Tisuće građana na sprovodu Milana Bandića

Tisuće građana na sprovodu Milana Bandića

Počast je Milanu Bandiću odana u Hrvatskom saboru minutom šutnje. Bandić je u svojoj bogatoj političkoj karijeri pet puta bio biran za saborskog zastupnika

(Foto: zagreb.hr)

Na gradskom groblju Mirogoj danas je održan posljednji ispraćaj zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, koji je iznenada umro u nedjelju, 28. veljače u 66. godini od srčanog udara. Milan Badnić je pokopan u grobnici uz mirogojske arkade. Na sahrani su se okupile tisuće građana, unatoč važećim epidemiološkim mjerama prema kojima broj okupljenih ne bi smio prelaziti 25 osoba.

Uz obitelj, suprugu Vesnu, kći Ana-Mariju te gradonačelnikovog brata i sestru, prijatelje, suradnike i građane, pogrebu su nazočili visoki državni dužnosnici. Među njima predsjednici Sabora i Vlade, Gordan Jandroković i Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved te ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman. Od gradonačelnika se također oprostio rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras. Došli su i HDZ-ov kandidat za zagrebačkog gradonačelnika Davor Filipović, bivši predsjednik SDP-a Davor Bernardić, Miroslav Ćiro Blažević, Miroslav Škoro te mnoge poznate osobe iz javnog života.

Jurčić: Bandić je živio za Zagreb

Posljednji pozdrav gradonačelniku Bandiću uputio je njegov prijatelj i suradnik Ljubo Jurčić te v. d. gradonačelnice Zagreba Jelena Pavičić Vukičević, koji su održali oproštajne govore.

Na posljednje počivalište Milan Bandić je ispraćen uz pjesmu klape Hrvatske ratne mornarice „Sveti Juraj“, a povorka s lijesom je krenula prema grobnom mjestu malo prije 13 sati. Vjerski obred predvodio je svećenik mons. Zlatko Koren koji je pročitao poruku kardinala Josipa Bozanića.

Ljubo Jurčić je poručio kako je odlaskom Milana Bandića velik broj ljudi izgubio velikog prijatelja. Ustvrdio je kako je to veliki gubitak za Zagreb, Hrvatsku i Hercegovinu.

Prisjetio se i njihovih zajedničkih dana iz djetinjstva u Hercegovini.

»Volio je ljude, nije ih dijelio po boji kože ni stručnoj spremi. Volio je zapjevati gangu, ali i svaku hrvatsku pjesmu. Volio je Zagreb i Hrvatsku. Imao je teških trenutaka, ali nikad ni prema kome nije pokazao trunku mržnje. Svima je volio pomoći«, kazao je Jurčić.

Dodao je kako je Bandić živio i radio za Zagreb vjerojatno više nego što će to itko ikada činiti.

»Dragi Milane, bila mi je čast biti ti prijatelj, a još veća čast što sam znao da si ti moj prijatelj. Ostat će nam u trajnom nasljeđu tvoja čista duša, čisto srce«, rekao je Jurčić. Obitelji Bandić i najbližima je poručio da trebaju biti ponosni jer je zagrebački gradonačelnik svojim radom i postignućima ime Bandić učinio jednim od najuglednijih imena. Bandiću je zahvalio za sve što je učinio za Zagreb, Hrvatsku i sve ostale.

[POSLJEDNJI ISPRAĆAJ GRADONAČELNIKA MILANA BANDIĆA]

Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić pokopan je danas na…

Objavljuje Grad Zagreb Službena stranicaSrijeda, 3. ožujka 2021.

Gradonačelnici iz regije se upisali u knjigu žalosti

Pavičić Vukičević je poručila da je Bandić »živio za svoj grad i izgorio na njegovim ulicama«.

»Hvala ti na svemu, u ime Grada Zagreba, svih sugrađanki i sugrađana, svih onih koji će te pamtiti kao nasmijanog i predanog poslu. Čast nam je bila živjeti s tobom, uz tebe i za tebe. Živio si svoju kršćansku vjeru, čak i kad to nije bilo popularno na ljevici pa neka te nebeski Otac nagradi za sve dobro što si učinio«, rekla je Pavičić Vukičević.

»Neka ti je laka hrvatska zemlja, hrvatski gradonačelniče. Počivao u miru, dobri čovječe«, zaključila je.

Podsjetimo da je zamjenica Pavičić Vukičević proglasila srijedu, 3. ožujka Danom žalosti na području Grada Zagreba. Počast mu je u Hrvatskom saboru odana na način da je sjednica započela minutom šutnje. Spomenimo da je Bandić je u svojoj bogatoj političkoj karijeri bio pet puta biran za saborskog zastupnika.

Prije odlaska na sprovod u Gradsku upravu su pristigli gradonačelnici gradova okolnih država koji su se upisali u knjigu žalosti. To su gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, gradonačelnik Skopja Petre Shilegov, gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara i gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković.

Misa zadušnica održana je u gradonačelnikovoj župnoj crkvi Majke Božje Lurdske. (ZG-magazin)

Komentiraj

*