Tjedan mentalnog zdravlja studenata

Tjedan mentalnog zdravlja studenata

Cijela akcija se provodi u cilju unaprijeđenja trenutnog sustava za osiguravanje optimalne potpore po pitanju skrbi za mentalno zdravlje studenata, te u cilju destigmatizacije oboljelih

Međunarodna udruga studenata medicine Hrvatska, u suradnji sa Medicinskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, Domom zdravlja Zagreb – Zapad i Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo organizira Tjedan mentalnog zdravlja studenata pod nazivom „Slušam te“.

Tjedan će obuhvaćati niz aktivnosti kojima ćemo doprinijeti obilježavanju Svjetskog dana zdravlja koji je ove godine tematski usmjeren na depresiju. Izazovi mentalnog zdravlja rastući su problem društva, ne samo zbog povećane učestalosti poremećaja, već i zbog stigme koja prati oboljele od mentalnih poremećaja. To je posebno zabrinjavajuće kad uzmemo u obzir kako se psihijatrijski poremećaji dijagnosticiraju u 20% djece i adolescenata, te u 23% slučajeva onemogućuju normalno funkcioniranje mladih, mjereno u YLD (Years Lost to Disability), a više od 50 % psihijatrijskih bolesti u odrasloj životnoj dobi se razvilo i progrediralo već u vrijeme adolescencije. Postoje mnogi razlozi zbog kojih su upravo mladi posebno ugroženi, a mi smo ovaj put odlučili staviti naglasak na studente, s obzirom na sve izazove s kojima se suočavaju u periodu svog studiranja.

Tjedan mentalnog zdravlja studenata pod nazivom „Slušam te“ sastoji se od niz događanja u kojima će sudionici imati priliku naučiti nešto više o mogućnostima potpore vezane uz njihovo mentalno zdravlje, te se uključiti u kreiranje i unaprijeđenje postojećeg sustava podrške. Također imati će mogućnost sudjelovati u radionicama na kojima će naučiti kako se brinuti za vlastito mentalno zdravlje te kako pomoći sebi i drugima kad je to potrebno. Osim toga, sudionicima će biti pružena prilika i da podijele svoju životnu priču i na taj način doprinesu destigmatizaciji tema mentalnog zdravlja.

Cijela akcija se provodi u cilju unaprijeđenja trenutnog sustava za osiguravanje optimalne potpore po pitanju skrbi za mentalno zdravlje studenata, te u cilju destigmatizacije oboljelih.

Tjedan mentalnog zdravlja studenata se održava kao nastavak javnozdravstvenog -edukativnog projekta ‘’Mentalno zdravlje mladih – Pogled u sebe’’. Projekt je pokrenut 2015. godine u suradnji sa Domom zdravlja Zagreb – Zapad te Gradskim uredom za zdravstvo, a obuhvaća niz aktivnosti s ciljem promicanja mentalnog zdravlja.

„Slušam te“ – Tjedan mentalnog zdravlja studenata (31. 3. – 7. 4.2017.)
Aktivnosti se  održavaju na lokaciji: Škola narodnog zdravlja „Andrija Štampar“, Rockfellerova 4

31.3. 2017.
16:00 – 17:45       Okrugli stol: Podrška i izazovi mentalnog zdravlja studenata
Sudjeluju:
Prof.dr.sc. Danijela Štimac Grbić, Hrvatski zavod za javno zdravstvo
Prof. Hugo Koetsiern, predstavnik Nizozemskig instituta za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti
Mirela Šentija Knežević, prof.log., Grad Zagreb, Gradski ured za zdravstvo
Dr.sc. Miroslav Hanževački, dr.med., Dom zdravlja Zagreb-Zapad
Dr. Marija Kušan Jukić, Nastavni zavod za javno zdravstvo  dr. Andrija Štampar, Služba za mentalno zdravlje i prevenciju  ovisnosti
Dr.sc. Vladimir Grošić, Psihijatrijska bolnica „Sveti Ivan“

17:45 – 18:00        Pauza

18:00 – 19:00        Rad po grupama: S kojim se sve izazovima studenti danas suočavaju i kakva im je sve podrška potrebna?

1.4 – 6.4. 2017.    Radionice za studente – „Pogled u sebe“

7.4.2017.             
Pričajmo o mentalnom zdravlju!
16:00 – 16:30        Ludruga – predstava „S druge strane ogledala“
16:30 – 17:00        Ludruga – Alenova životna priča
17:00 – 19:00        „Živa knjižnica“ – priče studenata različitih fakulteta koji su se tijekom studiranja suočili sa izazovima mentalnog zdravlja
(ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni