Tko god pobijedi, suočit će se s problemom nestabilnosti Skupštine!

Tko god pobijedi, suočit će se s problemom nestabilnosti Skupštine!

Davor Tomšić: Ne sumnjam da će i Bandić i Mrak Taritaš, tko god pobijedi, uspjeti bez većih problema uspjeti formirati većinu u Gradskoj skupštini, no pitanje je stabilnosti te većine. Problem bi mogao nastati jedino ako Švaljek ostane pri obećanju da će njezina lista ostati u oporbi, no ne vjerujem u to

Razgovarao: Matej Knežević

Uoči drugog izbornog kruga donosimo novu analizu lokalnih izbora. Kolega Davor Tomšić, inače novinar Radija 101 i bivši novinar portala Index.hr-a, koji dobro poznaje političke prilike u Zagreb dao nam je svoje viđenje situacije.

Tko je iznenađenje ovih lokalnih izbora u Zagrebu?

Davor Tomšić: “Prgomet definitivno nije bio dovoljno dobar kandidat, a još je povrh toga ušao i prekasno u utrku, za što sve svakako odgovornost snosi i Plenković”.

Iznenađenje široj javnosti svakako bi mogao biti uspjeh Brune Esih i platforme Zagreb je naš. No onima koji su pomnije pratili kampanju to i nije takvo iznenađenje. Zagreb je naš je odradio vrlo sadržajnu kampanju u kojoj se nametnuo ciljanoj skupini Zagrepčana, a i uspjeh Brune Esih se mogao predvidjeti, s obzirom na političke događaje na nacionalnoj razini, kao i činjenicu da je HDZ s Plenkovićem skrenuo prema centru. Esih je sigurno pomoglo i to što je na listu stavila Hasanbegovića koji ima dosta veliku podršku u desnom biračkom tijelu i koji je s dosta pompe odabrao Esih umjesto HDZ-a.

Iako su i jedni i drugi svojevrsno iznenađenje izbora, riječ je zapravo o dva različita fenomena. Uspjeh platforme Zagreb je naš je zapravo u cijelosti na lokalnoj razini, dok uspjeh Brune Esih zapravo nema veze sa Zagrebom. Ona je skupa s Hasanbegovićem i Glasnovićem izašla na ove izbore samo zato što su prvi. Jedinu poruku koju je Esih poslala u vezi sa Zagrebom bila je promjena imena Trga maršala Tita, mislim da se oni zapravo spremaju za izlazak na nacionalnu razinu.

Što se, po vašem sudu, dogodilo da su velike stranke podbacile? Konkretno mislim na HDZ i SDP?

Ako ćemo pošteno, HDZ nikada nije bio naročito uspješan u Zagrebu, no ipak je činjenica da su i dodatno podbacili. Esih je sigurno ušla u biračko tijelo HDZ-a, ono radikalnije. Vidi se i razlika u postotku koji je dobio kandidat HDZ-a za gradonačelnika Drago Prgomet i HDZ-ova lista u Skupštini koja je nešto bolje prošla. Prgomet definitivno nije bio dovoljno dobar kandidat, a još je povrh toga ušao i prekasno u utrku, za što sve svakako odgovornost snosi i Plenković. Mislim da je HDZ imao dvije bolje opcije od Prgometa. Ili uzeti Esih kao svoju kandidatkinju ili, ako je Plenković želio kandidata centra, podržati Sandru Švaljek koja bi onda imala znatno izglednije šanse za ulazak u drugi krug.

Rezultat SDP-a također je vrlo loš. Prvi put nisu imali svog kandidata za gradonačelnika Zagreba, a već dugo nisu imali manje zastupnika u Gradskoj skupštini. Rezultat je to općeg rasula u SDP-u na nacionalnoj razini i gradske organizacije koju je Bernardić potpuno devastirao. Nevjerojatno je da je jedan od najaktivnijih zastupnika u prošlom sazivu skupštine bio tek 23. na listi što dovoljno govori o politici SDP-a. HNS je, s druge strane, ostvario dobar rezultat i sa svojom kandidatkinjom Ankom Mrak Taritaš koja je ušla u drugi krug zapravo preuzeo primat od SDP-a u Zagrebu. Most je na ovim izborima pokazao da u Zagrebu praktično uopće ne postoji.

Kad smo kod HNS-a, Ivan Vrdoljak se proglasio samoinicijativno vođom oporbe. Kako gledate na to?

Mislim da to nije potpuno bez pokrića. Činjenica je da je Anka Mrak Taritaš u dobroj poziciji da nakon 16 godina svrgne Bandića i da je za taj rezultat zaslužna sama Mrak Taritaš, pa onda dijelom i HNS, a ne SDP čiji je doprinos u rezultatu Anke Mrak Taritaš gotovo pa nepostojeći. Bernardić mi se čini potpuno pogubljen u očajničkom pokušaju da se zadrži na čelu SDP-a. U takvoj situaciji, a s Mrak Taritaš u drugom krugu u Zagrebu i s Vrkićem u Osijeku koji je projekt prije svega HNS-a i s odličnim šansama da ostane na dva župana iz Vrdoljakove perspektive ne čudi da on tako nastupa, no to možemo pripisati samo slabosti Bernardića i SDP-a u kojoj Vrdoljak očito vidi priliku za sebe.

Kako gledate na podatak da će ovoga puta skupština biti sastavljena od mnogo različitih aktera koji će pokušati pogurati svoje teme na dnevni red?

Stvar je da se ovaj put u Skupštini pojavljuju novi igrači, i to dosta radikalnih stavova. S jedne strane je tu ekipa okupljena oko Esih kojoj je nulta točka dogovora, kako je rekao Hasanbegović u izbornoj večeri, promjena imena Trga maršala Tita. S druge strane tu je Zagreb je naš koju sačinjava grupa prije svega beskompromisnih aktivista s kojima će biti teško surađivati i Bandiću i Mrak Taritaš. Kod njih su se već javila prva neslaganja, dok je kandidat te platforme Tomislav Tomašević rekao da će oni dati svoj obol rušenju Bandića, Mate Kapović iz Radničke fronte koji je također ušao u skupštinu na listi Zagreb je naš već je rekao da ne dolazi u obzir nikakva suradnja s Mrak Taritaš jer su za Radničku frontu ona i Bandić isti.

Koje potencijalne koalicije možemo očekivati u Gradskoj skupštini?

To ovisi o tome tko će pobijediti. Vjerujem da Anka Mrak Taritaš ni u kom slučaju ne bi išla sa zastupnicima Brune Esih, a, s druge strane, Zagreb je naš sigurno neće ići s Bandićem. Ako pobijedi Bandić, izgledno mi je da se u toj većini nađe Bruna Esih, iako je Zlatko Hasanbegović rekao da je njihov osnovni uvjet promjena imena Trga maršala Tita na što Bandić, barem u ovom trenutku, čini se ne može pristati. On bi pristao na referendum, ali bojim se da to nije ono što žele Esih i ekipa. Ako pobijedi Mrak Taritaš, njoj će sasvim sigurno trebati i sve ruke onih koji su ušli u Skupštinu na listi Sandre Švaljek, a ona je u izbornoj noći izjavila da ostaje u oporbi. Sve u svemu, mislim da bez obzira na sve, tkogod pobijedi neće imati previše problema u sastavljanju većine, no kolika će ta većina potrajati je sasvim drugo pitanje. Bit će zanimljivo i vidjeti hoće li Bandić nuditi veliku koaliciju i ako izgubi sljedeće nedjelje.

Kako će se stvari razvijati kada napokon bude izabran gradonačelnik?

U principu ne sumnjam da će i Bandić i Mrak Taritaš, tko god pobijedi, uspjeti bez većih problema uspjeti formirati većinu u Skupštini, no pitanje je stabilnosti te većine, ali prije je bilo turbulencija te vrste u skupštini. Problem bi mogao nastati jedino ako Švaljek ostane pri obećanju da će njezina lista ostati u oporbi, no nekako ne vjerujem u to.

Koga vidite na čelu Zagreba nakon drugog kruga?

Mislim da je u ovom trenutku to nemoguće prognozirati. Razlika je tako mala da bismo po prvi put mogli imati situaciju da će se morati čekati prebrojavanje do posljednjeg glasa da bismo doznali pobjednika. Za mene je ključ u tome koliko će glasača koji su u prvom krugu glasali za Švaljek uspjeti privući Anka Mrak Taritaš jer ona je načelno u pravu da velika većina tih birača želi promjene. Favorit je Bandić, no ne bi me uopće iznenadilo da na kraju ipak pobijedi Mrak Taritaš.

Komentari su zatvoreni