Tito za pakao, Đukanović za raj

Tito za pakao, Đukanović za raj

Srpska pravoslavna crkva (SPC) u Crnoj Gori napravila je listu svetaca i među političarima i ovjekovječila ih na freski u nedavno posvećenom Sabornom hramu u Podgorici, prenosi HRT.

Među najzaslužnijim političarima mnogi na freskama prepoznaju uz ostale i crnogorskog premijera Mila Đukanovića, koji uz mitropolita SPC Amfilohija predaje hram Isusu. Lošije od njega prošao je predsjednik crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić koji je naslikan u sklopu kompozicije koja prikazuje pakao i koji je, uz Karla Marxa, Friedricha Engelsa, Josipa Broza Tita i druge, označen kao crkvomrzac.

Među zaslužnima, pored Amfilohija i Đukanovića su još poznati crkveni velikodostojnici – pokojni patrijarh SPC Pavle s aoreolom sveca, pokojni patrijarh moskovski Aleksij, pokojni arhiepiskop atenski Hristodulos i drugi svećenici i narod.

Kamen temeljac za izgradnju Sabornog hrama 9. kolovoza 1993. postavila su tri patrijarha, ekumenski Bartolomej, srpski Pavle i moskovski Aleksij. Hram Hristova Vaskrsenja građen je dva desetljeća i konačno posvećen 7. listopada 2013., prenosi Hina. (hina / novine novosadske /zg-mag)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni