Tesline nesuglasice s Einsteinom

Tesline nesuglasice s Einsteinom

“Zahvalan sam Einsteinu i drugim znanstvenicima, jer preko svojih pogrešnih teorija vode ljude daleko od opasne rute koju sam slijedio”, riječi su Nikole Tesle.

S obzirom na njihovu otvorenu prirodu kao dva vodeća znanstvena uma na svijetu u ono vrijeme, bilo je neizbježno da se na kraju »sudare«.

Godine 1931. na 75. rođendan Nikole Tesle on je bio na naslovnici magazina Time. Magazin Time je od Einsteina zatražio komentar, a on je na to ljubazno odgovorio: »Kao ugledni pionir na području visokofrekventnih struja … čestitam vam na velikom uspjehu svog životnog djela.« To je bio kratak i određen komentar od Einsteina.

Albert Einstein with other engineers and scientists at Marconi RCA radio station 1921
Albert Einstein i Nikola Tesla s inženjerima i znanstvenicima ispred zgrade Marconi RCA radijske postaje 1921. godine.

Iako je Tesla često raspravljao o Einsteinovim greškama i načinu na koji sastavlja svoja djela, definitivno ga je najviše prozivao i kritizirao zbog njegove teorije relativnosti, smatrajući da je ona puna pogrešaka. On je o Einsteinovoj teoriji rekao slijedeće:

»Ta teorija je sakupila sve te pogreške i neistine, ona ih je zaogrnula u predivan matematički omot koji promatrača fascinira, zamamljuje, na takav su način promatrači postali sasvim slijepi na ono što je u teoriji pogrešno. Teorija relativnosti je kao prosjak zaogrnut u grimizno carsko ruho, zbog kojeg ga neupućeni ljudi smatraju okrunjenom glavom.«

Možda je najbolje da tekst o razlikama i neslaganjima između ova dva znanstvenika završimo s jednom navodnom izjavom. Na upit novinara o tome, kako se osjeća kao najpametniji čovjek na svijetu, Albert Einstein je odgovorio:

»Ne znam, za to ćete morati pitati Nikolu Teslu.«

Umjesto zaključka:

»Moja metoda je drugačija. Ja ne žurim sa stvarnim poslom. Kada imam novu ideju, odmah je počinjem razrađivati u svojoj mašti, usavršavam je i upravljam uređajem u svom umu. Kad stignem do toga da moj izum sadrži sve što sam želio, svako moguće poboljšanje koje mi je palo na um i kada nigdje ne vidim grešku, tada finalnom proizvodu svog uma dajem konkretan oblik.«

– Nikola Tesla

Priredio: Ivan Remeta (Johnny)


Referenca: https://hsm.stackexchange.com/questions/5972/why-did-tesla-disagree-with-einstein

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni