“Teslin” autopilot skrivio prvu nesreću sa smrtnom posljedicom

“Teslin” autopilot skrivio prvu nesreću sa smrtnom posljedicom

Vozač “tesle” poginuo je na Floridi sudarivši se sa traktorskom prikolicom dok je automobill bio u »autopilot« načinu rada, potvrdio je proizvođač automobila u četvrtak, a prenosi Washington Post.

To je prvi u javnosti poznat slučaj, nakon što su Teslini automobili prevalili više od 209 milijuna kilometara s aktiviranim sustavom autopilota, poručili su iz Tesle u priopćenju u kojem su također izrazili sućut vozačevoj obitelji.

Bryan Thomas, glasnogovornik američkog Nacionalnog ureda za sigurnost u prometu rekao je da se istražuju okolnosti nesreće te će se još ustvrditi je li autopilot sustav bio kriv. No iz Tesle su već priznali da bi se za nesreću moglo kriviti računalo.

Sudar se dogodio 7. svibnja kada Joshua David Brown (40) za upravljačem crnog “tesle S” iz 2015. u autopilot modu u Willistonu pogodio traktorsku prikolicu koja se okretala na cesti.

»Ni autopilot, ni vozač nisu primijetili bijelu stranu traktorske prikolice pri svijetlom nebu pa se kočnice nisu ni aktivirale«, pojasnili su iz Tesle na blogu pod naslovom Tragičan gubitak.

Model S prošao je ispod prikolice te su zdrobljeni vjetrobransko staklo i vrh automobila.

»Da je model S udario u prednji ili stražnji dio prikolice, čak i pri visokim brzinama, njegov napredni sustav zaštite vjerojatno bi spriječio ozbiljnu ozljedu jer je to već učinio u brojnim sličnim nesrećama«, navode u Tesli.

No, Michelle Krebbs, viši analitičar tvrtke Kelley Blue Book, smatra da je potreban opoziv automobila s autopilotom, a isto misli i njegov kolega Karl Brauer, također iz KBB-a koji je ukazao i na zloupotrebu sustava za pomoć u vožnji što se može vidjeti na mnogobrojnim isječcima na YouTube kanalu. Dodao je i kako će ovo biti veliki udar na ugled proizvođača. (B. J.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni