Tisuće građana obišle Hrvatski sabor

Tisuće građana obišle Hrvatski sabor

U sklopu Dana otvorenih vrata Hrvatskoga sabora održan je i aktualni sat kojem se pridružio predsjednik Vlade Andrej Plenković. Građani su iz zastupničkih klupa premijeru i predsjedniku Hrvatskoga sabora postavljali pitanja o aktualnim društvenim i političkim temama…

Ivana Vranješ

Hrvatski sabor u ponedjeljak je na Dan neovisnosti otvorio svoja vrata, a odaziv građana je bio iznimno velik.

Brojni građani su uz stručno vodstvo mogli razgledati prostorije Hrvatskoga sabora, vidjeti repliku Bašćanske ploče, poprsja saborskih velikana – bana Josipa Jelačića, Eugena Kvaternika, grofa Josipa Draškovića, bana Ivana Mažuranića te drugih, kao i poprsje prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana i kardinala Franje Kuharića te ured predsjednika Hrvatskog sabora.

U sabornici se predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković sastao s građanima. Tom prilikom čestitao im je Dan neovisnosti. Spomenuo je kako je prije 27 godina Hrvatski sabor prekinuo sve državno-pravne veze s bivšom Jugoslavijom i otvorio put ka neovisnosti, samostalnosti i međunarodnom priznanju Republike Hrvatske.

„Bio je to jedan od važnijih dana hrvatske povijesti, dan kojeg se sjećamo s ponosom. Moramo s ponosom reći da smo generacija koja je ostvarila tisućljetni san. Imamo svoju državu“, rekao je Jandroković. Dodao je kako moramo podsjećati, podučavati djecu što je bilo, kako je težak put bio do slobode, demokracije i neovisnosti.

U sklopu Dana otvorenih vrata Hrvatskoga sabora održan je i aktualni sat kojem se pridružio predsjednik Vlade Andrej Plenković. Građani su iz zastupničkih klupa premijeru i predsjedniku Hrvatskoga sabora postavljali pitanja o aktualnim društvenim i političkim temama. Tako je građane primjerice zanimalo kolike će biti mirovine kad se u Hrvatskoj uvede euro, a najmlađe posjetitelje Sabora je zanimalo je kakav je radni dan predsjednika Hrvatskoga sabora. Građane je zanimala i sloboda medija i pritisak na novinare kojima su izloženi te su se osvrnuli na štrajk glađu istraživačkog novinara Domagoja Margetića.

Zagrepčanka Maja već je po drugi put posjetila Hrvatski sabor. Kazala je kako su prostorije dojmljive, čak malo preraskošne za hrvatske prilike. „Nisam zadovoljna radom sabornika, jer ga ne rade kako treba. Zamjeram im što ne dolaze redovito na saborske rasprave. Pratim sjednice Sabora kad imam vremena i to me malo podsjeća na dječji vrtić“, rekla je Maja za ZG-magazin.

Radom sabornika nije zadovoljan niti Zagrepčanin Stjepan Kovačević. „Sabornici bi trebali više raditi u interesu naroda, trebali bi raditi na boljitku svih nas“, istaknuo je Kovačević.

Šibenčanka Cvita, studentica prava u Zagebu, informira se o radu Sabora čitajući internetske portale. Istaknula je kako je relativno zadovoljna radom sabornika, ali smatra da se uvijek može bolje. Dodala je kako bi željela da se Sabor pozabavi više demografskim pitanjima i problematikom mladih, da ne moraju u velikom broju napuštati Hrvatsku u potrazi za poslom i boljom budućnosti.

Hrvatski sabor je po prvi puta posjetila Dragica Heđeš iz Melburna u Australiji.

„U Hrvatskoj smo na proputovanju i odlučili smo iskoristiti priliku i posjetiti Hrvatski sabor. Željela bih da se puno toga napravi za boljitak hrvatskoga naroda. Hrvati se ne mogu na nikoga oslanjati, nego na svoje znanje i kapacitete. Pogotovo parlament može puno napraviti, ovdje sve počinje“, rekla je za ZG-magazin Heđeš.

U sklopu Dana otvorenih vrata Hrvatskim saborom su prošle tisuće ljudi, a godišnje se ta brojka popne na 25 tisuća posjetitelja iz Hrvatske i inozemstva.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni