The PuzzlePhone može biti zadnji smartphone koji ćete kupiti

The PuzzlePhone može biti zadnji smartphone koji ćete kupiti

Ovaj uređaj mnogo je jednostavniji od projekta Ara. Sastoji se od tri dijela: mozga (računalnih komponenti), srca (baterija) i kralježnice (zaslon) koja se nalaze u posebnim pretincima

Danas je promjena mobitela postala rutinska stvar, pogotovo nakon izlaska modela s novim značajkama. Često ih i sami korisnici kupuju jednostavno iz navike, iako im ni nije potreban novi uređaj.

The PuzzlePhone, koncept razvijen od finskog startupa Circular Devices, želi postati alternativa takvoj praksi. Isto kao i Googleov projekt Ara, polazi od činjenice da se neki dijelovi mobitela vrlo lako mogu mijenjati, poput baterije. Najvećim izazovom smatraju proizvesti mobitel koji će biti okrenut budućnosti.

“Pametni telefon s modularnim dijelovima ima smisla sad kad smo došli do točke u kojoj su mnoge od temeljnih funkcija postale stabilizirane”, smatra Alejandro Santacreu, suosnivač Circular Devicesa. “Ekrani su dovoljno dobri, a isto vrijedi i za megapiksele kamere, tako da će poboljšanja biti okrenuta brzini procesora i memorije.”

Ovaj uređaj mnogo je jednostavniji od projekta Ara. Sastoji se od tri dijela: mozga (računalnih komponenti), srca (baterija) i kralježnice (zaslon) koja se nalaze u posebnim pretincima. Kreatori PuzzlePhonea smatraju da je Google pogrešno podijelio uređaj te razvija sustavu kojem 80 posto funkcija dolazi iz jednog čipa, a njihova promjena i razdvajanje te sastavljanje kompliciran je zahtjev za svakodnevnog korisnika.

Začuđujuće je koliko su vodeće kompanije zanemarile sustav modularnih mobitela. Osim što se takvim konceptom može značajno uštedjeti mogu se spriječiti i ispraviti razne neučinkovitosti. Dok je jednostavno reinstalirati nove Windowse, postavljanje novog sustava na Android mobitelima može potrajati i do dva mjeseca. „Modularni sustav u kojem su konfiguracije stabilizirane uklonile bi gnjavaže“, smatra Santacreu.

Jedan od razloga zanemarivanja je mogućnost razvijanja i stvaranja novih tvrtki koje se bave samo dijelovima za mobitele poznatih kao izvorni proizvođači opreme (OEM). Apple, primjerice, u zadnje vrijeme obeshrabruje korisnike od mijenjanja svojih mobitela nakon kupnje. Procesori i radna memorija su zalemljeni na način koji odvraća korisnike od naknadnih modifikacija uređaja, dok se baterije izmjenjuju samo u ovlaštenim servisima ili u Apple trgovinama.

“Nekim ljudima treba samo veći zaslon, zato ne žele novi uređaj za 600 dolara, nego samo LCD od 150 dolara” objašnjava Santacreu.

Nadaju se da će stvoriti komercijalni model do kraja ove godine. Cijena još nije poznata, iako osnivači tvrde da će njihov uređaj biti konkurencija drugim mobitelima pa će i cijena biti slična. Jasno im je da proizvod neće trajati zauvijek, no bili bi zadovoljni kada bi se mogao koristiti od pet do deset godina. Svi žele duži „životni vijek“ za uređaje koje trenutno kupuju, zaključuju u Circular Devicesu. (ZG-magazin / Izvor: The Washington Post)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni