Tjedan svemira u Tehničkom muzeju “Nikola Tesla”

Tjedan svemira u Tehničkom muzeju “Nikola Tesla”

U Tehničkom muzeju Nikola Tesla od srijede, 4. listopada do petka, 6. listopada obilježit će se Tjedan svemira (Space Week) tijekom kojega posjetitelje očekuju interesantna predavanja u muzejskom Planetariju.

U srijedu, 4. listopada 2017. u 18 sati u Planetariju Muzeja održati će se popularno-znanstveno predavanje za građanstvo na temu: Svemirska era čovječanstva 1. dio.

Naime, upravo na 4. listopada navršava se točno 60 godina od praktičnog ulaska čovječanstva u svemirsku eru. Tog dana lansiran je prvi umjetni Zemljin satelit “Sputnik – 1”. Do danas je izvedeno preko pet tisuća lansiranja različitih letjelica. Predavač Ante Radonić osvrnut će se na neke povijesne misije i odgovoriti koliko smo danas ovisni o svemirskoj tehnologiji. Na kraju posjetitelji će moći postavljati pitanja o svemiru i svemirskim letovima.

Nastavak ovog predavanja – Svemirska era čovječanstva 2. dio bit će održana u četvrtak, 5. listopada 2017. s početkom u 18 sati u Planetariju.

U petak, 6. listopada 2017. u 18 sati u Planetariju će se održati još jedno popularno-znanstveno predavanje za građanstvo, ovaj put na temu Upoznajmo svemir.

Predavač je Zvonimir Drvar, voditelj planetarija. Na predavanju će biti riječi o najvažnijim otkrićima koja su nam pomogla da bolje razumijemo svemir, o zvijezdama i galaksijama te o načinu određivanja udaljenosti do njih. Kako se naša saznanja o svemiru svakodnevno mijenjaju, tako raste i broj modela kojima se on pokušava bolje objasniti što razvija i nove ideje u boljem razumijevanju svemirskog prostranstva.

Ulaz na predavanja je besplatan, a ulaznice se mogu podignuti na blagajni Muzeja na dan predavanja. Broj mjesta je ograničen. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni