Tito i Bandić “pali bez ispaljenog metka”

Tito i Bandić “pali bez ispaljenog metka”

»Gospodina Bandića poznajem kao donosioca odluka, a sada je postao provoditelj odluka stranke koja je na izborima osvojila svega 8 % glasova«, rekao je Rajko Ostojić

Očekivano, s četiri glasa »za« i jednim »protiv« Odbor za imenovanja naselja, ulica i trgova pri Gradskoj skupštini, u petak je usvojio prijedlog gradonačelnika Milana Bandića da se Trg maršala Tita preimenuje u Trg Republike Hrvatske. Odluka će se naći na prvoj sjednici Gradske skupštine u kolovozu, a s obzirom na odnose političkih snaga u Skupštini može se konstatirati da se radi o gotovoj stvari.

Za preimenovanje Trga glasali su predsjednik Odbora Zlatko Hasanbegović (Nezavisni za Hrvatsku) te članovi Tomislav Jonjić (NZH), Dragica Nikolić (Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti) i Ivan Ćelić (HDZ). Jedino je članica Odbora Rada Borić (Nova ljevica) glasala protiv preimenovanja.

Glasanje na Odboru za imenovanje naselja, ulica i trgova

Ona je već na početku sjednice ukazala na činjenicu da je ovo jedan od rijetkih odbora u kojem gradska opozicija ima smo jednog predstavnika. Zapitala se, s obzirom da je predsjednik Odbora povjesničar, nije li simptomatičan i sam datum sazivanja sjednice budući da je upravo na 21. srpnja 1943. godine raspisana tjeralica za Titom u kojoj se nudilo 100 000 Reichsmaraka onome tko ga ubije ili izruči.

No Zlatko Hasanbegović je odvratio da je posrijedi slučajnost te da je datum usklađen s mogućnostima članova Odbora od kojih se većina idući tjedan nije u Zagrebu.

Ideološke rasprave koje nikud ne vode

Prijedlog je u ime gradonačelnika obrazložila njegova zamjenica Jelena Pavičić Vukičević, poručivši kako građane danas ipak muče važnije teme nego što je preimenovanje Trga. Naši sugrađani, nažalost, danas kupuju karte u jednom smjeru, populacija se značajno smanjuje, a ostrašćene prepirke koje korijene vuku još iz Drugog svjetskog rata ne daju nadu ljudima u zemlji u kojoj treba stvoriti novi sustav vrijednosti i otvoriti nova radna mjesta, kaže Pavičić Vukičević.

Objasnila je da prijedlog gradonačelnika ide upravo u smjeru da se prekinu ideološke rasprave koje »nikuda ne vode«.

Član Odbora Tomislav Jonjić istaknuo je da Trg nosi ime po diktatoru i čelniku Jugoslavije, države koja je »negacija Hrvatske«, dok je Hasanbegović najavio i nove promjene imena. Među njima je i Vlado Ranogajec, čije ime nosi jedna zagrebačka ulica a koji je, po njegovim riječima, kao partizanski kapetan »osudio desetke, pa i stotine« političkih neistomišljenika te potpisao mnoge bjanko smrtne presude. Promjenu imena te ulice nazvao je »moralnom obavezom«.

Istaknuo je da su komunisti s dolaskom na vlast nasilno promijenili imena mnogobrojnih imena i trgova, nadjenuvši im nazive po boljševičkim prvacima i sl.

Velikan i zločinac

Ivan Ćelić je rekao da Josip Broz Tito kao istaknuti antifašist ima zasluga koje se ne mogu osporiti, ali je s druge strane bio i masovni zločinac. Istaknuo je da je ponosan što je njegov djed bio partizan i stao u obranu svoje zemlje protiv okupatora, ali SDP-u zamjera što nije »dekontaminirao prostor« od ostavštine totalitarnog komunističkog režima. »Borci za prava manjina često Tita uzimaju za uzor, ali pritom zaboravljaju da je Tito ubijao i zatvarao druge i drugačije«, rekao je Ćelić, dodavši kako treba reći jasno »ne« fašizmu, nacizmu, ali i komunizmu.

Poručio je kako se nada da će se s promjenom imena Trga zaustaviti ideološke poruke te se okrenuti otvaranju novih sportskih dvorana, škola, vrtića…

Rada Borić pak smatra kako ne može biti govora o zajedništvu kad se danas bavimo imenom Trga. »Ovaj Odbor je iznuđen«, ustvrdila je rekavši kako lista Brune Esih u Zagrebu nije osvojila ni 10 % glasova. Upozorila je i da Odbor nije zatražio prethodno mišljenje nadležnog vijeća gradske četvrti i mjesnih odbora što, kako tvrdi, predstavlja kršenje Zakona o lokalnoj upravi i samoupravi. Inače, Vijeće gradske četvrti Donji grad jednoglasno se izjasnilo protiv promjene imena Trga maršala Tita.

»Nas se optužuje za nekakvo jugoslavenstvo i zločine, a ja nisam čula nekog od vas da se ogradio od nekih novijih zločina koji su počinjeni«, rekla je.

Hasanbegović je odvratio da Odbor može donijeti odluku i nakon toga zvati predstavnike vijeća gradskih četvrti čije mišljenje, podsjetio je, ne obavezuje. »Mi ćemo otići korak dalje i zatražit ćemo mišljenje od svih 17 vijeća gradskih četvrti«, najavio je.

Potpredsjednik Skupštine Rajko Ostojić (SDP) se osvrnuo na izjave Dragice Nikolić i Jelene Pavičić Vukičević koje su govorile o odlasku mladih iz zemlje. »Dale ste dijagnozu, ali ne i terapiju. A zašto odlaze? Zato što ne žele živjeti u zemlji u u kojoj su ministri falsifikatori, u kojoj su krađa i korupcija normalna stvar. Zahvaljujući načinu kako se vodi politika uskoro će ljudi početi odlaziti i iz Zagreba«, ustvrdio je Ostojić razočaran što se Zagreb »srami svoje slavne prošlosti«.

Ucjenjivači i trgovci

»Tito je bio osoba koja je povela narod u borbu protiv fašizma, djeda Ivana Ćelića i mog djeda Bernarda Ostojića, a danas započinje proces brisanja trga toj osobi. Zar mislite da će se zbog te promjene netko vratiti?«, upitao se. Rekao je da je promjena ishodovana »trgovinom, ucjenama i ultimatumima« skupine čije prvo slovo počinje sa »T«.

Ostojić kaže kako se on za Hrvatsku borio 1991., dok je Hasanbegović šetao po splitskoj rivi, a Bandić po Pešćenici. »Tada nismo ni sanjali da će se mijenjati ime ovoga trga. Težnja nam je bila slobodna hrvatska domovina, a ne ukidanje Trga. Tko je slijedeći? Koji trg? Koja ulica?«, pita se SDP-ovac, predbacivši predsjedniku Odbora što se svojedobno slikao s ustaškom kapom.

»Gospodina Bandića poznajem kao donosioca odluka, a sada je postao provoditelj odluka stranke koja je na izborima osvojila 8 % glasova. Ako se ovo usvoji onda on prestaje biti gradonačelnik«, poručio je, dodavši kako se onda može konstatirati da je i Bandić (kao i Tito) »pao bez ispaljenog metka«.

Milan Bandić, kaže Ostojić, zadnjih godina o sebi voli govoriti u trećem licu, »a odsada neka počne govoriti u trećem licu množine: mi gradonačelnici – Bandić, Esih i Hasanbegović ćemo otvoriti ulicu, … kanalizaciju«. Obraćajući se Dragici Nikolić rekao je kako zna da ona predstavlja udrugu branitelja, ali da sve braniteljske udruge nisu za preimenovanje ovoga trga. »Ima branitelja koji nisu rentni, koji čestito zarađuju od svog rada«.

»Zahvaljujem na vašem političko-marketinškom pseudohistorijskom pledoajeu«, rekao je Zlatko Hasanbegović dodavši kako su i ostali imali djedove koji nisu imali takav put već su njihove kosti sada po zagrebačkim brežuljcima.

Nakon poprilično žučne rasprave, Hasanbegović je okupljene informirao kako je Odboru pristiglo još nekoliko službenih prijedloga za preimenovanjem. Među njima su i Trg Tina Ujevića te Sveučilišni trg, dok se većina prijedloga odnosila na to da se postojeće ime ne mijenja. Pročitao je obrazloženje Stevana Konjevića koji smatra da se ime Trga maršala Tita ne bi trebalo mijenjati jer bi to dovelo do jačanja SDP-a i njihovom povratku na vlast. »Bilo bi onda oportuno da zastupnici SDP-a podrže današnji prijedlog u Skupštini«, cinično je zaključio Hasanbegović.

Boris Jagačić

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni