Tesla svojim primjerom potiče mlade na kreativnost i inovativnost

Tesla svojim primjerom potiče mlade na kreativnost i inovativnost

(Ilustracija: Kabinet Nikole Tesle u Tehničkim muzeju N. Tesla / Foto: Zvonimir Ambruš)

Prije 10 godina, kada smo krenuli, nismo mogli naći niti jednog studenta ili inženjera koji bi nam nabrojio više od pet Teslinih izuma. Danas smo sretni da mogu nabrojiti 15 ili 20. Tesla postao jedan pozitivan idol mladima koji potiče na inovativnost i kreativnost, postao je idol i kroz svoju duhovnost, svjetonazor, rekla je za ZG-magazin Dragica Mihajlović

Ivana Vranješ

Dodjelom Godišnje nagrade Nikola Tesla – Genij za budućnost i prigodnim programom sinoć su u zagrebačkom hotelu Esplanade obilježeni Dan Nikole Tesle i 163. obljetnica rođenja velikog znanstvenika, čiji su izumi promijenili svijet.

Udruga Nikola Tesla – Genij za budućnost desetu je godinu zaredom dodijelila prestižnu nagradu u tri kategorije. Nagrada u kategoriji Kviza znanja iz fizike i općeg znanja o Nikoli Tesli je pripala Antonu Kontiću, studentu Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.

U kategoriji Kreativnog i inovativnog proizvoda i suvenira nadahnutog Teslinim izumima nagradu za inovaciju Bionička šaka dobio je Davor Širinić, student Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, dok je nagradu u kategoriji Teslinog proširenog djelovanja dobila tvrtka Recro Topusko za projekt Recro bike servis.

Na svečanosti su održane i dvije kraće panel-diskusije na temu Putevima Nikole Tesle: Nikola Tesla od Smiljana do New Yorka. Sudionici panela govorili su o Teslinoj ostavštini u zemljama u kojima je boravio i radio te primjerima uspješnih kulturnih, znanstvenih i turističkih projekata u zemlji i regiji nadahnutih Teslom, kao i promociji ovog velikana u zemlji i inozemstvu.

O ostavštini i promociji Nikole Tesle govorili su učenici Prve tehničke škole Nikola Tesla, Ivan Pražetina i Tin Mladina, učenik Osnovne škole kralja Tomislava iz Zagreba, Ivan Josip Kardum te student Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek Ervin Kukec.

Očuvanje uspomene na velikana

Predsjednica Udruge Nikola Tesla – Genij za budućnost Dragica Mihajlović ponosna je što je Udruga svojim djelovanjem uspjela očuvati uspomenu na velikog genija Nikolu Teslu, a posebno i među mladim ljudima. Naglasila je da se trodnevna manifestacija Tesla & friends održava već 10. godinu zaredom, a sastoji se od raznih prigodnih događanja.

„Prije 10 godina kada smo krenuli nismo mogli naći niti jednog studenta ili inženjera koji bi nam nabrojio više od pet Teslinih izuma. Danas smo sretni da mogu nabrojiti 15 ili 20. Kroz nagradu Nikola Tesla osnovne i srednje škole u kurikulumu imaju pripremu za Godišnju nagradu, tako da djeca iz vrtića rade već priče o Tesli. On je postao jedan pozitivan idol mladima koji potiče na inovativnost i kreativnost, postao je idol i kroz svoju duhovnost, svjetonazor”, rekla je za ZG-magazin Mihajlović.

Autor knjige Hrvatski velikani, prof. dr. Božo Skoko izrazio je zadovoljstvo što Tesline poruke i način života potiču mlade da sanjaju svoje snove, da idu izvan okvira. Naglasio je da večerašnja manifestacija pokazuje koliko je Tesla mladima veliki uzor.

Osvrnuo se i na brendiranje Hrvatske u svijetu: “Jedan od ključnih nalaza Radne skupine za brendiranje predsjednice Republike je da se Hrvatska prestane hvaliti kako je lijepa država i da se pokaže da je Hrvatska zemlja inovativnih ljudi. Krajnje je vrijeme da počnemo pričati o našim ljudima kao inovatorima“.

Izaslanik gradonačelnika Zagreba, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić je rekao da Grad Zagreb, zajedno s Udrugom Nikola Tesla- Genij za budućnost želi očuvati spomen na Nikolu Teslu, osvijestiti javnost koliko je Tesla važan za današnju civilizaciju.

„Želja nam je da Zagreb kao grad znanosti, izvrsnosti i sveučilišni grad upravo Teslom potiče mlade učenike, znanstvenike, inovatore koji postižu značajna postignuća u svijetu. Također bismo željeli brendirati Hrvatsku kao zemlju Nikole Tesle i privući brojne posjetitelje koji bi se upoznali s onim što je Tesla bio i što je stvarao”, rekao je Lovrić.

Osoba kakva se pojavljuje jednom u stoljeću

Državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja dr. sc Tome Antičić istaknuo je da je Tesla izuzetno važan za Hrvatsku.

„Nažalost, nije svoju karijeru ostvario u Hrvatskoj, nego tamo gdje su uvjeti onda, a i danas najbolji – u Americi. Međutim, dokazao je da nije stvar do ljudi, nego do sustava. Obrazovni sustav u Hrvatskoj nije dobar i moramo ga mijenjati. Osobe kao Tesla se jedanput pojave u stoljeću, on je uveo čovječanstvo u drugu industrijsku revoluciju, a njegovi su izumi temelj i za tvrtku Ericsson Nikola Tesla, koja uvodi čovječanstvo u četvrtu industrijsku revoluciju”, kazao je Antičić. Dodao je da se Tesla sve više promovira, jer je najveći um koji je Hrvatska iznjedrila.

Direktorica Američke gospodarske komore u Hrvatskoj mr. sc. Andrea Doko Jelušić osvrnula se na značaj Nikole Tesle u SAD-u.

„Teslino ime je danas općepoznato u SAD-u. Nažalost, ne uvijek po njegovim postignućima, ali indirektno preko brenda električnog automobila Tesla koji svi percipciraju kao jedan brend okrenut prema budućnosti”, istaknula je Doko Jelušić. Spomenula je da ime Nikole Tesle u stručnim krugovima SAD-a ima svoje zasluženo mjesto.

„Grad New York mu je odao priznanje time što je jedan ugao, gdje je veliki genij često boravio, nazvao Teslin ugao, a također na zgradi Društva američkih inženjera nalazi se spomen ploča najzaslužnijim inženjerima koji su transformirali društvo, a među desetak najeminentijih znanstvenika, inovatora je i Nikola Tesla. U američkom gradu Seatlleu postoji i srednja škola koja je orijentirana na STEM čiji su učenici odlučili da škola nosi ime Nikole Tesle“, rekla je za ZG-magazin Andrea Doko Jelušić.

Položen vijenac pred Teslinim spomenikom

U povodu obilježavanja 163. rođendana i 6. Nacionalnog Dana Nikole Tesle, 10. srpnja ispred Teslinog spomenika vijence su položili pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić, ravnatelj Instituta Ruđer Bošković David Matthew Smith i predsjednica Udruge Nikola Tesla – Genij za budućnost Dragica Mihajlović.

Ravnatelj Instituta Matthew Smith kazao je kako puno o Tesli kao znanstveniku, ali i čovjeku govori činjenica da se uvijek rado sjećao svoje domovine.

Predsjednica Udruge Nikola Tesla – Genij za budućnost Dragica Mihajlović rekla je kako će Udruga i dalje nastaviti inicijativu da sa Teslin rođendan proglasi Međunarodnim danom izumitelja.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni