Tko će odgovarati zbog promašene odluke o gradnji LNG terminala?

Tko će odgovarati zbog promašene odluke o gradnji LNG terminala?

(S prosvjeda aktivista Zelena akcije ispred Ministarstva zaštite okoliša i energetike)

Nažalost, nismo mi Island pa da se za nemarno obavljanje dužnosti sudi premijeru, niti neki koji bi protestirali protiv pogrešnih odluka. Nemamo građanske mudrosti i hrabrosti da našu djecu i unuke zaštitimo od pogrešnih odluka. Svojim konformizmom uništavamo im budućnost ne razumijevajući da danas živimo na posljedicama loših odluka od jučer

dr. sc. Viktor Simončič

Ne učimo iz vlastitog iskustva, već iz vlastite sposobnosti da ga doživimo. (Buda)

Viktor Simončič

Danas živimo na posljedicama dobrih i loših odluka od jučer, a sutra ćemo živjeti na posljedicama odluka koje donosimo danas. Danas je jučer od sutra. Kakve odluke smo donosili kada smo od nekada najnaprednije države Srednje i Istočne Europe došli na začelje? Na začelje nismo došli zbog jedne odluke, već puno njih. Mnoge, čak i one koje su izgledale na prvi pogled gotovo fenomenalne dale su svoj obol nazadovanju: https://zg-magazin.com.hr/danas-je-jucer-od-sutra/

Gradnja LNG terminala na Krku čini se kao jedna od pogrešnih odluka čije posljedice ćemo plaćati sutra. Iako za sada nema čak niti naznake interesa za zakup kapaciteta većeg od 20 %, kojeg su zakupile tvrtke koje kontrolira država, a to znači da nema ekonomskog opravdanja, LNG ide dalje. Gradnja se objašnjava strateškim interesom države i regije. Dio dvorske struke okupljen uz bogatu državnu trpezu podržava odluku. Drugi dio argumenata o strateškom interesu crpe iz državnog položaja, koji im daje za pravo da lakoćom donose odluke, jer za pogrešne odluke na ovim prostorima nitko nikada nije odgovarao.

Prilika propuštena prije 20 godina

Argument dobre domaćice, koji je jedini mjerodavan, ne čuje se. Sve se svodi samo na argument što će biti ako nas Rusi zamrze i prestanu dobavljati plin u Europsku uniju. I da nas zamrze, pitanje je kakav je to strateški projekt kapaciteta od nategnutih 1 % EU potrošnje plina, kada već sada diljem EU-a postoje poluprazni kapaciteti na desetinama terminala za dobavu plina iz svijeta. A za sada nas Rusi izgleda baš ne mrze. Dapače. Stratešku važnost 2,5 milijarde kubika plina iz LNG-a na Krku treba usporediti sa Sjevernim tokom 2, koji grade Gazprom, ENGIE, OMV, Shell, Uniper i Wintershall. Njime će u Europu dolaziti 55 milijardi kubika plina.

Južnim tokom iz Azarbejđana u Tursku je stigao plinovod kapaciteta 16 milijardi »kubika«. Nastavlja se s tri plinovoda od kojih Transjadranski plinovod ide preko Grčke i Albanije do južne talijanske obale. Istovremeno stiže iz Rusije u Tursku i plinovod Turski tok, koji će vjerojatno preko Bugarske i Srbije stići do Mađarske. Uvjet EU-a je da plinovod bude dostupan svim zainteresiranima. I bit će. Znači, gradit će se. Mađari, na koje računamo kao na regionalne strateške partnere, imat će još jedan dobavni tok. Imat će ga i drugi bliži i dalji susjedi Austrijanci, Slovenci, Talijani, Albanci, Srbi…

Kako o svemu na što mislim da treba ukazati pišem, pisao sam i o LNG-u na Krku u knjizi Društvo umanjene vrijednosti – prvi dio (str. 8.). Pisao sam na osnovi iskustva kojeg sam stekao kao predsjednik komisije Vlade RH za ocjenu utjecaja velikih termoenergetskih objekata na okoliš ranih devedesetih. Gradnja LNG-a, fiksnog ne plutajućeg, nekom našom šlampavošću i nekim meni još uvijek nejasnim interesima je propuštena prije više od 20 godina. Kada to nismo napravili tada, kada su za to bili zainteresirani svi oko nas, nisam vjerovao da je moguće graditi samo za nas, pa sam to i zapisao. Vlada me demantira.

Shvaćanje demokracije na zapadnjački način

LNG se gradi. Tko će odgovarati kada i ako se LNG pokaže kao promašaj? Hoćemo li moći tužiti ove koji donose odluku? Nažalost, nismo mi Island pa da se za nemarno obavljanje dužnosti sudi premijeru, a nismo mi ni neki koji bi protestirali protiv pogrešnih odluka. Nemamo mi građanske mudrosti i hrabrosti da našu djecu i unuke zaštitimo od pogrešnih odluka. Našim konformizmom uništavamo im budućnost ne razumijevajući da danas živimo na posljedicama loši odluka od jučer. Našoj djeci i unucima danas je jučer od sutra.

Jučer od sutra za Marišćinu je bilo negdje 2012., koju godinu kasnije za predimenzionirani uređaj za pročišćavanje voda u Sisku, davne 2004. za varaždinske bale, … prije 30 godina za Jakuševac …..

Brine me (i) shvaćanje demokracije na zapadnjački način. Protesti u Venezueli. Neke države ne priznaju rezultate izbora. Misle da treba biti drugačije i priznaju one koji su se samoproglasili vođama. Prijeti se i oružjem. Tuđa vojna pomoć – intervencija teško donosi dobrobit malom čovjeku. Zar mora biti tako? Zar mi zapadnjaci mislimo da smo jedino mi u pravu? Držim palčeve stanovnicima Venezuele da u miru nađu rješenje. Sjećam se kako je davno srušen Salvador Allende u Čileu… Neke lekcije bi mogli naučiti iz rušenja sistema u Iraku, Libiji, pokušaja rušenja u Siriji, pa i u Ukrajini.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni