Tjedan dana ulične zabave na festivalu Cest is d’ Best

Tjedan dana ulične zabave na festivalu Cest is d’ Best

Danas počinje do sada najbogatiji Međunarodni ulični festival Cest is d′ Best zbog kojeg će u sljedećih tjedan dana zagrebačke ulice i trgovi postati centar zabave i šarenila

Međunarodni ulični festival Cest is d′ Best, koji će se održati na više lokacija u centru Zagreba u periodu od 3. do 10. lipnja, dovodi najveći broj uličnih performera do sada, točnije 18 različitih skupina iz 11 država, s više od 600 sati programa u izvedbi 500-tinjak sudionika.

Radi se o prvom uličnom festivalu u Hrvatskoj koji kulturu i umjetnost iz kazališnih, galerijskih i koncertnih prostora vrlo vješto pretače na gradske trgove, ulice i parkove čime se u javnom prostoru najširoj javnosti besplatno omogućava uživanje u kulturnim i umjetničkim događajima.

„U svojem 19. izdanju Međunarodni ulični festival Cest is d′ Best ponudit će nekoliko novih zabavnih i edukativnih akcija za sve generacije. Po prvi puta imat ćemo na Zrinjevcu jogu, za najmlađe predavanja francuskog i engleskog jezika, utrku pasa nazvanu PluTrka u spomen na zagrebačkog psa Pluta koji ima spomenik u Bogovićevoj ulici, penjanje po stablima uz pomoć i vodstvo profesionalnih alpinista, retro dan posvećen Zagiju koji je bio maskota Univerzijade 87. Na Trgu bana Josipa Jelačića ćemo upriličiti košarkaški turnir s ciljem najave EuroBasketa te čitav niz već legendarnih akcija poput Bebi maratona, Utrke smetlara u trokolicama, Usporke i mnogo drugih aktivnosti u kojima će sudjelovati brojni izvođači, ali i građani koji svake godine u sve većem broju uživaju u programu“, otkrila je Zlatana Jaganjca, direktora festivala na predstavljanju programa.

Performeri dolaze iz Hrvatske, Francuske, Kanade, Singapura, Portugala, Španjolske, Italije, Mađarske, Bugarske, Makedonije i Australije. Glazbeni dio programa objedinit će 20-tak koncerata, od čega 7 velikih, na pozornicama na Trgu bana Josipa Jelačića i na Trgu Petra Preradovića.

Otvaranje festivala koncertom

Koncertom francuske grupe Project „L“, koji će se održati na Cvjetnom trgu u srijedu 3. lipnja u 21:30, otvorit će se glazbeni program ovogodišnjeg festivala. Susret s francuskom kulturom dogodit će se i na Zrinjevcu gdje će se za najmlađe posjetitelje Cest is d′ Besta organizirati učenje francuskog jezika kroz igru i zabavu.

Koncerte će održati i Psihomodo Pop, Davorin Bogović, Krug (službeni tribute bend EKV-a), Kimbala (predgrupa i suradnici Manu Chao) na Trgu bana Josipa Jelačića, te mlade domaće snage na Cvjetnom trgu.

Festival će kao i svake godine konceptualno i programski ponuditi više noviteta, a jedan od njih je i nova festivalska pozornica na križanju Draškovićeve i Branimirove ulice gdje će se u suradnji s Branimir centrom u svakom trenutku moći uživati u likovnim instalacijama i radionicama, izložbama, koncertima te nastupima performera.

Program festivala više je nego bogat, očekuje nas lutajući klavir koji će građane i njihove goste obradovati glazbom na nekim mjestima na kojima ga ne bi očekivali, zatim školica znakovnog jezika, u Tkalči će se moći pogledati predstave raznih lutajućih performera i poslušati svirke zagrebačkih i stranih uličnih svirača, a za vikend ljubitelji poezije mogu uživati u Poetry Boxu.

Zrinjevac je i ove godine zamišljen kao cjelodnevna obiteljska priča u kojoj se najglasnije čuje dječji smijeh. Tijekom dana prostor parka ispunjen je programom za najmlađe cestoljupce, a čine ga likovne radionice, igraonice, klaunovi, pričaonice i predstave, a navečer – Plesnjak za starije. Spremaju se tri plesne večeri: Tango pod zvijezdama, Salsa pod zvijezdama te Plesnjak pod zvijezdama (od valcera do rock ‘n’rolla).

Najmlađe još očekuju brojne radionice, igraonice, slušanje priča, mađioničarski trikovi te lutkarske predstave.

Detaljan program festivala provjerite na linku. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni