Tisak je najveći zakupnik javnih površina, koristi 137 lokacija u gradu

Tisak je najveći zakupnik javnih površina, koristi 137 lokacija u gradu

Trenutno je na korištenju 419 lokacija, od čega je 308 dodijeljeno pravnim, a 111 fizičkim osobama. Tisak zauzima 137 mjesta, iNovine 40, dok Hrvatska lutrija posjeduje 16 lokacija“, naveo je najveće zakupnike Mario Župan (HDZ)

Prijedlog odluke o davanju u zakup i na drugo korištenje javnih površina, koji se po treći put našao na dnevnom redu Gradske skupštine, napokon je danas prihvaćen.

Ovom se odlukom, između ostalog, uređuju uvjeti, način i postupak davanja u zakup površina kojima upravlja Grad Zagreb za postavljanje kioska, pokretnih naprava i privremenih građevina, i to putem javnog natječaja ili neposredno.

„Trenutno je na korištenju 419 lokacija, od čega je 308 dodijeljeno pravnim, a 111 fizičkim osobama. Tisak zauzima 137 mjesta, iNovine 40, dok Hrvatska lutrija posjeduje 16 lokacija“, naveo je najveće zakupnike Mario Župan (HDZ). „Cijena u prvoj zoni iznosi 70 kuna po kvadratu, a Tisak ima 109 takvih lokacija, što znači da u prvoj zoni imaju monopol“, zaključio je Župan u svojem izlaganju.

„Prednost zakupa imaju oni koji jednokratno mogu isplatiti veći iznos, a to su samo veće korporacije. Navedeni prijedlog je dobar za ovu godinu no što je za sljedećih devet jer iako taj iznos na početku izgleda veliko on raspodjelom na deset godina i nije toliko značajan“, kazao je predsjednik skupštine Darinko Kosor.

Klub SDP-a iskazao je zabrinutost zbog toga što gradonačelnik tvrdi kako se ovom odlukom štite mali obrtnici, a istovremeno predsjednik Gradske skupštine kaže da će oni biti prevareni. „S jedne stane mali trebaju biti zaštićeni, a velikima se treba omogućiti razvoj”, kazao je Bernardić.

„Pozdravljamo odluku da nijedna fizička ili pravna osoba ne može imati više od 40 % lokacija u gradu, što je dobro jer ćemo zadržati postojeća radna mjesta, iako nećemo stvoriti nova. Dobro je i što se koncesija daje na 10 godina, no ako se promijeni djelatnost ona se automatski prekida, tako da cvjećari ne mogu odjednom postati ugostitelji“, kazao je potpredsjednik Skupštine i HDZ-ov zastupnik Andrija Mikulić koji je napomenuo da bi ipak trebalo puno bolje kategorizirati lokacije jer se događa da oni koji ih posjeduju u centru imaju jako povoljne uvjete.

Gradonačelnik Milan Bandić na kraju je zaključio kako „konsenzusa nema u svim točkama, no ipak moramo ići naprijed. Ovaj prijedlog je donesen u konzultaciji s Udruženjem obrtnika i u ovoj je situaciji najbolji što može biti“.

Inače, na ovoj se točki dnevnog reda po prvi puta od reaktiviranja mandata javila bivša Bandićeva zamjenica Sandra Švaljek koja je nezadovoljna analizom sadašnjeg stanja gradskih površina i rezultatima koji se ovom odlukom žele postići, a navela je kako joj isto tako nije poznat broj tradicionalnih djelatnosti koji se odvijaju na zakupljenim prostorima, niti prihodi od njih. (I.C.)