Tolušić i Štromar na čelu Hrvatske zajednice županija

Tolušić i Štromar na čelu Hrvatske zajednice županija

Hrvatska zajednica županija će se zalagati za dosljedniju provedbu decentralizacije i fiskalne decentralizacije

Župan Virovitičko-podravske županije Tomislav Tolušić (HDZ) izabran je jučer na Izbornoj Skupštini Hrvatske zajednice županija za predsjednika HZŽ-a, a župan Varaždinske županije Predrag Štromar (HNS) za potpredsjednika.

U Zagrebu je održana Izborna sjednica Skupštine Hrvatske zajednice županija, udruge koja broji 20 županija te njihovih župana, koji bez obzira na političku pripadnost, imaju ulogu u promicanju regionalne samouprave te u poticanju i potpori gospodarskog ali i društvenog razvitka svih županija. Događaju su prisustvovali svi hrvatski župani kojima je ovo bio drugi zajednički susret nakon lokalnih i regionalnih izbora, a ovom prilikom su birali i novo vodstvo Zajednice.

Stromar&Tolusic
Predrag Štromar (lijevo) i Tomislav Tolušić (desno)

Sjednicu je otvorio dosadašnji predsjednik HZŽ-a, vukovarsko-srijemski župan Božo Galić te je predao izvještaj o radu Zajednice za razdoblje 25. siječnja 2012. do 10. rujna 2013. godine. „U proteklom mandatu podignuli smo rad Zajednice na višu razinu, što ne znači da tu moramo stati. Županije još uvijek nemaju status koji zaslužuju te svi zajedno moramo nastaviti raditi na procesu decentralizacije te osigurati još kvalitetniji život stanovnicima naših županija,“ naglasio je Galić, podsjetivši okupljene kako je suradnja HZŽ-a i nekih ministarstava oko ključnih pitanja bila na zavidnom nivou. Nažalost realizacija dogovorenog je bila ispod očekivanja. Pohvalio je i odnos Hrvatske zajednice županija sa predsjednikom Republike Hrvatske Ivom Josipovićem koji, prema njegovim riječima, uvijek nalazi vremena za razgovore o gorućim pitanjima u hrvatskim županijama. Isti takav odnos, županije bi voljele ostvariti i s Vladom RH.

Za novog predsjednika HZŽ-a jednoglasno je izabran Tomislav Tolušić, župan Virovitičko-podravske županije, dok je za njegova zamjenika izabran Predrag Štromar, župan Varaždinske županije. Novoimenovani predsjednik HZŽ-a zahvalio se na jednoglasnoj podršci svih župana, što je okarakterizirao kao jedinstvenu želju za poboljšanjem situacije u svim hrvatskim županijama, bez obzira na pripadnosti određenoj političkoj opciji. „Županije su najvažnije institucije u zemlji jer preko njih, odnosno njihovih razvojnih agencija idu poslovi vezani za obrazovanje, zdravstvo, prometnu i komunalnu infrastrukturu, ali i EU fondove. Posebno u ovom europskoj priči očekujemo veću suradnju na razini ministarstava i županija, kao i na izradi zakona koji se tiču lokalne i regionalne samouprave,“ kazao je Tolušić. Najavio je i povećanje aktivnosti same Hrvatske zajednice županija, a posebno u rješavanju dugogodišnjeg problema županija – dosljednije provedbe decentralizacije te fiskalne decentralizacije.

„Vjerujem kako ćemo ubuduće uspjeti više zainteresirati javnost za rad HZŽ-a, a tako i za rad samih županija. Različite političke opcije kojima pripadamo zasigurno neće biti zapreka, već ćemo tu činjenicu iskoristiti kako bi  podignuli ugled i utjecaj naše udruge koja djeluje za boljitak svih hrvatskih županija,“ izjavio je Varaždinski župan i novi potpredsjednik HZŽ-a Predrag Štromar, zaključivši kako će Tolušić, kao član oporbe i on, kao član stranke na vlasti zasigurno zajedno lakše doći do nekih ministara koji odlučuju o poslovima koji se tiču županija.

O Hrvatskoj zajednici županija – www.hrvzz.hr

Udruga broji 20 županija te njihovih župana koji, bez obzira na političku pripadnost, imaju ulogu u promicanju regionalne samouprave te u poticanju i potpori gospodarskog ali i društvenog razvitka svih županija. Na ovaj način Hrvatska zajednica županija želi komunicirati prema upravnim tijelima, izvršnom vlasti i javnosti te ojačati sustav koji se zajednički, kroz niz godina, gradi. (zg-magazin)

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni