“Tko je Oppenheim da zatvara Arenu!?”

“Tko je Oppenheim da zatvara Arenu!?”

»Pozivam gospodina Oppenheima da zatvori nastupe u Areni. Neka mi zabrani ulazak u Arenu, javno ga izazivam! Obraća se naciji kao da nas je netko napao. Od muhe se radi slona«, rekao je Bandić

»Grad Zagreb ispunjava sve svoje obveze prema Areni Zagreb i ispunjavat će ih u budućnosti«, poručio je gradonačelnik Milan Bandić na tiskovnoj konferenciji sazvanoj u četvrtak u Gradskoj upravi kako bi odgovorio na medijske objave uoči nadolazećih utakmica Europskog rukometnog prvenstva. Podsjetimo, iz tvrtke Ingra u jednom je trenutku stigla najava da će Arena neće biti otvorena za EP u rukometu dok Grad Zagreb i Vlada RH ne podmire svoja prethodna dugovanja, što je kasnije povučeno.

Pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirka Jozić Jozić je podsjetila je kako je Zagrebački holding potpisao 2007. godine ugovor o zakupu dvorane Arena grupom Lanište d.o.o. (tvrtka kćer Ingre d. d. koja je gradila objekt) te da je Holding obveznik plaćanja zakupnine.

Tada su Vlada RH i Grad Zagreb sklopili sporazum o plaćanju zakupnine prema kojemu bi svaka institucija plaćala pola iznosa za zakupninu. »Prema svim dokumentima u posjedu Grada sva zakupnina tvrtki Lanište je plaćena u punom iznosu, uključujući i prvi kvartal 2018. godine, u kojemu se sada nalazimo. Ne vidimo niti jedno otvoreno potraživanje, niti jedan račun koji nismo platili«, naglasila je pročelnica.

Podmirene obveze već i za prvi kvartal 2018.

Jozić je pojasnila da kada se u medijskim napisima govori o indeksaciji da je to zapravo riječ o uvećanju zakupnine temeljem CBI indeksa, čija je naplata krenula te da je krenula za period 2007 do 2015 godine te je predviđena za iznos malo manji od tri milijuna eura plus PDV.

»Holding se složio sa spomenutom grupacijom oko indeksacije te si je ostavio prostor da s Vladom RH i Gradom mora postići dogovor oko takvog izračuna«, dodala je.

Pojasnila je kako je u tijeku usklađivanje interesa na temelju indeksacije koju bi platili. Kaže kako je unatoč tome što je Lanište tražilo mišljenje sudskog vještaka spomenuti iznos već podmiren.

Na njezine riječi se nadovezala Marica Dusper, financijska direktorica u Holdingu. Potvrdila je da su sve obveze prema Areni ispunjene, kao i za razdoblje posljednjeg kvartala u 2017. i prvog kvartala 2018. godine. Naglasila je da je ugovorni odnos između Grada i tvrtke strogo reguliran te da postoji depozit od 48 milijuna kuna na računu tvrtke Ingra što služi kao instrument osiguranja za dizanje budućih kredita, ako za to bude potrebe.

O ovoj temi se oglasio i sam gradonačelnik. Izjavio je kako ga ova cijela priča jako žalosti i da ne razumije čemu sve ovo. Nadodao je kako bi, da je bilo pameti, Zagreb otkupio Arenu za 80 milijuna eura. No tih su mu godina, kaže Bandić, oteli upravljanje Holdingom te nije imao nikakav doticaj s Vladom RH pa se javno ispričao svima što nije mogao koordinirati upravljanje Holdinga koji je »produljena ruka Grada«.

»Ja molim i preklinjem gospodina Igora Oppenheima (predsjednik Uprave Ingre d. d.) da ne prijeti praznom puškom«, poručio je gradonačelnik.

Cirkus koji šteti hrvatskom sportu

Osvrnuvši se na medijske objave u posljednjih nekoliko dana, gradonačelnik je istaknuo da ovo stanje, koje se stvorilo neposredno uoči početka prvenstva, ide protiv interesa hrvatskog sporta i rukometa. »Umjesto da kao partneri surađujemo, da se veselimo Kaubojima i njihovim nastupima na festivalu rukometa koji je pred nama, radi se cirkus – a to nije potrebno«, ocijenio je gradonačelnik Bandić.

Nikome u dvorani nije bilo jasno o kakvim to dugovima Oppenheim govori. Gradonačelnik je potom upitao: »Zar vi mislite da je Grad bedast, zajedno s gradonačelnikom? Zar mislite da bi mi riskirali raskidanje ugovora neplaćanjem dugova?«

Na pitanje novinara koji je krajnji rok do kojeg se može znati može li Ingra blokirati nastupe u Areni, Bandić se razljutio te pozvao gospodina Oppenheima: »Pozivam gospodina Oppenheima da zatvori nastupe u Areni. Neka mi zabrani ulazak u Arenu, javno ga izazivam! Obraća se naciji kao da nas je netko napao. Pišu se priopćenja, od muhe se radi slona«, rekao je Bandić. »Tko je Igor Oppenheim da zatvori Arenu!?«, sijevao je gradonačelnik. »Tko će zatvoriti? Moj tata koji je umro? Joco, koji je bio pametan čovjek…«, nastavio je Bandić. Svima okupljenima je poručio neka kupuju karte »jer svi idemo na finale u Arenu!«.

Više informacija o temi dostupno je u priopćenju iz Gradske uprave (.docx).

Matej Knežević

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni