Tesla patentirao bežični prijenos energije

Tesla patentirao bežični prijenos energije

Tesla je napravio eksperiment upalivši 200 žarulja koje nisu bile povezane žicom na udaljenosti od 40 kilometara, a svaka je oko sebe osvjetljavala krug od 41 metra

Dogodilo se na današnji dan, 20. ožujka:

1888. – U Siveriću rođen hrvatski skladatelj i glazbeni pedagog Krsto Odak (umro 1965. u Zagrebu). Svoj prvi umjetnički uspjeh postiže već na apsolventskom koncertu kada njegova Sonata za violinu i glasovir dobiva prvu nagradu. Zborske duhovne skladbe bile su početak njegova skladateljskog rada. Napisao je 32 izvorne skladbe duhovnog sadržaja i devet harmonizacija crkvenih napjeva.

Skladateljski rad na duhovnim skladbama na staroslavenske tekstove svrstava se ne samo u vrhunac njegove  nego uopće skladateljske ostavštine. U svim glazbenim formama kojih se dotaknuo Odak je stvorio oko 80 umjetničkih djela koja su umnogome obogatila hrvatsku glazbenu kulturu.

1889. – U Zagrebu umro hrvatski književnik Janko Jurković koji je stvarao na prijelazu iz romantizma u realizam (rođen je u Požegi 21. rujna 1827. godine). Jurković je pripadao onoj skupini hrvatskih intelektualaca koji su najprije počeli učiti teologiju zbog društvenih prilika u doba feudalizma, no poslije 1848. godine prelazi na studij prava u Zagrebu i radi kao novinar u Narodnim novinama. Godine 1852. postao je suplent u Zagrebačkoj gimnaziji, no već sljedeće godine odlazi u Beč, a nakon toga službuje u Osijeku i Zagrebu. U hrvatskoj književnoj povijesti Jurković je uživao glas jednoga od prvih hrvatskih komediografa i najboljih stilista.

Bio je jedan od najškolovanijih hrvatskih književnika svoga vremena, pa vrlo rano dolazi u sukob s duhom ondašnje hrvatske književnosti i njezinim pravcima. Prva je uspjelija Jurkovićeva proza Ulomci iz lomna i krševita života starovjerskog pučkog učitelja koja će kasnije izaći s naslovom Pavao Čuturić. U toj se pripovijesti katkad javlja usiljen humor. Jurković je u istom duhu nastavio i dalje, pišući brojne novele u kojima je blago iznosio sve nakaznosti tadašnjega hrvatskog društva. Osim niza komedija napisao je i dramu Posljednja noć i tragediju Smiljana. S uspjehom je znao opisati neke tipične osobine hrvatskoga malograđanstva iz vremena kad se ono tek počelo društveno izdizati.

Jedan je od malobrojnih hrvatskih pisaca iz sredine prošloga stoljeća koji je shvatio kamo dovodi diletantsko pjevuckanje i tursko-hajdučka romantika hrvatskih novelista, sva tobože originalna hrvatska književnost koja je u većem dijelu zapravo nastajala kao odraz trećerazredne njemačke literature.

1900.Nikola Tesla patentirao bežični prijenos energije. Patente vezane za radiotehniku i svoje zamisli o bežičnom prijenosu  energije Tesla prijavljuje od 1900. do 1902. godine. Tako je 20. ožujka 1900. prijavio patent o bežičnom prijenosu energije. Napravio je eksperiment upalivši 200 žarulja koje nisu bile povezane žicom na udaljenosti od 40 kilometara, a svaka je oko sebe osvjetljavala krug od 41 metra.

1979. – U Rijeci umro hrvatski arhitekt Marijan Haberle (rođen 16. svibnja 1908. u Zagrebu). U svijet arhitekture ulazi početkom tridesetih godina 20. stoljeća. Zagrebački zbor ili današnji Studentski centar projektira, nakon dobivene nagrade, zajedno s Bauerom. To je bio izrazito složen posao jer su neki objekti bili strogo zadani, a vrlo težak zbog skučenog smještaja između Savske ceste i željezničkih pruga. Međutim, Haberle uspijeva naći mjeru i sklad i pokazati svoj kreativni konstruktivizam i estetski funkcionalizam. Haberle uvijek jasno interpretira svoja stajališta i svoj arhitektonski jezik – vertikala i horizontala, jednostavnost do strogosti, ali ipak prozračnost i lakoću volumena i suptilnost oblikovanja kao što se to vidi na zgradi u Pierottijevoj 4 u Zagrebu. Kuća u Kordunskoj 1 vrlo je važna za čitanje Haberleova odnosa prema već oblikovanoj sredini.

LisinskiPoslije Drugoga svjetskog rata počinje druga faza njegova djelovanja. Tada se najbolje vidjelo da nije bio podložan arhitektonskoj modi, nego je uvijek slijedio vlastiti senzibilitet i stvaralački nagon. Za njega je funkcija uvijek bila primarna, isto tako oblikovana po suptilnim zakonitostima moderne. Iz poratnog razdoblja potrebno je spomenuti barem četiri Haberleova djela. Novi Zagrebački velesajam i Brodarski institut postali su zasebne urbane cjeline južnog Zagreba. Haberleov senzibilitet za uklapanje arhitekture u okoliš još jednom je snažno došao do izražaja s hotelom na Plitvicama. Taj projekt je izveo najsuvremenijim arhitektonskim jezikom, a uporabom tradicionalnih materijala.

Koncertna dvorana Lisinski još je jedno ostvarenje koje je ostavilo neizbrisiv trag Haberleova djelovanja u Zagrebu. Osim izvedenih, postoji, naravno, i velik broj neizvedenih projekata za koje je taj skromni stvaratelj na mnogim natječajima dobio niz nagrada i priznanja.

cezar_ubojstvo41. g. pr. Kr. – Carev vojskovođa i izvršitelj oporuke Marko Antonije nakon pogrebnih svečanosti za ubijenog Cezara spretnim je nagovorom nahuškao narod protiv njegovih ubojica; oni bježe iz Rima, a Antonije 11. 11. 43. g. pr. Kr. s vojskovođom Markom Emilijem Lepidom i Cezarovim nećakom Gajem Julijem Cezarom Oktavijanom sklapa savezništvo, tzv. Drugi trijumvirat.

1890. – Zbog nesuglasica s carem Vilimom II., s položaja je odstupio dugogodišnji kancelar Njemačke Otto von Bismarck, glavni organizator njemačkog ujedinjenja pod nadzorom Pruske. Za mnoge Bismarck je bio razborit konzervativan političar koji je pokušao osigurati mir u Europi, pa njegovu ostavku prati zabrinutost. Njegov nasljednik Leo von Caprivi ne obnavlja savezničke sporazume i obraća se velikoj Britaniji, pa se počinju zbližavati nekadašnje njemačke saveznice Rusija i Francuska.

2003.Protiv režima Saddama Husseina Sjedinjene Države s nekim saveznicama započinju vojnu intervenciju. Razlog za nju navodno je iračko oružje za masovno uništenje, koje nikada nije pronađeno. Rat je službeno završio nakon pola godine, a Saddama su ubrzo zarobili i osudili na smrt. Potom se razbuktao građanski rat; u pet godina okupacije Iraka poginulo je 4000 američkih vojnika i više od 100 000 Iračana. Troškovi premašuju 3000 milijardi dolara, što znatno doprinosi krizi američkoga gospodarstva i dugotrajnom padu vrijednosti dolara.  Pokazalo se da je vojna intervencija protiv Iraka bila potpuno promašena. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni