Teška vremena za VW: U prodaju bi mogli ići Bentley, Lamborghini, Ducati…

Teška vremena za VW: U prodaju bi mogli ići Bentley, Lamborghini, Ducati…

U nekim procjenama se govori kako bi skandal u konačnici mogao Volkswagen koštati astronomskih 86 milijardi dolara, a to je već iznos koji pred proizvođačem otvara opasan ponor pa bi se na »bubnju« mogao pronaći još dio njegova vlasništva

Volkswagenovo ime kao da postaje njemački sinonim za »nevolju«. Skandal zbog lažiranja podataka o emisiji štetnih plinova njihovih vozila počeo je uzimati maha, u dijelu Europe, ali osobito u SAD-u. CNN prenosi kako je u listopadu prodaja vozila s VW-ovom značkom neznatno opala u Europi. U Ujedinjenom Kraljevstvu, četvrtom najvećem tržištu VW-a, pala je pak za nemalih 20 % u odnosu na isti mjesec prošle godine, premda je u Francuskoj, po veličini petom Volkswagenovom tržištu, u studenom nešto porasla. Međutim, na jednom od najvažnijih tržišta njemačkog proizvođača – SAD-u, prodaja se u listopadu smanjila za čak 25 %. Europljani ipak nisu posve izgubili povjerenje u VW i njegove proizvode te se neznatan pad prodaje može pripisati i tome što je dio automobila naručen podosta unaprijed te se još čeka na njihovu isporuku.

Volkswagenu u prilog idu i poteškoće koje su zadesile konkurenciju. Toyota se tek oporavila nakon pada zbog skandala s neadekvatnim pedalama kočnica, kao i General Motors čija su vozila imala problema s kontaktnom bravom.

No procjenjuje se da će zbog prirode skandala Volkswagennu trebati najdulji period za oporavak. Pred opozivom je 500.000 vozila u SAD-u, a na servis će trebati i 8,5 milijuna vozila iz Europe.

Neke analize govore da će se njemački proizvođač morati odreći dio svog portfelja i prodati neke luksuzne brendove uključujući Bentley, Lamborghini i Ducati ne bi li opstao. Naime, pored pada prodaje, treba VW još mora pokriti i 20 milijardi eura kredita namijenjenih pokrivanju tužbi i »peglanju imidža« kod potrošača, a čini se da će prodaja spomenutih brendova biti jedini način da se to izvede.

Reuters navodi kako će VW morati prodati imovinu čija vrijednost znanto premašuje 20 milijardi eura, ne uspije li pronaći druge izvore novca.

S obzirom da se pod Volkswagenovim »kišobranom« nalazi još cijeli niz brendova prodaja nekih od njih ne čini se kao smak svijeta. Podsjetimo »div iz Wolfsburga« u svojoj obitelji ima vrlo poznate brendove među kojima su Audi, Porsche, Seat, Škoda te proizvođač kamiona MAN, pa ga prodaja luksuznih marki kao što su Bentley i Lamborghini ili Ducati ne bi pokopala. Ipak, u nekim procjenama se govori kako bi skandal u konačnici mogao Volkswagen koštati astronomskih 86 milijardi dolara, a to je već iznos koji pred proizvođačem otvara opasan ponor pa bi se na »bubnju« mogao pronaći još dio njegova vlasništva. (B. J.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni