Tisućita Zvjezdana prašina

Tjedna emisija, koja se emitira petkom na II. programu Hrvatskoga radija Zvjezdana prašina s istim autorom i voditeljem dočekala je okruglu brojku od tisuću. U ovom vrijeme turbulentnih promjena, to je rijedak primjer kontinuiteta

Tjedna emisija, koja se emitira petkom na II. programu Hrvatskoga radija Zvjezdana prašina s istim autorom i voditeljem dočekala je okruglu brojku od tisuću. U ovom vrijeme turbulentnih promjena, to je rijedak primjer kontinuiteta, a traje još od 1991.godine. Njezinoj popularnosti svjedoči i nedavna izjava glavnog ravnatelja HRT-a, gospodina Gorana Radmana da ju redovito sluša. To je posvjedočio svojom nazočnošću na javnom snimanju te obljetničke emisije 10. svibnja 2013.

Autor i voditelj emisije gospodin Dubravko Majnarić je još i danas aktivni glazbenik, o čemu svjedoči i njegov solistički nastup s Jazz orkestrom HRT-a pod vodstvom Saše Nestorovića. Gospodin D. Majnarić je niz godina bio urednik u tadašnjem Jugotonu, a u zasluženu mirovinu otišao je s mjesta umjetničkog voditelja dvorane Lisinski. Radio emisije počeo je uređivati 1960. i čini to sve do danas. Naime osim ove emisije vodi vrlo uspješno srijedom emisiju pod zajedničkim naslovom Po vašem izboru. Još jedne dugovječne emisije čije je emitiranje započelo još pedesetih godina. Koncepcija se mijenjala, kao i urednici u pojedine dane, ali naslov i špica Po sunčanoj strani ulice, ostali su isti.

2013-05-10_09 Bajsic
Dubravko Majnarić kao solist na harmonici uz Jazz orkestar HRT-a (Foto: MS)

Dvorana Z. Bajsić bila je prepuna, donosili su se dodatni stolci. Oduševljena publika toplo je pozdravila obljetničara i izvođače. Glazbenu osnovu činio je Jazz orkestar HRT pod vrlo uspješnim vodstvom svog dirigenta i soliste u nekoliko skladbi, S. Nestorovića. Neka bude zabilježeno u jako pomlađenom orkestru sada sviraju tri trubača te po jedan saksofonista i trombonista koji su zanat ispekli u orkestru Hrvatske glazbene mladeži. A kuriozitet orkestra je da od 19 glazbenika, njih četvero dolazi iz Istre.

Izvrsna Tamara Obrovac

U programu su kao soliti pretežno sudjelovali vokalisti. Od stranih gostiju treba istaknuti vrlo dojmljiv nastup slovenskih gostiju, vokalnog kvarteta Vox Arsana. U program su se vrlo skladno uklopili trubač Vedran Kocelj, inače prvi trubač Simfonijskog orkestra HRT-a u

Divertimentu za trubu i orkestar jednog vrlo uglednog hrvatskog skladatelja, aranžera, dirigenta i glazbenika Milivoja Körblera te Zagrebački Kvartet saksofona.

Naše ugledne pjevačice Lela Kaplowitz i Radojka Šverko ponovno su potvrdile zašto su vrhunske interpretatorice ove glazbe.

Međutim najdojmljiviji je bio nastup naše vrhunske pjevačice Tamare Obrovac. Njezini koncertni nastupi su uvijek vrlo dojmljivi jer sjedinjuju obje sastavnice uspješne interpretacije, zvuk i pokret.

Tamaru Obrovac pratim još od njezinih početaka, od njezinog prvom nastupa u Hrvatskog glazbenom zavodu: Ne sjećam se da je tijekom godina prečesto pjevala standarde. U izvođenju skladbe April u Parizu ova vrlo samosvojna pjevačica, tekstopiskinja, skladateljica, flautistica, voditeljica raznih sastava i organizatorica jazz festivala, pokazala je veliko razumijevanje i izvrsnu interpretaciju.

No apsolutni vrhunac večeri bilo je njezino izvođenje skladbe Antuna Tomislava Šabana na tekst Jure Stubičaneca, Ljubav je magija. Skladbe i interpretatorice koja bi bila pozdravljena na bilo kojem sličnom koncertu bilo gdje.

Zahvalna publika toplo je pozdravila sve izvođače, a osobito obljetničara. Za neke je to bio sjetan pogled u prošlost, one koji pamte nastupe D. Majnarića u orkestru koji je pratio legendarnog Ivu Robića na jednako legendarnoj terasi hotela Kvarner, krajem pedesetih godina.

Igor Čatić

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni