Tko su podvojene ličnosti – karikaturisti?

Tko su podvojene ličnosti – karikaturisti?

(Crtež Senaid Serdarević – Seno, 1995. – današnje znanje i spoznaje: Lomekwi 3, Kenija, ~ 3,3 milijuna godina p.n.e.)

Za umjetnika je upravo risanje osnova bilježenja izvorne zamisli. No i strojari sve manje rišu skice, napustili su pomagala poput trokuta ili ravnala i crtaju s pomoću računala

Hrvatsko društvo karikaturista broji oko sto članova. Znate li koje je zvanje među karikaturistima najzastupljenije? Njihovu izložbu možete pogledati do 31. siječnja 2018. u Južnoj zgradi Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Ivana Lučića 5.

Senaid Serdarević SENO (1953. – 1999.)

Možda ste iz adrese pogodili da se radi o strojarima. Točno. Tijekom razgovora na otvaranju izložbe, proizašlo je da se devet bivših studenata tog fakulteta bavi karikaturom. Možda je najpoznatije ime Felix ili Srećko Puntarić. No još pet strojara s drugih fakulteta bavi se karikaturom. Zato je naziv izložbe Podvojene ličnosti – strojari karikaturisti. Među njima je bio i jedan od mojih vrlo uspješnih studenata na usmjerenju Prerada nemetala, Senaid Serdarević – Seno.

Kako je započeo raditi u tvornici plastičnih vrećica, istaknuo se likovnim rješenjima za taj, kod nekih vrlo drag, a za profitere ogavni proizvod. Koji se radi od istog materijala kao i vreće za pijesak pri obrani od poplava (Više na: http://blog.dnevnik.hr/plasticno-je-fantasticno/2014/03/1631746428/kako-bi-se-emzeleniem-obranili-od-poplava.html ).

Gore je prikazana Senina ilustracija prvog simpozija u povijesti čovječanstva.

Onoga kojeg je organizirao plemenski poglavica kada je prvi alatničar izradio iz komada kamena, prvo kameno rezalo. Karikatura je nastala 1995. kada smo znali da je najstarije rezalo staro 1,6 milijuna godina. Danas znamo da je prvo kameno rezalo načinjeno pred 3,3 milijuna godina u Lomekwi 3, Kenija. Koje je pitanje postavio poglavica? »Čuj alatničaru, kako si načinio rezalo?« Ili je pitao pleme: »Što ćemo raditi s tim rezalom?« Odgovor na tu dvojbu jednak je i danas, možda još i više zbog prelaska u prividni svijet. Koga zanima od čega i kako je nešto načinjeno. Zainteresirane pojedince. Sve ostale, što ćemo s time učiniti.

Jedan detalj iz razgovorâ s Felixom. Na početku tog događaja rekao sam mu da se smanjuju šanse da strojari i dalje budu najzastupljenije zvanje. Kasnije mi je pristupio i rekao da sam ga zabrinuo. A koje je moje obrazloženje? Karikatura se može nacrtati rukom (svejedno uporabom obične ili digitalne olovke) za nekoliko minuta. Ali treba znati risati. Zanimljivo da nema definicije riješi risati. Riječ risati mogla bi označavati crtanje bez tehničkih pomagala. A to se tijekom prelaska u digitalni svijet sve manje upotrebljava. A za umjetnika je upravo risanje osnova bilježenja izvorne zamisli. No i strojari sve manje rišu skice, napustili su pomagala poput trokuta ili ravnala i crtaju s pomoću računala.

Ako stignete pogledajte tijekom radnog vremena Fakulteta, tu vrlo zanimljivu izložbu.

Igor Čatić

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni