Tko su najsretniji studenti?

Tko su najsretniji studenti?

»Od komunikacija nitko ne će biti sit. Pod informacijama se ne može spavati. Sa znanjem se ne možemo odjenuti ili grijati. Pa i naviganje internetom ne će zamijeniti želju čovjeka za pokretljivošću«. To je misao visokog menadžera Siemensa iz 1999. Zato istovrsna poruka roditeljima kao i 2001. Studirati strojarstvo znači osigurati svojem djetetu budućnost

prof. emer. Igor Čatić

Samo 21 % posto studenata tog studija je zabrinuto za svoje buduće zaposlenje. Tko su najpoželjniji poslodavci? Dio odgovora na ove tvrdnje, objavljen je još 26. studenoga 2001.

Ovaj tjedan jedan od temeljnih fakulteta za stvaranje materijalne kulture, Fakultet strojarstva i brodogradnje u Zagrebu obilježava svoju godišnjicu. Program je vrlo bogat. Započinje predavanjem o ljepoti matematike 24. studenoga. Isti dan je i otvaranje izložbe Algoritamski susret, autora V. Čerića u suradnji s Centrom za aditivne tehnologije.

Proizvodi traže povezivanje u cjelinu svih šest osnovnih tehnika: materijaliku, energetiku, informatiku, proizvodnu tehniku, transportnu tehniku i pohransku tehniku. Nijedna nije važnija od druge, posebno ne informatika

Nastavlja se s tradicionalnim Danom karijera i predstavljanjem tvrtki i studentskih udruga. Među ostalim bit će predstavljen pobjednički projekt međunarodnog studentskog natjecanja Air Cargo Challenge 2015.

U srijedu 25. studenoga predviđen je Dan otvorenih vrata gdje će se zainteresirani moći upoznati s brojnim laboratorijima FSB-a. To je tradicija započeta još 1980. Tjedan će završiti Svečanom sjednicom Fakultetskog vijeća u petak 27. studenoga, kada će se sumirati rad FSB-a u protekloj godini. Treba naglasiti da je glavni organizator Tjedna FSB-a, Povjerenstvo za odnose s javnošću koje djeluje od 1980.

Najpoželjniji studij u SR Njemačkoj

Kakve veze imaju s tim događanjima uvodne misli? Prema podatcima VDI-N (6. studenoga 2015.), najutjecajnijeg tehničkog, ali i tehnološkog tjednika u Europi, u SR Njemačkoj najzadovoljniji su studenti strojarstva, nešto pobliže strojogradnje. To je pokazala anketa među 20.000 studenata. Očekuje ih početnička plaća od prosječno 43.500 eura godišnje i siguran posao. Na skali od 10, stupanj njihovog zadovoljstva je 7,47. Mnogi rade već i tijekom studija, npr. kao demonstratori i povezuju se s konkretnim područjima. A najpoželjniji poslodavci su Siemens AD (38 %), Ferchau Engineering (16,8 %) i Voight (10,4 %). Toliko o najpoželjnijem studiju u SR Njemačkoj.

industry

Što znači misao: VDI-N je najutjecajniji tehnički, ali i tehnološki tjednik? U podnaslovu mu piše: Tehnika, gospodarstvo, društvo. Poznavatelji povijesti tehnike u tome prepoznaju izvornu definiciju tehnologije. Nju je sastavio J. Beckmann još 1777. a glasi: »Tehnologija je sveobuhvatna znanost o isprepletenosti tehnike, gospodarstva i društva«. Njezino je tumačenje iz 2012.: »Svaka ljudska djelatnost (npr. tehnika, medicina) u funkciji je društveno-humanističkih ciljeva koje određuje politika«. Ove definicije jasno pokazuju da sada pomodno preuzeta krilatica STEM (u hrvatskom: prirodna znanost, informatika, tehnika i matematika) nije dovoljna za uspjeh nekog društva. Treba i SSH (u hrvatskom društveno-humanističke znanosti)

Vrijeme je za strojarstvo

Članak Vrijeme je za strojarstvo, sada najpoželjniji studij objavljen je navedenog datuma u Vjesniku. I tada i sada aktualna tema: Plastika u gradnji vozila. A povod članku bilo je neiskorištavanje mogućnosti besplatnog sudjelovanja u radu istoimenog skupa. Članak bi se mogao reproducirati u cijelosti, no samo neki naglasci.

»… A hrvatski politički vrh nikako da se dogovori je li zemlja u krizi ili u silnoj ekspanziji. Ili je istina negdje u sredini, … U Društvo za plastiku i gumu stigao je poziv za 26. međunarodni skup »Plastika i guma u gradnji vozila«. Samo na prvi pogled ništa neuobičajeno, poziv kao poziv. Međutim, nije tako. Jedno od najvećih dostignuća plastičarsko-gumarskih udruga koje su djelovale u prošlih tridesetak godina na ovim prostorima je sporazum o suradnji postojećih društava plastičara. Jedna od odredbi toga sporazuma je i mogućnost da svako od društava potpisnica sporazuma na skupove drugih društava pošalje izaslanika bez plaćanja pristojbe. Osobito je korištena ta povlastica za skupove njemačkog društva, VDI-Kunststofftechnik. U prošlih je dvadeset osam godina oko sto pedeset izaslanika iskoristilo tu povlasticu. Ušteđeni trošak našim poduzećima je oko 150 tisuća njemačkih maraka. Koristila se ta povlastica i u teškim vremenima kada nije bilo deviza. Nažalost, slabo se koristi posljednjih desetak godina. Ne koriste je ni oni koji su inače uspješni u našim uvjetima (op. a. nažalost ta je suradnja prestala, šteta, ali nije jedina koja je prestala ili nestala ili će uskoro nestati). … Hrvatska ne će nikada biti proizvođač vozila, ali bi mogla biti dobavljač sklopova (op. a. postoji jedan vrhunski dobavljač dijelova). … za dobavljača podsustava treba imati prije svega visoko kvalificirane stručnjake koji su u stanju sami razviti zadani sklop. … Za to područje potrebni su diplomirani inženjeri strojarstva: konstruktori, materijaličari i proizvođači dijelova. [op. a. ovo je ključna misao. Nije dovoljno nešto samo konstruirati (informatičari) treba to od tvari i materijala (sve češće razvijenih u računalu) pretvoriti tvorevinu koju preuzima tržište]. A njih je sve manje i bit će ih još manje.«

Podosta toga se promijenilo, sve su učestaliji nazivi kiborgiziranje čovjeka, proizvodni, uslužni i društveni roboti, itd.

Proizvodi traže povezivanje u cjelinu svih šest osnovnih tehnika: materijaliku, energetiku, informatiku, proizvodnu tehniku, transportnu tehniku i pohransku tehniku. Nijedna nije važnija od druge, posebno ne informatika. »Od komunikacija nitko ne će biti sit. Pod informacijama se ne može spavati. Sa znanjem se ne možemo odjenuti ili grijati. Pa i naviganje internetom ne će zamijeniti želju čovjeka za pokretljivošću«. To je misao visokog menadžera Siemensa iz 1999.

Pod informacijama se ne može spavati

Zato istovrsna poruka roditeljima kao i 2001. Studirati strojarstvo znači osigurati svojem djetetu budućnost.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni