Tjedan suvremenog plesa – 35. put u Zagrebu

Tjedan suvremenog plesa – 35. put u Zagrebu

(Mirna Žagar, umjetnička direktorica festivala)

Premijerom Shake it off Brune Isakovića i Mie Zalukar u srijedu 6. lipnja u Zagrebu je po 35. put otvoren Tjedan suvremenog plesa koji će uz gostovanje kako domaćih, tako i stranih plesnih umjetnika oživjeti suvremeni ples. Ovogodišnji se tjedan suvremenog plesa osim u Zagrebačkom plesnom centru održava se do 12. lipnja i u Zagrebačkom kazalištu mladih te Akademiji likovnih umjetnosti.

Uvodnim riječima okupljenima se obratila umjetnička voditeljica festivala Mirna Žagar, osvrnuvši se na značenje suvremenog plesa kroz uvid u raznolika promišljanja, estetske i stilske pristupe kojima umjetnici promišljaju svoj položaj i ulogu u društvu bivajući tako svjedokom i komentatorom trenutka u kome žive i djeluju bilo da se radi o socijalnom, političkom ili ekonomskom trenutku ili kontekstu. Zahvalivši se vjernoj publici i suradnicima na iznimno teškom projektu koji na koncu iznjedrio tjedan dana vrhunske plesne poslastice za zagrebačku publiku koje ne nedostaje.

Sudeći po riječima pročelnice za kulturu grada Zagreba Ane Lederer kako političkom djelovanju nema mjesta u izvedbenoj umjetnosti, budućnost sveobuhvatne kulturne scene očito će ići nekim drugim pravcem koji se u javnom prostoru zove cenzura. Upravo to je zadnja lopata koja može pokopati trogodišnju agoniju koja je lošim političkim odlukama razjedinila plesnu scenu pripajanjem Zagrebačkog plesnog centra Zagrebačkom kazalištu mladih. Time je najvećim djelom pogođena autonomija umjetnika Zagrebačkog plesnog centra zbog čega veliki broj plesnih umjetnika bojkotira Zagrebački plesni centar koji su gradili svojim radom. Nitko ne želi grlom u jagode kada je u pitanju trenutačno stanje revizionističke kulture jer opravdani strah postoji kada se važe i odmjerava izrečeno i po tom ključu dodjeljuju potpore pa je nemoguće dobiti komentar na pitanje o budućnosti plesa pod palicom Ane Lederer.

Bilo kako bilo, vjernoj publici kada zagrebe ispod površine nezavisne kulture ostaje tjedan dana čistog uživanja a za sudbinu zagrebačke kulture pričekajmo, kako kaže Lederer, ” vruću jesen”.

Marijo Škrinjar

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni