Teška mehanizacija uskoro napušta Jelenovac?

Teška mehanizacija uskoro napušta Jelenovac?

„Sadašnje stanje ne odgovara stupnju uređenosti na koji su posjetitelji ove šume navikli, pa se bune. Radi se o procijenjenoj količini stabala od oko 500 prostornih metara koja je višestruko veća od uobičajene koju Radna jedinica Hortikultura inače realizira sanitarnom sječom“, poručuju iz Hrvatskih šuma

Nakon olujnog nevremena koje je 11. studenoga prošle godine porušilo brojna stabla na području grada Zagreba, Park šuma Jelenovac nikako da se vrati „u normalu“. Korisnike šume – roditelje s djecom, šetače i druge rekreativce već ljuti činjenica da se u šumi još uvijek odvijaju radovi. Šumska staza duž Jelenovačkog potoka prema Vidovčici tako i dalje nije pogodna za proljetnu šetnju. Čitatelji nam se žale na smanjenu prohodnost šume i buku koju u parku stvaraju motorne pile i teška mehanizacija. Stoga smo u Hrvatskim šumama odlučili provjeriti hoće li se Jelenovac nanovo urediti i kada će radovi biti gotovi. Kako odgovor na ovo drugo pitanje ovisi prvenstveno od vremenskih (ne)prilika, na njega nismo dobili precizan odgovor, ali nam je Tatjana Đuričić Kuric iz Službe za odnose s javnošću Hrvatskih šuma odgovorila da su radovi pri kraju.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA„U tijeku završni radovi na izradi metrice, nakon čega slijedi iznošenje ogrijeva samaricom. Radovi su se odužili zbog kišnog perioda u kojem nastojimo što manje koristiti šumsku mehanizaciju kako ne bismo dodatno oštetili šumske staze, puteve i pomladak“, kaže Đuričić Kuric.

Prema njezinim riječima, u park šumi Jelenovac su još 3. ožujka započeli radovi uklanjanja stabala stradalih u nevremenu nove zime, kako bi se šuma ponovo osposobila za korištenje u svrhu odmora i rekreacije građana. Uvjerava nas da je Područna uprava Zagreb napravila što je mogla. Mnoga su stabla polomljena, izvaljena i oštećena, a staza od Jelenovačkog potoka prema Vidovčici je mjestimično uništena zbog velike količine oborina i bujica.

Ljudima je već dosta

„Sadašnje stanje ne odgovara stupnju uređenosti na koji su posjetitelji ove šume navikli, pa se bune. Radove sanacije izvode radnici šumarije Zagreb i radnici Radne jedinice Hortikultura pod čijom je nadležnošću održavanje većeg dijela ove šume“, navodi naša sugovornica.

Radi se o procijenjenoj količini stabala od oko 500 prostornih metara koja je višestruko veća od uobičajene koju Radna jedinica Hortikultura inače realizira sanitarnom sječom. Najveći problem se javlja zbog dodatnog oštećivanja tla i puteva kod vuče drva, jer ove zime gotovo i nije bilo hladnog i smrznutog tla niti normalnog snježnog pokrivača koji bi omogućili pristup šumskoj mehanizaciji bez dodatnog oštećivanja. Đuričić Kuric objašnjava kako se stoga traži optimalan omjer između izrade i iznošenja metrice u odnosu na privlačenje višemetrice, kako bi se što manje oštetilo šumsko tlo, staze i šumski putevi uz prihvatljive troškove uređenja.

Šetnici će biti vraćen stari sjaj

A kako bismo umirili okolno stanovništvo i korisnike Park šume Jelenovac, prenosimo vijest da će šumski put, barem prema najavama naše sugovornice, biti obnovljen i vraćen u prvobitno stanje. Po završetku izvlačenja stabala, šetnica će nanovo biti posipana šljunkom, a u slučaju da bude većeg praznog prostora procijenit će se i mogućnosti dodatnog pošumljavanja. U tom slučaju, Jelenovac će biti pomlađem hrastovim sadnicama.

Tatjanu Đuričić Kuric smo upitali što će biti s izvađenom drvnom građom, na što nam je odgovorila da ona ide u drvnu industriju, ljudima za ogrjev i udrugama za donaciju. „Licitacija jako dugo traje i drva bi predugo ostala vani“, odgovorila je.

Priprema gradilišta uz ulicu Jelenovac
Priprema gradilišta uz ulicu Jelenovac

No, na Jelenovcu ne radi samo mehanizacija Hrvatskih šuma. Mic po mic zeleni pojas se sve više smanjuje. Nedavno je u sjeverno-istočnom dijelu Jelenovca, uz ulicu Jelenovac raskrčen još jedan dio na kojem će se graditi nove zgrade – table su već postavljene, a i uz Jelenovački potok je u posljednje vrijeme ponovno zabilježena pojačana izgradnja. I tako se postepeno sve više gube vjerojatno glavni aduti zbog kojih je netko poželio i došao živjeti na Jelenovac, a to su mir i zelenilo.

Boris Jagačić

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni