Tko upravlja europskim državama – ateisti ili vjernici?

Tko upravlja europskim državama – ateisti ili vjernici?

Hrvatska, Grčka i Francuska jedine su europske zemlje s državnim liderom ateistom

Nedavna prisega bez vjerske zakletve novog grčkog premijera Alexisa Tsiprasa potaknula je američki portal Quartz da napravi analizu o čelnicima država i njihovim vjerskim uvjerenjima.

Zanimljivo, Hrvatska, Francuska i Grčka jedine su europske zemlje s premijerom ili predsjednikom koji su se javno deklarirali kao ateisti. Američki novinari birali su vođe na temelju političkog sustava, dok je u Hrvatskoj to premijer, u Francuskoj je predsjednik Francois Hollande. Važno je naglasiti da je vjersko opredjeljenje dosta nejasno područje jer se šefovi država često ne žele točno izjasniti ili mijenjaju svoje stavove.

vjerska-uvjerenja-drzavnih-vodja

Iznenađujuće je kako je ateist Zoran Milanović osvojio premijersku dužnost u državi s 90 posto katolika, zaključuju na portalu. Dodaju kako su „vjerske vođe u Hrvatskoj ogorčene što Milanović ne ide u crkvu u vrijeme vjerskih blagdana“.

Većina europskih lidera su vjernici poput njemačke kancelarke Angele Merkel koja je izjavila da „vjeruje u Boga“ te kako je „vjera njen stalan pratilac“. Neki se pak izjašnjavaju niti vjernicima niti ateistima, poput danske premijerke Helle Thorning-Schmidt koja je krštena, ponekad ide u crkvu no ne vjeruje u vječni život, ili Roberta Ficoa, slovačkog premijera – prvo se deklarirao kao ateist, zatim katolik, a sada ne želi o tome razgovarati. (I. C.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni