Todorićev trag goluba

Todorićev trag goluba

Svi su u krivu i krivi jer gospodin Todorić je po svemu sudeći nevin i žrtva. Zato se i odjavio sa hrvatske adrese i odjedrio, čini se, na londonsku, gdje čeka uručenje poziva za Hrvatsku. Još ga nije dobio, a kada će ne znamo jer postoje mogući problemi, zbog ovih i onih međunarodnih (ne)sporazuma u slučaju uručenja poziva hrvatskom blogeru

Snježana Kratz

Svi su nevini. To je politički progon gospodina Todorića! Govori tako i to zdušno zgodna Jadranka Sloković, glasovita odvjetnica nedjeljiva od svojeg kolege i životnog partnera Čede Prodanovića. Jer kako bi hrvatska javnost uopće mogla i pomisliti da je Ivica Todorić kriv? Pa on je još od 2000. godine naovamo tvrdio da »mu ne radi kćer i da ne prima tatinu mirovinu ne zna kako bi izvukao kraj s krajem«. Dakle, svi koji tvrde da Gazda Jezda nosi kakav teret krivnje su – u krivu – i krivi, jer on je nevin! U krivu su i vlasnici silnih opegeova i svi oni koji čekaju svoje pare, dok je gospodin Todorić, kažu, na londonskoj adresi, tamo negdje hrvatskom puku nepoznatoj. Ali važno je da policija zna gdje je (tako se zborilo u javnosti) jer poziv mu valja plaho i nježno uručiti. Doći će oni i do njega, jer Ivica Todorić je gospodin i čovjek kako i sam tvrdi bez krivnje. Pa je zato zbog političkih podmetanja, spinova i sličnog odselio tj. odjavio se iz Hrvatske.

»Bilo mi je drago i doviđenja«

Tako je slično napravio i Ivo Sandaer kako ono rekavši: »bilo mi je drago, doviđenja« i sve u tom stilu. Zaputivši se preko »grane« suprotno od Todorića, ovaj kako se zbori u London, a šjor Ivo za početak u Austriju. Evo već neko vrijeme gospodin Todorić iz svoje aristokratske jazbine poručuje kako će se pojaviti u Hrvatskoj kada mu se uruči poziv. Lijepo, ali poziv može putovati preko sedam mora i sedam gora dok ga gospodin Todorić ne dobije na ruke. Pitanje je zašto je i kako uopće gospodin Todorić mogao otići iz Hrvatske, s obzirom na teret koji mu se nadvijao nad glavom. To više, jer čovjek se lijepo odjavio u domovini mu dragoj i prijavio na londonskoj adresi.

A pravosudna i sva druga tijela i organi(zmi) ni da trepnu, jer postao je hrvatski Franjo Tahi nevidljiv. A otkud mu pare, lova? Vjerojatno je i to dio onoga novca kojeg čekaju mali opgeovi i svi kojima je bankrotom i silnim blokadama Todorić došao glave, pa su pali u dužničko ropstvo, jer im nije plaćao što je naručio. Govori se i kako su gospodinu Gazdi narušena ljudska prava! Ma zamislite, molim vas! U slučaju obitelji Todorić i Agrokora govori se … »tek će sud reći svoj pravorijek, poštivati se mora pravna procedura i sl.«.

Hrvatski narod sada ima priliku vidjeti »glavom i bradom«, i svih top deset, ako ne i 20 odvjetnika Domovine. Zanimljivo je i kako oni novinarima i javnosti odgovaraju o slučaju Agrokor, Todoriću i drugim upletencima. Tako nitko od njih ne zna zašto se zapravo njihovi branjenici terete, tek će se pročitati spisi, hoće – neće… Bit će kažu u svojstvu pokajnika, pa neće, pa hoće, odlučno će se braniti i sl.

Što lupeta hrvatski puk

I što to lupeta hrvatski puk, o čemu to zbori DORH? Odvjetnička kasta tako plaho zbori o čovjeku čija su djeca (u nekim novinama je pisalo) primala mjesečnu plaću od 60 000 kuna. A kolike su mjesečne brojke bile menadžera i drugih Todorićevih »supatnika«? Vjerojatno takve da bi nam se zavrtjelo u glavi, a kada smo već kod poziva koji mu se tek treba uručiti, pitati valja hrvatske ovršenike i blokirane kako se njima uručuju pozivi. Kod njih je uvijek aktualna rečenica »žalba ne odgađa izvršenje«!

Sramotno je od hrvatskog zakona da ti ljudi nemaju mogućnost reći išta u svoju obranu, dok se gospodina Todorića ljubazno moli da dođe kada mu stigne poziv. I taj šestinski i najpoznatiji hrvatski bloger ljubazno odgovara kako će se pojaviti na suđenju kada ga primi, a hoće li i kada pitanje je! Umjesto da su po njega otišle policijske snage potiho, »u civilki« rekao bi narod i priveli ga. Ali nitko nije kriv dok mu se ne dokaže krivnja. A kada se samo prisjetimo razvučenih osmjeha gazdine miljenice, kćeri Ive Todorić Balent kako se javno hvalila rođendanskim skupim darivanjem hrvatskih pjevačica »nacionale«. I to cipelama onima s »crvenim potplatom« koje koštaju i po tisuću eura. Moglo se to tako gospođo Iva (od)uzeti od hrvatskog naroda. Prisjetimo se Ivinih osmijeha, opet sa prijateljicama i suprugama balkanskih p(j)evača ali i hrvatskim posvudušama koje su se n(a)gura(va)le da bi okačile selfie osmjeh uz bogatu Gazdinu kćer. Pa zabave iz Dubaija isto sa istima, s jadranskih plaža, a gdje su tek one o kojima i ne znamo? A što bi tek rekao srbijanski šumadijski slavuj Miroslav Ilić, koliko je eura zbrojio dok je Todorića vidao svojim »pesmama«.

»Dan osviće a ja odlazim«

Zasigurno mu je pjevao i svojedobni hit Dan osviće a ja odlazim, pored tvoga (čitaj svoga) doma tužan prolazim… Eto i ljubav prema šumadijskim narodjacima čini se, kada se sve zbroji, u konačnici je plaćao hrvatski narod. Pametan ili glup što šuti i dopušta da se pravda (is)kroji za one tamo gore, odnosno da se nikako ne kroji za ove dolje! A oni tamo gore su gore, zahvaljujući ovima dolje. U spektakularnoj cirkuskoj točci »Agrokor« – jer glavnog izvođača nema – govori se kako bi do uručenja pismena i poziva gospodinu Todoriću moglo proći i par mjeseci, zbog ovih i onih međunarodnih sporazuma i nesporazuma. Pa zadivljujuće je to , jer hrvatski ovršenici pismena i pozive dobiju začas treptajem oka, a javni bilježnici i odvjetnici svoj posao tada obave za tren. Brzinom je svjetlosti ovrha tu, troškovi itekako podebljani, dolazi Živi zid, vrisak, policija, Hitna i nekretnine su dograbljene. Taj po Ustavu nepovredivi dom.

Kod gospodina Todorića je međutim drukčije, jer mora se vidjet kako će to Velika Britanija i njihov pravni sustav »pratiti put transferiranja pismena« i kakav je put primanja poziva a do ostalog i blokade mu imovine, još nismo ni došli. Ali bez brige, kada dobije poziv Gazda će se kaže (po)javiti. Pri tome se mora imati na umu da mu nisu narušena ljudska prava, promišlja se tek o blokadi mu imovine. A ovršene hrvatske građane banke i javni bilježnici zbog sitnog duga izbace na ulicu bez da itko od te države kaže stop – ne može tako! Pa narušena su im ljudska prava ponajprije ono »na dostojanstvo čovjeka«. A nikako da kažu, jer bezgranično se vole – stalno to narod tvrdi – političari, bankari i advokatura.

Tko je sve ruča(va)o s Todorićem

A tko je sve od njih ručavao i gostio se s Todorićem pokazat će (nadajmo se) istraga jer i Gazda Jezda zasigurno »svog konja za trku imade«. Kakvu knjižicu negdje u inozemnom mu sefu sa bilješcima davanja sponzorstava i zapošljavanja političkih i drugih putnika koji (bit će) sada strepe. A kada je o putovanju riječ, čini se da je Todorićeva sestra zapravo ta »stara baba koja može krepati svaki čas«, kako sama za sebe tvrdi i najveći domoljub (ne računajući starog mu i dobrodržećeg oca). Jer ostala je ona tu, na rodnoj grudi koju i brat joj, hvalisao se, neizmjerno voli ali sa, pokazalo se – pristojne udaljenosti. I čini se ipak nepoznate, jer s tim u vezi informacije se stalno mijenjaju.

Prvo rekoše mjerodavni da je prijavljen na londonskoj a odnedavno odvjetnik mu , gospodin Čedo Prodanović u televizijskom uprizorenju kaže kako je »koliko zna, gospodin je Todorić u inozemstvu poslovno«. O sve sile nebeske! Poslovno? On da ne zna gdje mu je branjenik. Pa kako komuniciraju? U stilu brani me, ja ti neću reći gdje sam, saznat ćeš to tek »tragom goluba pismonoše«. Još nadoreče gospon Prodanović da su, koliko mu je poznato, »djeca gospodina Todorića isto vani, da su se tamo zaposlila«.I tak to … Na pitanje sedme sile o točnoj adresi branjenika mu, zaputio se u gledateljima nepoznatom pravcu. Čini se tragom goluba…

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni