Tolušić najavio zabranu usmrćivanja životinja u skloništima

Tolušić najavio zabranu usmrćivanja životinja u skloništima

Tomislav Tolušić: ”U RH već imamo i šest ‘no kill’ skloništa, i smatram da ubijanje ne bi trebao dopustiti ni novi zakon”

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić početkom godine podržao je stupanje na snagu zabrane uzgoja životinja za krzno uvažavajući stav većine hrvatskih građana. Tada je najavio donošenje novog Zakona o zaštiti životinja ”koji predviđa cijeli niz novih odredbi s ciljem veće zaštite životinja”. Ponovo oduševljenje javnosti izazvala je njegova nova izjava: ”Ja sam protiv usmrćivanja životinja. U RH već imamo i šest no kill skloništa, i smatram da ubijanje ne bi trebao dopustiti ni novi zakon. No, pričekajmo njegovo donošenje.”

Postojeći Zakon o zaštiti životinja dopušta usmrćivanje životinja u skloništima nakon 60 dana. Takva odredba suprotna je zaštiti životinja i uhodanoj praksi onih skloništa u Hrvatskoj koja ne usmrćuju životinje i čiji rad pokazuje brojne pozitivne rezultate. To nije u skladu ni s voljom građana koji već dugo čekaju prestanak ubijanja pasa. Ne žele da njihov novac odlazi na ubijanje, već na kastraciju, zbrinjavanje i udomljavanje životinja te na edukaciju javnosti, što dovodi do dobrih rezultata u interesu životinja i ljudi.

Udruga Prijatelji životinja stavila je ministra Tolušića na svoju popularnu listu pozitivaca te javno pohvalila njegovo zalaganje za bolje zakonodavstvo vezano uz zaštitu životinja, odnosno najavu ukidanja mogućnosti ubijanja životinja u skloništima.

Prijatelji životinja vjeruju da će Ministarstvo poljoprivrede uzeti u obzir mišljenje javnosti, rezultate anketa i 12 tisuća potpisnika Peticije za bolji Zakon o zaštiti životinja, koja se još uvijek može potpisati na www.prijatelji-zivotinja.hr. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni