Tisuće građana još uvijek bez plina

Tisuće građana još uvijek bez plina

(Foto: Boris Jagačić)

Maras tvrdi da gradonačelnik svjesno opterećuje buduće gradske uprave i ostavlja stotine milijuna kuna duga onima koji će nagodinu preuzeti odgovornost za upravljanje Zagrebom

Zagrebački SDP je na današnjoj konferenciji za novinare ispred Stare gradske vijećnice ponovno iskazao nezadovoljstvo brzinom obnove Zagreba. Čelnik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras je ustvrdio je da su Grad Zagreb i Republika Hrvatska u biti obnovu ostavili na leđima samih građana.

»Očekivali smo konkretniju financijsku i tehničku podršku«, kazao je Maras uoči sutrašnje virtualne sjednice Gradske skupštine i dodao da na tisuće građana još uvijek nije priključeno na plin i nema toplu vodu ni grijanje. Od gradonačelnika Milana Bandića i Zagrebačkog holdinga, odnosno Gradske plinare i Republike Hrvatske zatražio je »da se malo pokrenu i pomognu Zagrepčanima« kako bi građani u primjerenijim uvjetima dočekali zimu.

Ustvrdio je i kako je Grad »zbog gradonačelnikova neodgovornog upravljanja« zapao u vrlo teško financijsko stanje. Kao svjež primjer »pretakanja iz šupljega u prazno« naveo je potpisivanje sporazuma Grada sa Zagrebačkim holdingom u iznosu od skoro 400 milijuna kuna koji bi se trebalo otplaćivati narednih godina.

Tvrdi da na taj način gradonačelnik svjesno opterećuje buduće gradske uprave i već sada ostavlja stotine milijuna kuna duga onima koji će preuzeti odgovornost za upravljanje Gradom u slijedećoj godini.

Potpredsjednik Skupštine Matej Mišić ukazao je da plaće gradskih službenika porasle za 6 % u odnosu na lani, unatoč evidentnoj krizi koju su u Zagrebu uzrokovali potres i pandemija koronavirusa. Naveo je i činjenicu da je od 450 milijuna kuna subvencija ZET-u već u prvih šest mjeseci ove godine realizirano 77 % tog iznosa te će do kraja godine nedostajati 250 milijuna kuna. Procijenio je i da će za mjeru roditelj odgojitelj, nastavi li se s prijavama u dosadašnjem tempu, do kraja godine nedostajati 50 milijuna kuna.

Podsjetio je i da Grad Zagreb treba sudjelovati u obnovi objekata oštećenih u potresu sa 16 milijardi kuna, odnosno gotovo dva gradska proračuna, a gradonačelnik se do danas nije očitovao odakle će namaknuti novac za to.

Gradski zastupnik Darko Liović najavio je da će SDP predložiti da se zagrebačkim ugostiteljima iz gradskog proračuna isplate subvencije od 1000 kuna po svakom stolu koji će zbog pridržavanja epidemioloških mjera biti stavljen izvan uporabe i to do kraja godine.

“SDP-ov kandidat će biti novi gradonačelnik Zagreba”

Komentirajući predstojeće lokalne izbore na zahtjev novinara Maras je poručio da će HDZ ponovno dati kandidata za gradonačelnika »s figom u džepu«. »HDZ i Bandić idu zajednički na izbore u Zagrebu, gdje žele nastaviti ono što su započeli prije četiri godine, ali na sreću Zagrepčana ta se neuspješna suradnja neće nastaviti«, rekao je Maras.

Najavio je da će SDP iznjedriti svog kandidata, ne želeći precizirati o imenima. »Do izbora imamo još osam mjeseci i naš kandidat će pobijediti, a suradnju želimo nastaviti da svim partnerima«, zaključio je.

Boris Jagačić

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni