Tihomir Orešković otvorio Europske sveučilišne igre Zagreb-Rijeka 2016.

Tihomir Orešković otvorio Europske sveučilišne igre Zagreb-Rijeka 2016.

Atletskom stazom prošetalo je preko 5000 dobro raspoloženih sudionika abecednim redom 41 države iz kojih dolaze, uz upadice voditelja o poznatim i manje poznatim činjenicama 403 sveučilišta koja predstavljaju

Pred prepunim gledalištem stadiona Mladost u Zagrebu u srijedu navečer (13. srpnja) svečano su otvorene treće Europske sveučilišne igre Zagreb – Rijeka 2016. Riječ je o trećim Europskim sveučilišnim igrama igre koje će se do 25. srpnja održavati u Zagrebu i Rijeci. Igre je otvorio predsjednik Vlade Tihomir Orešković.

»Cijenjeni studenti, sportaši, uzvanici – sudionici trećih Europskih sveučilišnih igara Zagreb-Rijeka 2016. Velika mi je čast i zadovoljstvo pozdraviti vas ovdje u Zagrebu, jednom od dva grada-domaćina igara. Želim izraziti zahvalnost organizatorima na izuzetnim naporima i uspješno obavljenom poslu u pripremi ovog događaja. Radi se o najvećem multi-sportskom natjecanju ikad održanom u Hrvatskoj, većem i od popularne Univerzijade 1987. Siguran sam da će Hrvatska ponovo biti dostojan domaćin tisućama mladih studenata iz cijele Europe«, rekao je Orešković.

Svim sudionicima zaželio je uspješno natjecanje te izrazio nadu da će postići svoje najbolje rezultate, ali i biti primjer sportskog ponašanja.

Foto: Hina / GRZELJ
“Zabavite se, ali ne previše!”, kazao je predsjednik hrvatske Vlade prije nego je proglasio Igre otvorenima (Foto: Hina / GRZELJ)

»Sport je u mnogočemu odraz onoga što vas čeka u životu. On izvlači najbolje iz nas: podiže naš duh, zbližava nas s našim suigračima, inspirira na dostizanje novih visina i gradi naš karakter. Zato vam svima želim puno uspjeha, i da vam boravak u Hrvatskoj ostane u lijepom sjećanju, mnogo novih prijateljstava i razmjene iskustava koja nas sve obogaćuju«, poručio je premijer Orešković te proglasio reće Europske sveučilišne igre otvorenima.

Spektakl boja i zvukova

Samom otvorenju prethodio je spektakl boja, slika i zvukova što je bio pravi uvod u sportska uzbuđenja koja nas tijekom naredna dva tjedna čekaju u dvama hrvatskim gradovima. Spoj tradicionalnog i modernog koji će najbolje predstaviti zemlju domaćina i Igre, mimohod sportaša s puno dobrog raspoloženja koje nisu pokvarili niti naleti kiše, pozdravne poruke koje najbolje opisuju što znači veliko sportsko natjecanje kojemu je Hrvatska domaćin… Program s puno plesa, pjesme i zabave trajao je nešto manjeod dva sata.

U režiji Krešimira Dolenčića, ceremonija je otvorena predstavljanjem gradova domaćina. Zagreb je tako označen kao grad sveučilišta, parkova, muzeja, umjetnosti i sportskih uspjeha; a Rijeka kao grad pomorstva, torpeda, rock and rolla, dobrih vibracija i drugog najvećeg karnevala na svijetu.

Zbor sveučilišta u Zagrebu zajedno s Damirom Kedžom izveo je himnu s motom ovogodišnjih Igara – As Long as heart believes (Sve dok srce vjeruje). Upravo je sinergija vjere i truda o kojoj govori himna, ono što najviše oduševljava okupljene studenate sportaše. Zna se da nije lako studirati i postizati dobre sportske rezultate stoga su svi studenti sportaši na ESI 2016. samim svojim sudjelovanjem šampioni truda, vjere, znanja i napora.

Povorka sudionika i organizatora Univerzijade 1987.

Uslijedila je povorka ovogodišnjih sudionika na čelu sa zastavom koju su nosili sudionici i organizatori Univerzijade 1987. – legendarni košarkaški trener Mirko Novosel, predsjednik izvršnog odbora Univerzijade 1987., odvjetnik Vladimir Pezo, gradonačelnik Zagreba 1986.-1990. dr. Mato Mikić, direktor sektora osiguranja Univerzijade 1987., general pukovnik Mate Laušić, redatelj ceremonije otvaranja Univerzijade 1987. Paolo Magelli, te kazališni ravnatelj i producent Duško Ljuština koji je na Univerzijadi 1987. bio direktor sektora za kulturu.

S otvorenja Univerzijade 1987.
S otvorenja Univerzijade 1987.

Zastavu su potom preuzeli hrvatski trofejni sportaši: višegodišnji vaterpolski reprezentativac Dubravko Šimenc, košarkašica Danira Bilić, plivač leđnog stila Gordan Kožulj, košarkaški bek i trener Aleksandar Petrović, tenisačica Renata Šašak te višestruki olimpijac, trofejni vaterpolist Samir Barač.

Atletskom stazom prošetalo je preko 5000 dobro raspoloženih sudionika abecednim redom 41 države iz kojih dolaze, uz upadice voditelja o poznatim i manje poznatim činjenicama 403 sveučilišta koja predstavljaju.

Zadnji su prošetali domaćini, hrvatski studenti sa 16 sveučilišta iz Zagreba, Osijeka, Karlovca, Rijeke, Splita, Pule, Vukovara i Dubrovnika.

Predstavljena je i maskota ovogodišnjih Igara, hrčak Hrki koji je izveden iz poznate misli utemeljitelja modernih olimpijskih igara, baruna Pierrea de Coubertina: ‘Važno je sudjelovati!’ Iako nije sportske građe, to ga ne spriječava da se bavi sportom. Spomenuta je činjenica da je hrčak životinja koja najviše voli trčati, a svjetski rekord u trčanju hrčaka na 9 metara iznosi 38 sekundi.

Predsjednik Igara, Zrinko Čustonja, u ime HASS-a i Organizacijskog odbora svima je zaželio dobrodošlicu na ovaj veliki sportski događaj naše zemlje: »Priča o sveučilišnom sportu nije priča o rušenju rekorda i osvajanju medalja, sveučilišni sport je priča o prijateljstvu, o rušenju mentalnih, nacionalnih, političkih, vjerskih i drugih barijera, sveučilišni sport je priča o budućnosti. Neka Zagreb i Rijeka koji će biti središte Europe slijedećih 12 dana budu i ishodište neke još ljepše i sretnije buduće Europe« .

Ana Lenard prisegnula uime sportaša, Ivan Šverko uime sudaca

Ispunjenom atletskom stadionu, a posebno sportašima obratio se i rektor Sveučilišta u Zagrebu, Damir Boras. »Svima vam želim srčanost i puno uspjeha te da pobjede ostvare najbolji među vama. No, iako je važno pobijediti i ostvariti nove sportske uspjehe, imajte na umu kako je još važnije sudjelovati, te i u porazu biti dostojanstven i velik«, kazao je Boras.

Govorima se pridružio i predsjednik EUSA-e, Adam Roczek koji se prisjetio slavne Univezijade te se zahvalio cijeloj organizaciji što su se ponovno sreli u Zagrebu. Posebnu zahvalu uputio je Zrinku Čustonji te je istaknuo njegov entuzijazam i predanost radu. Naravno, zahvala je išla i velikodušnim volonterima koji su ih dočekali s osmijehom na licu.

»Studenti, igre su napravljene za vas! Vaš talent i predanost su vas i doveli ovdje. Natječite se sa strašću, ali u duhu fair-play-a, poštujte svoje protivnike i uživajte u svakom trenutku svog boravka ovdje«, zaključio je svoj govor Roczek.

Ceremonija je završena prisegama sportaša i sudaca. U ime natjecatelja prisegla je Ana Lenard, karatistica iz Zagreba, a u ime sudaca Ivan Šverko, košarkaški sudac iz Rijeke.

Čak 885 sveučilišnih timova sljedećih će se dana natjecati u 23 sportske discipline: futsal, nogomet, tenis, stolni tenis, odbojka, košarka, badminton, rukomet, odbojka na pijesku, veslanje, ragbi 7, košarka tri na tri, sportsko penjanje, judo, karate, taekwondo te bridž, šah i golf. U kategoriji demonstrativnih sportova tu su plivanje i vaterpolo, a po prvi puta na europskim sveučilišnim igrama natjecat će se i studenti s motoričkim poteškoćama, ali neuništivim sportskim duhom i to 18 ekipa u para-plivanju i 5 ekipa u para stolnom tenisu.

Nositelj Igara je Europska sveučilišna sportska organizacija (EUSA), a Igre Zagreb-Rijeka pod vodstvom su Hrvatskog akademskog sportskog saveza (HASS). Iako je HASS osnovan 1994. godine, tradicija sveučilišnog sporta u Hrvatskoj stara je više od jednog stoljeća! Prvi studentski sportski klub osnovan je prije 112 godina na Sveučilištu u Zagrebu, a Savez akademskih sportskih klubova postoji već 92 godine. (eug2016.com / zg-magazin.com.hr)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni