Tko je skovao termin ‘crni labud’ i što on znači?

Tko je skovao termin ‘crni labud’ i što on znači?

Termin “crni labud” (eng. Black swan) popularizirao je Nassim Nicholas Taleb, libanonsko-američki publicist, filozof, statističar te nekadašnji analitičar trgovinskih i poslovnih rizika, u svojoj bestseler knjizi Crni labud – Utjecaj krajnje nevjerojatnog (izvorno: The Black Swan: The Impact of the Highly Improbable) iz 2007. godine.

Riječ je o događaju ili pojavi koja odstupa od onog što se normalno može očekivati u nekoj situaciji te ga je ekstremno teško predvidjeti. Takvi su događaji obično nasumični i neočekivani.

Nassim Nicholas Taleb (Izvor: www.fooledbyrandomness.com)

Taleb smatra da je vrlo važno da ljudi uvijek pretpostavljaju da se “crni labud” može dogoditi, kako god se manifestirao, te da se i planovi trebaju raditi u skladu s tom pretpostavkom.

Također, Taleb je napomenuo i da crni labud zapravo ovisi o percepciji promatrača. U dosta slikovitom primjeru, kaže da ono što je crni labud za puricu koja ide na klanje, nije crni labud za mesara. Stoga, cilj je da se izbjegne biti “purica” tako da identificiramo područja na kojima bismo mogli biti ranjivi.

Priredio: Ivan Remeta (Johnny)

Komentari su zatvoreni