Tko sve ima pravo na besplatne senzore za mjerenje glukoze u krvi?

Tko sve ima pravo na besplatne senzore za mjerenje glukoze u krvi?

(Foto: Shutterstock)

Iako je većina osoba oboljelih od dijabetesa tipa 1 u Hrvatskoj dosad mogla koristiti sve prednosti senzora za bezbolno mjerenje glukoze, ta moderna tehnologija za bolju kontrolu bolesti, bolje ishode liječenja i život s manje boli, nije bila dostupna bez plaćanja i osobama s dijabetesom tipa 2. Odlukom HZZO-a od 12.rujna 2023., ovo se promijenilo, čime je napravljen veliki iskorak u skrbi šećerne bolesti u Hrvatskoj.

Odlukom HZZO-a, proširenjem indikacije za FreeStyle Libre senzore za kontinuirano mjerenje glukoze, svim je osobama s dijabetesom tipa 1, tipa 2 i drugim oblicima šećerne bolesti koje primaju četiri ili više doza inzulina dnevno dano pravo na njihovo „besplatno“ korištenje.

Za spomenutu kategoriju oboljelih takva odluka znači ne samo prestanak višekratnih dnevnih bockanja i mjerenje glukoze iz krvi jagodice prstiju, već i smanjenje kratkoročnih i dugoročnih komplikacija šećerne bolesti, poručili su iz Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga. Dodaju kako su brojne znanstvene studije potvrdile su kako korištenje senzora za kontinuirano mjerenje glukoze ima važnu ulogu upravo u sprječavanju kroničnih komplikacija šećerne bolesti.

Korisna pomoć

„Pokazalo se, primjerice, da se nakon samo tri mjeseca korištenja određenih senzora za kontinuirano mjerenje glukoze, razina HbA1c (kretanja glukoze u krvi tijekom protekla 3 mjeseca) dokazano smanjila. Kod slabije reguliranih osoba, dakle, onih koji već trpe posljedice nekih od komplikacija koje su se razvile lošim tretiranjem i zanemarivanjem bolesti, također je vidljiv značajni pomak u kontroli glikemije“, izjavila je Zrinka Mach, predsjednica Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga.

„Ovakvi podaci relevantnih znanstvenih studija ukazuju nam na to da dostupna tehnologija u zdravstvu doista uvelike pomaže u suživotu s bolesti. Izrazito smo stoga zadovoljni što na nju odsad imaju i pravo pacijenti s dijabetesom tipa 2 na intenziviranoj inzulinskoj terapiji jer je riječ o vrlo ranjivoj skupini.  Tu skupinu u najvećoj mjeri čine pacijenti koji su već razvili barem jednu kroničnu komplikaciju vezanu za dijabetes i kojima je ova tehnologija od neizmjerne važnosti“, dodala je.

Oboljelima od dijabetesa tipa 2 senzori će biti izrazito korisni i kao alat za bolje razumijevanje šećerne bolesti jer omogućuju uvid u to kako tijelo reagira na bilo kakav fizički napor, ali i na svaki konkretni uneseni obrok. Stoga će im biti lakše kombinirati namirnice, određivati količine ugljikohidrata i sl. Ova tehnologija pokazuje koliko je oboljela osoba uspješna u tome da razinu „šećera“ održava u poželjnim granicama. Sve što je potrebno jest aplicirati senzor i skinuti besplatnu mobilnu aplikaciju.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni