marketinške regije – Slavonija, Istra, Dalmacija i Bregovita Hrvatska. Decentraliziramo sustav ocjenjivanja vina. Sve naše regije imaju svoje posebnosti i želimo da vinari iz svih područja anonimno i pod kontrolom ocjenjuju vina”, najavio je ministar Tolušić

Ivana Vranješ

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić u petak je u zagrebačkom hotelu Esplanade otvorio 13. Zagreb VINOcom, međunarodni festival vina i kulinarstva na kojem se predstavljaju eminentni vinari iz Hrvatske i Europe.

Svečanom otvorenju su nazočili gradonačelnik Zagreba Milan Bandić i veleposlanik Ruske Federacije Anvar Azimov koji su u pratnji ministra Tolušića i razgledali sajam. Zagrepčani i gosti Zagreba festival mogu posjetiti do 24. studenoga.

„Za ovaj festival se traži mjesto više i za mene je možda najprestižniji hrvatski vinski festival. U središtu Zagreba odlična je promocija za naše vinare i dobra suradnja između ugostitelja, hotelskih lanaca i eminentnih hrvatskih vina. Ono što Hrvatska može ponuditi u vinarstvu danas je ovdje“, rekao je ministar Tolušić. Osvrnuo se i na Zakon o vinu koji bi značio i financijsko rasterećenje za hrvatske vinare.

„Sve što su do sada plaćali bit će besplatno, što je njima velika financijska pomoć. Ukidamo evidencijske markice. Osnivamo četiri marketinške regije – Slavonija, Istra, Dalmacija i Bregovita Hrvatska. Decentraliziramo sustav ocjenjivanja vina što znači da Graševinu neće ocjenjivati u Dalmaciji, niti će Plavac mali netko u Zagrebu. Sve naše regije imaju svoje posebnosti i želimo da vinari iz svih područja anonimno i pod kontrolom ocjenjuju vina. Također povećavamo kontrolu od vinograda do podruma, gdje je bilo dosta nepravilnosti. Želja je vinara da pojačamo taj segment i to ćemo i napraviti”, istaknuo je Tolušić.

Direktor Zagreb VINOcom-a Ivan Dropuljić rekao je kako je ovu manifestaciju pokrenuo još 2006. godine.

„Sada je puno takvih manifestacija i mislim da smo njima vino podigli na veću razinu. Već nekoliko godina imamo oko 300 izlagača. Velika je potražnja da se nastupi na ovom festivalu. Imamo izlagače iz Francuske, Bordeauxa, Muzej vina, gdje su i hrvatska vina te izlagače iz Austrije, Madžarske i Makedonije“, rekao je Dropuljić.

Među izlagačima vrhunskih hrvatskih vina je vinarija Matočec iz Đurđevca koja proizvodi Graševinu Pinot sivi, Chardonnay.

„Imamo vinograde od tri hektara, 16 tisuća loza. Ovo godine smo ponovno proizveli vrhunska vina. U Londonu na Decanteru smo dobili priznanje i 90 bodova za Graševinu i Chardonnay. Najbolje vino ove godine iz naše županije je naš Chardonnay, županovo vino. Vinogradi su nam na pjeskovitom terenu koje daje vinima jednu mineralnost, lepršavost“, rekao je Marijan Matočec, vlasnik vinarije Matočec. Dodao je da se proizvodnjom vina bavi više od 20 godina te je osvojio brojne zlatne medalje.

Vinarija Tomaz iz Motovuna u Istri najviše je poznata po istarskoj Malvaziji i Teranu, ali proizvode i Muškat, Rose Flaminio, Merlot Silente.

„Imamo vinograde u podnožju Motovuna, na padinama prekrasnog istarskog gradića, površine oko 16 hektara. Proizvodnja vina nam je dugogodišnja tradicija, čime se bavio još suprugov djed, a suvremenom tehnologijom vina proizvodimo destak godina. Godišnje proizvodimo od 100 do 120 tisuća butelja vina, svake godine redovito osvajamo nagrade na vinskim manifestacijama kao što je Decanter u Londonu. Najvećim dijelom vina prodajemo u Hrvatskoj, ali i u Belgiji, Nizozemskoj, Austriji, Srbiji, Bosni i Hercegovini“, rekla je za ZG-magazin Danijela Tomaz.

Vinarija Jarec-Kure iz Svetog Ivana Zeline kraj Zagreba predstavlja svoja vina Pinot bijeli, Chardonnay i Cuvee. Proizvodnjom vina obitelj se bavi već četiri generacije.

„Imamo svoje vinograde i podrume. Oko 38 tisuća čokota vinove loze imamo, na oko pet hektara vinograda. Vino izvozimo u Englesku, nešto manje u Njemačku. Najpoznatiji smo po bijelom Pinotu te je najveći interes za to vino“, istaknuo je Kristijan Kure.

Iz Jastrebarskog dolazi vinarija Šember. “Proizvodnjom vina bavimo se 25 godina, imamo oko 6 hektara vinograda. Većinom proizvodimo pjenušava vina, Rajski ruzling i Crni pinot. Naša vina mogu se naći u vinotekama u Zagrebu“, rekao je Zdenko Šember. Dodao je kako su sudjelovali s vinima na mnogim natjecanjima u Madžarskoj, Sloveniji i na sajmovima u Hrvatskoj.

Osim vrhunskih vina Zagrepčani mogu kušati i vrhunske suhomesnate proizvode i razne delicije.

Vinarije Zigante iz Buja uz vrhunska vina predstavlja i delicije s tartufima. Na štandu se mogu kupiti i kušati bijela i crna čokolada od tartufa, salama s tartufima, ulje s tartufima. Na jednom od štandova sladokusci mogu kušati i sladoled s dodatkom vina.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni