Tetovaže ometaju funkciju znojnih žlijezda

Tetovaže ometaju funkciju znojnih žlijezda

Umanjuju li tetovaže sposobnost znojenja kože? Nova znanstvena studija sugerira da tinta koja se koriti prilikom tetoviranja kože oštetiti znojne žlijezde i smanjiti sposobnost brzog hlađenja tijela.

Još 2017. godine, Maurie Luetkemeier s Alma Collegea proveo je jedno od prvih rigoroznih modernih studija koje istražuju ometaju li tetovaže osnovnu funkciju naših znojnih žlijezda. Istraživači su koristili alat nazvan Macroduct Sweat Collection System, koji koristi struju niskog intenziteta za izazivanje znojenja, a obično se koristi za testiranje znojenja novorođenčadi kao način ranog probira za cističnu fibrozu.

Luetkemeierovo prvo istraživanje dovelo je do alarmantnog zaključka prema kojem ispada da tetovirana koža proizvodi upola manje znoja od čiste, neobojane kože. Utvrđeno je i da je znoj koji je nastao iz otrcane kože znatno slaniji od uobičajenog, što sugerira da tinta za tetoviranje utječe na funkciju znojnih žlijezda, odnosno da izaziva njihov poremećaj.

Luetkemeier je s kolegama proveo novo istraživanje u sklopu kojeg su regrutirali 10 tetoviranih osoba i smjestili ih u odijelo s cijevima za ispuštanje tople vode po cijelom tijelu. Tetovirana koža doista je proizvodila manje znoja od susjedne kože koja nije tetovirana, a znoj koji je stvorila tetovirana koža bio je slaniji.

»U kombinaciji s prethodnim studijama, koje su također sugerirale potencijalno funkcionalno oštećenje kanala ekrinih znojnih žlijezda, čini se da postoje dugoročne posljedice postupka tetoviranja koje prethodno nisu razmatrane«, pišu istraživači u novoj studiji.

U usporedbi s istraživanjem Luetkemeiera iz 2017. godine, koje je otkrilo da tetovirana koža proizvodi oko 50 posto manje znoja od čiste kože, ovo novo istraživanje vidjelo je da tetovirana koža proizvodi samo oko 15 posto manje znoja. Razlike između dva nalaza tek treba razumjeti, ali studija pretpostavlja da bi se razlike mogle objasniti mehaničkim razlikama između dvije eksperimentalne metode korištene za izazivanje znojenja.

Na kraju još uvijek nije jasno kako tetoviranje utječe na znojne žlijezde na koži. Luetkemeier i njegovi kolege uvjereni su da tetovaža na neki način oštećuje znojne žlijezde tetovirane osobe, a to bi moglo biti klinički relevantno za osobe s opsežnim tetovažama koje pokrivaju velika područja njihova tijela.

»Ovi podaci sugeriraju da tetoviranje funkcionalno oštećuje mehanizme izlučivanja, utječući na refleksnu sposobnost žlijezde da proizvodi znoj, ali čini se da ne utječe na neuronske signale koji potiču znojenje«, zaključuju istraživači u novoobjavljenoj studiji. »Smanjeno znojenje moglo bi utjecati na odvođenje topline, posebno kada tetoviranje pokriva veći postotak površine tijela i moglo bi se smatrati potencijalnom dugoročnom kliničkom nuspojavom tetoviranja«, dodaju.

Nova studija objavljena je u Journal of Applied Physiology.

Pripremio: B. Jagačić


Izvor: American Physiological Society

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni