Tko je brži – superbrzi Ferrari ili čovjek na biciklu?

Tko je brži – superbrzi Ferrari ili čovjek na biciklu?

Uz pomoć raketa na biciklu Gissy postiže brzinu od koje se ledi krv u žilama i u automobilu, a kamoli na biciklu. On, naime postiže ni manje ni više nego 333 km/h! I to za manje od pet sekundi!

Francuski biciklistički entuzijast Francois Gissy uvjeren je da je brza vožnja na motociklima i u automobilima previše sigurna i dosadna. Ipak, kada se biciklom spušta niz planinu Ventoux, brzina od nešto manje od 100 km/h ga ne zadovoljava, a tu pedale više ne pomažu. Upravo iz tog razloga Gissy je odlučio na svoj bicikl pričvrstiti pogonske rakete. Podsjeća vas na crtić? Ali ovdje je riječ o stvarnosti. Uz pomoć njih Gissy postiže brzinu od koje se ledi krv u žilama i u automobilu, a kamoli na biciklu. On, naime postiže ni manje ni više nego 333 km/h! I to za manje od pet sekundi!

Toliku je naime brzinu postigao početkom mjeseca na pisti Paul Ricard na jugu Francuske. Oni koji ga poznaju ne čude se da je srušio dosadašnji vlastiti rekord koji je iznosio gotovo 285 km/h. Kao da to nije čudo i to na biciklu koji ne ulijeva povjerenje niti na brzinama većim od 20-ak kilometara na sat.

Njegovu konstrukciju pokreću tri mlazna potisnika koje pogoni vodikov peroksid i koje istiskuju ekvivalent od 566 KS. Uzmemo li u obzir gotovo zanemarivu težinu bicikla, dolazimo do nevjerojatnog omjera snage i mase, koji debelo nadmašuje i formulu 1.

Dokazuje to i u suludoj usporednoj vožnja s cestovnom formulom. Naime, Gissy je odmjerio snage s vozačem »ferrarija 430 scuderia« koji po poklopcem ima V8 motor s više od 510 KS. Pored šašavog biciklista superbrzi »ferrari« djeluje kao da stoji, a njegov vozač kao kompletni nesposobnjakvoić kojem kao da nisu sve daske na broju, premda je čovjek na biciklu daleko bliži kliničkom ispitivanju.

(boja / zg-magazin)