Tko to tamo laže?

Tko to tamo laže?

Čudan čip mi je odavno ukazao da se problemi u društvu teško mogu rješavati egoizmom. Niti borba protiv klimatskih promjena, niti izbjegavanje ratova nije moguće bez stavljanja općeg ispred individualnog

Dr- Ing. Viktor Simončič

Čovjek koji laže sebi, i vjeruje u svoje laži, postaje nesposoban prepoznati istinu, u sebi ili ikome drugom, i naposljetku gubi poštovanje za sebe i za druge. Kada nema poštovanja za nikoga, ne može više voljeti, i u sebi, povinuje se svojim impulsima, odaje se najnižim formama užitka i ponaša se na kraju kao životinja u zadovoljavanju svojih poroka. I sve to dolazi od laganja – drugima i sebi. (Dostojevski)

Viktor Simončič

Nekada davno su mi ugradili čudan čip, pa društveno/zajedničko/opće stavljam ispred osobnoga. Taj čip je gori od najgore bolesti u okruženju koje se od državnog, do nacionalnog i individualnog temelji na egoizmu (pohlepi). Lakoća kojom su razvijeni jedva dočekali da se vrate na korištenje ugljena bez ograničenja, umjesto da su spremni odreći se i najmanje ugodnosti, ponižava zdrav razum.

Kao da ne žele vidjeti već danas pogubne posljedice klimatskih promjena i ne pokušavaju sagledati vrlo vjerojatno zastrašujuće sutra. A da se posljedice današnjih odluka na ono sutra ne mogu vidjeti – zbog nečeg drugoga, osim egoizma? Radi li se možda o neprosvijećenosti, onako kako ju je definirao Emanuel Kant kao »samoskrivljeno nepunoljetstvo«?

Čudan čip mi je odavno ukazao da se problemi u društvu teško mogu rješavati egoizmom. Niti borba protiv klimatskih promjena, niti izbjegavanje ratova nije moguće bez stavljanja općeg ispred individualnog. Ne znam jesam li dobro razumio Kanta, ali želim biti barem malo iznad stupnja svakodnevne neprosvijećenosti, pa pokušavam dati doprinos općem, ukazivanjem na individualne propuste. O tome svjedoči i knjiga i evo – već 340. poučak. Jesam li u tome uspješan? I ne baš. Gotovo je nemoguće izbjeći da individualno nadvlada opće.

Odgovor stigao nakon jednogodišnjeg dopisivanja

Prije koji dan je iz EU došao još jedan odgovor na upozorenja oko »marifetluka« glede izgradnje centara za gospodarenje s otpadom. Po EU sve je besprijekorno. Oko odgovornosti za propuste, za koje optužujem JASPERS (https://zg-magazin.com.hr/trazimo-odgovornost-jaspers-a/), ministrica Elisa Ferreira tvrdi da oni ne snose odgovornost, a državni tajnik Mile Horvat tvrdi da oni snose odgovornost.

Nakon jednogodišnjeg prepisivanja, u zadnjem dopisu povjerenica Elisa Ferreira piše EU parlamentarcu Viliboru Sinčiću (koji je još kako predsjednik Saborskog odbora za okoliš shvatio da je „nešto trulo s gospodarenjem otpadom“ i pomaže mi u kontaktu s EU birokracijom): Komisija želi ponoviti i pojasniti da JASPERS ima savjetodavnu ulogu i nema nadležnost niti odgovornost u odobravanju projekta.

Državni tajnik Mile Horvat u odgovoru na upit odgovornosti oko RCGO Babina gora pak piše: Projekt CGO Babina gora odobren je na osnovi opsežne dokumentacije, koja je uključivala i Studiju izvodljivosti s Analizom troškova i koristi, koju su izradili iskusni strani konzultanti koje je u postupku javne nabave odabrao korisnik projekta. Korisnik projekta također je ishodio i Potvrdu o uspješno završenom projektu, koju izdaje JASPERS, kao tijelo koje u ime Europske unije sudjeluje u nadzoru postupka za velike projekte koji se sufinanciraju sredstvima EU izrade dokumentacije.

Birokracija ne odgovara na ni jednu primjedbu

Kako je odgovor dobiven, nakon jednogodišnjeg dopisivanja, tek nakon osobne intervencije predsjednice EU komisije Ursule von der Leyen, zapitao sam se, u ljutnji i razočarenju, zvučalo grubo ili ne, laže li ministrica Elisa Ferreira ili pak državni tajnik Mile Horvat. Prosudite sami.

Ono što je najžalosnije u korespondenciji s EU&HR birokracijom je činjenica da oni ne odgovaraju na niti jednu primjedbu. Pokrivaju se samo s općim frazama i upućivanjem na institucije sistema. Pokušao sam i sam, a znam još neke koji su pokušali iskoristiti mogućnost da djeluju preko tih institucija. Uzalud (nam) trud…

Isto pitanje postavljaju si i mnogobrojni entuzijasti, sa sličnim čudnim čipom, koji pokušavaju dobiti odgovore slične onima koje postavljam i sam. Njima EU&HR birokracija ili ne odgovara ili im šalje slične odgovore, kako je sve u najboljem redu, jer kako bi i moglo biti drugačije kada je projekt odobrio JASPERS.

JASPERS jaše dalje

A JASPERS jaše dalje. Izvješće o radu RCGO „Šagulje“ za 2021. godinu ukazuje na niz nelogičnosti/nedorečenosti. Studija izvedivosti s ocjenom koristi i troškova – korigirana sukladno komentarima JASPERS i usvojena u srpnju 2021. U srpnju 2021. je predan i Idejni projekt, a do 15. listopada 2021. predano je i usvojeno Idejno rješenje – predano u istom trenutku kao i Studija izvedivosti. Studija utjecaja na okoliš  predana lipnja 2021. a usvojena koncem 2021. – izrađena prije Idejnog projekta i Idejnog rješenja i prije usvojene Studije izvedivosti?

O propustima ovog projekta već sam pisao (https://sagulje.hr/wp-content/uploads/2022/04/Izvjesce-o-radu-za-2021_-compressed.pdf).

Na 339. poučak https://zg-magazin.com.hr/tehnix-vidi-dalje/, u kome sam postavio pitanje  „laže li EU (povjerenica Elisa Ferreira) ili laže Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja (državni tajnik Mile Horvat)“ dobio sam spontanu podršku od Građanske inicijative Pravo na zavičaj iz Dubrovnika, Građanske inicijative Karlovac, Građanske inicijative Tušilović, Udruge HRAST – Lećevica, Zmajevac  – Split, Krovne građanske inicijative za očuvanje pitkih voda u Hrvatskoj – Split te od 2500 potpisnika peticije NE RCGO Babina Gora.

Ne smijemo odustati od traženja odgovora

Znam da ne smijem(o) odustati od traženja odgovora. Prepreke obrane birokracije od nepogrešivosti odvraćaju i najhrabrije. No valjda cjelokupna EU struka nije podlegla izazovima velikih zarada na upitnim projektima regionalnih centara https://zg-magazin.com.hr/poucak-razotkrio-frankensteina-ponisten-natjecaj-za-lucino-razdolje/, kako je to učinila hrvatska https://zg-magazin.com.hr/hugo-javi-se-mi-znamo-vise-od-njih/. Mogu samo zamišljati kako se osjeća domaća struka, koja s tehnički i financijski superiornim rješenjem, kod nas, zbog domaće (ne)struke i JASPERS-a nema šanse https://zg-magazin.com.hr/frankeinstein-je-projektirao-cgo-lucino-razdolje/.

Kao novo oružje u traženju odgovora počinjem vrijeđati, kako bi me eventualno ili ministrica Ferreira ili državni tajnik Horvat tužili za klevetu. Onda bih prečicom došao do suda koji bi, vjerujem, prihvatio moje argumente i možda čak tražio od navedenih da meni i drugim pojedincima isplate odštetu za mobbing.

To što gube građani Hrvatske, što ćemo izgubiti novac za regionalne centre, što se novac poreznih obveznika EU troši bacanjem iz helikoptera, ma koga briga. Izgleda da je to jedini dio političkog prostora gdje vlada idila među strankama i birokracijom svih boja i meridijana.

Ministrica Ferreira moli na kraju odgovara gospodina Vilibora Sinčićaza razumijevanje i za prestanak traženja odgovora za ovaj problem kako bi se mogla skoncentrirati na post-COVID i utjecaj rata u Ukrajini na ekonomsku situaciju. Time kao da ne želi zatvoriti, nego otvora još jedna vrata na helikopteru s novcima poreznih obveznika.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni